Chiar dacă sunt folosite la scară largă există numeroase întrebări despre aparatele dentare. Cui i se potriveşte un aparat dentar? Ce tipuri de aparate dentare există? Cine poate recomanda un  aparat dentar? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să găsim răspuns.

Care este scopul aparatului dentar? Ce face acesta?

Aparatul dentar este un dispozitiv folosit de medicii ortodonti în vederea corectării poziţiei deficitare a dinţilor. În cazul copiilor, aparatul dentar corectează încă din perioada de creştere poziţia dinţilor problematici. Acestea sunt utilizate când există probleme de creștere şi dezvoltare a dimensiunii arcadei, a oaselor maxilare, însă au şi scopul de a ghida creşterea dentiţiei permanente.

Aparatul dentar rezolvă problemele apărute din cauza unor obiceiuri mai puțin sănătoase precum suptul degetului. Chiar dacă problemele legate de poziția dinţilor nu sunt cele mai presante, sunt la fel de importante ca cele cauzate de carii sau afecțiunile de endodonție,  deci trebuie tratate cu maximum de responsabilitate.

De ce trebuie purtate aparatele dentare?

Aparatele dentare nu au doar scopul de a corecta poziția dinţilor, dar reușesc prin modul de funcționare să mărească spațiile interdentare, fapt ce permite curăţarea corectă a dinţilor şi măselelor, deci riscul de dezvoltare a cariilor şi infecţiilor este minimizat.

Când şi cui sunt recomandate aparatele dentare?

Aparatele dentare pot fi utilizate de copii, în perioada de creștere a danturii, însă sunt recomandate şi în cazul persoanelor adulte care doresc să corecteze problemele de poziționare dentară. Conform specialiştilor stomatologi nu există de prea târziu vorbind de rezolvarea acestor probleme

Pot purta aparate dentare copii aflaţi în perioadă de creştere, adolescenţii, tinerii, oamenii maturi şi vârstnicii cu dantură sănătoasă care doresc să îmbunătățească estetica facială. Dealtfel, specialiştii confirmă faptul că indiferent de vârstă, purtarea dispozitivelor vine cu numeroase beneficii, de la cele legate de aspect, la cele legate de menţinerea igienei orale şi câştigare a stimei de sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *