Site icon RATB

3 cele mai comune deficiente nutritionale la nivel global

Deficienta nutritionala poate fi corectata cu ajutorul suplimentelor alimentare si printr-o dieta adecvata

Vitamine, minerale, nutrienti, fibre si chiar grasimi sanatoase. Toate sunt necesare sa existe in organism pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata. Multe dintre cele enumerate le putem lua din alimentatia de zi cu zi, singura conditie este sa avem o dieta echilibrata si bogata in fructe, legume, cereale integrale, peste si carne slaba, ingrediente sanatoase folosite cu masura.

Dar oricat ne-am stradui noi, dieta omului modern are multe probleme pe care nu prea le putem rezolva. Si cand apar dezechilibre in organism in privinta nutrientilor, mineralelor sau a vitaminelor putem vorbi despre deficienta. Deficientele nutritionale sunt mai periculoase decat credem, mai ales daca nu sunt descoperite la timp si tratate.

Inca de la nastere avem in organismul nostru vitamine, minerale, nutrienti utili in dezvoltarea normala pe parcursul primilor ani de viata. Insa pe masura ce ne maturizam se mai pierde din aceasta cantitate initiala si trebuie sa suplimentam mereu cu alimentatia variata si corecta sau cu diverse suplimente alimentare. Mentinerea unui echilibru perfect intre valorile acestor nutrienti importanti nu va face decat sa ne garanteze o viata fara probleme grave de sanatate.

Da, discutam despre probleme de sanatate daca apar deficiente nutritionale, pentru ca fiecare element din organismul nostru, vitamine, minerale, de exemplu, are un rol foarte bine definit.

Ca sa le evitam pe viitor si sa nu ajungem sa avem deficiente nutritionale grave trebuie mai intai sa le constientizam. Corpul nostru ne transmite mesaje clare cand un anumit tip de nutrienti esentiali pentru sanatatea noastra nu mai se incadreaza in valorile normale. In acel moment e strict alegerea noastra ce facem: actionam sau stam si asteptam sa se refaca de la sine nivelul de vitamine, de minerale din organism, poate…

Cele mai comune deficiente nutritionale sunt si cele mai periculoase si multe le cunoastem deja. Unele s-ar putea sa nu fie atat de evidente, in timp ce altele le vom depista doar la analize.

Deficienta de fier. Fierul, dupa cum stim deja, este un mineral esential din organismul uman. Se afla in celulele rosii, unde se combina cu hemoglobulina si transporta oxigenul spre celule. Sunt doua tipuri de fier pe care il putem lua din dieta: cel pe care il gasim in ingrediente de origine animala, carne rosie de exemplu, si e foarte bine absorbit, si cel din animale si plante, care nu e asa de usor de absorbit, dar ajuta cand ai deficienta de fier. Peste 25% din populatia globala e afectata de deficienta de fier. Si femeile tinere, pana in 50 de ani, care sunt la menstruatie au probleme serioase cu fierul din organism din cauza sangerarilor specifice, la fel si femeile gravide, care au nevoie de fier mult in sarcina pentru ca el tinde sa fie „consumat” de bebelusul in dezvoltare.

Stii ca ai deficienta de fier daca apare la analize anemia, sangele nu mai poate transporta oxigen, numarul de celule rosii scade. Simptomele asociate cu deficienta de fier sunt oboseala, slabiciunea, sistem imunitar cu problem, creier care nu mai poate da semnale corecte si nici nu le poate interpreta corect pe cele primite. Putem lua fier din ficat de pasare, de exemplu, din sardine, peste, seminte, din broccoli si spanac. Vitamina C accelereaza absorbtia fierului in organism, deci combina aceste ingrediente cu alimente, fructe cu multa vitamina C.

Deficienta de Iod. Iodul e esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide si pentru productia unui nivel optim de hormoni tiroidieni, implicati in crestere, in dezvoltarea creierului sau in mentinerea unui schelet puternic. O treime din populatie e afectata de aceasta deficienta nutritionala, manifestata prin marirea glandei tiroide, un ritm cardiac crescut, probleme de respiratie si greutate corporala in crestere.

Ca sa reducem deficienta de iod putem consuma peste, cod de exemplu, iaurt si produse din lapte, oua, sare de mare cu iod, sare iodata. Tarile din toata lumea au deja legi prin care obliga producatorii de sare sa adauge si iod in ea ca sa ne fereasca de problemele cauzate de deficienta de iod.

Deficienta de vitamina D. Vitamina D este o vitamina solubila care e un fel de hormon steroidian. Ajunge in celule prin sange si „inchide” si „deschide” anumite gene. Fiecare celula din corp are cate un receptor special pentru vitamina D. Vitamina D e produsa din colesterol in piele prin expunerea la soare. Cu cat traiesti mai departe de Ecuator, cu atat vei avea nevoie de mai multe suplimente cu vitamina D. Simptomatologia asociata cu aceasta deficienta este caracterizata de: slabirea musculaturii, pierderea densitatii osoase, risc mare de fracturi. La copii incetineste cresterea si dezvoltarea scheletala si apar oasele „moi”. Plus ca slabeste si sistemul imunitar care ne fereste de boli grave.

Putem sa reducem usor deficienta de vitamina D prin consumul de ulei din ficat de cod, de peste gras, sardine, macrou, pastrav, galbenus de ou. Si e bine sa stam cat mai mult la soare pentru ca nu ai cum sa ajungi la un nivel adecvat de vitamina D in organism doar mancand diverse ingrediente si alimente „bogate” in vitamina D.

Exit mobile version