Site icon RATB

3 tari eco-friendly si ce am putea sa invatam de la ele

Tarile si orasele eco-friendly ofera un mediu perfect de locuit pentru cetatenii lor

In ultimii ani tot mai multe state au inceput sa dezvolte si sa sustina politici indreptate in special spre conservarea mediului inconjurator si spre o mai buna utilizare a resurselor naturale intr-o maniera cat mai eficienta si mai responsabila. Este un pas firesc spre o planeta verde, mai verde, spre un mediu curat si intretinut, fara a-i fi afectata structura si dezvoltarea normala.

Unele tari s-au descurcat mai bine, altele inca mai incearca sa mearga in directia corecta si sa aiba o abordare corecta. Tarile eco-friendly in adevaratul sens al cuvantului sunt putine la numar, insa viata acolo e total diferita fata de tarile care nu dau atentie componentei ecologice.

Intr-o tara eco-friendly poluarea e mai putina, oamenii sunt mai responsabili, mediul inconjurator arata mai bine si e ajutat in toate modalitatile posibile sa se pastreze cat mai curat. Pana sa ajunga sa poata primi atributul eco-friendly tarile au investit, au schimbat abordarile fata de mediu, de natura, i-au incurajat pe oameni sa aiba comportamente responsabile, au avut programe speciale pentru mediul inconjurator.

Efectele dezastruoase ale poluarii au dus la o accelerare a nevoii de tari eco-friendly si au incurajat comportamente care au ca scop obtinerea unui mediu mai curat si mai usor de intretinut. Tarile care au avut mai multe resurse naturale au fost si cele care au fost primele care au luat toate masurile necesare pentru a putea sa primeasca atributul eco-friendly. In topul tarilor eco-friendly gasim Elvetia, Franta si Danemarca. De ce sunt eco-friendly? Veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Elvetia. Elvetia are munti superbi, ape limpezi pe suprafete mari, zone superbe rurale chiar aproape de granite. Faptul ca in Elvetia avem atat de multe zone verzi si un mediu inconjurator bogat in resurse nu a insemnat un loc fruntas in topul tarilor eco-friendly. Ca sa ajunga aici Elvetia si-a luat angajamente pe termen lung pentru a proteja mediul inconjurator. S-au implementat politici speciale pentru mediul inconjurator care pun accent pe folosirea energiei regenerabile.

Din 2013 zonele rurale au fost protejate printr-o legislatie speciala, care isi propunea sa ajute zonele urbane cu densitate mare sa foloseasca spatiul urban cat mai economic ca sa nu fie nevoie de extinderi in cazul zonelor de construit. S-au redus si emisiile de gaze cu efect de sera, a fost crescuta taxa de carbon.

Statiile de purificare de prin anii 1970 au fost modernizate, apa si-a pastrat calitatea si a fost verificata in permanenta pentru a ramane in parametri. Emisiile de particule periculoase de aer au scazut dramatic, cu pana la 50%, cu un efort sustinut din partea tarii intins pe mai bine de 25 de ani. Standardele legate de emisiile de CO2 sunt stricte in industria producatoare de masini, automobilele au filtre speciale si convertoare catalitice.

Solul este pastrat curat prin oferirea de utilaje si echipamente eco-friendly fermierilor, se pastreaza aproape intact si contractorii terenurilor sunt sfatuiti in permanenta cum sa aiba grija de pamant.

Franta. Franta a mers de la inceput pe doua directii pentru a ajunge sa fie eco-friendly: conservarea resurselor naturale pe cat posibil si limitarea efectelor generarii resurselor de care avem nevoie. Din 2018 Franta a reusit sa contruiasca un drum, o sosea doar din materiale reciclate, speciale pentru construit.

In 2016 tot in Franta am avut prima sosea care s-a folosit de energie solara pentru iluminat, provenita de la panouri solare. Tot din 2016 supermarketurile din hexagon nu au mai avut voie sa arunce produse nevandute si de calitate. Ele trebuiau sa le doneze unor organizatii sau unor banci de alimente, pentru animale.

Pe viitor Franta vrea sa interzica aruncarea de haine nevandute, sa nu mai existe masini vechi pe strazi, energia electrica obtinuta prin intermediul vantului sa fie la un nivel dublu pana in 2023. Pe raul Rhone se va construi o turbina hidroelectrica pentru a genera energie electrica.

Danemarca. In Danemarca, si in special in Copenhaga, cultura eco-friendly e la putere. Au fost si se mentin trei directii pentru obtinerea atributului eco-frienly sau pastrarea sa: biciclete, vant si gunoi. Mai mult de 40% din totalul de energie electrica de care are nevoie Danemarca este oferit cu ajutorul turbinelor eoliene din Copenhaga. Turbinele din zona sunt detinute 50% de catre cetatenii straini si 50% de catre investitori. Prin implicarea directa a danezilor s-a implementat rapid o cultura eco-friendly, oamenii sunt responsabili si stiu ce au de facut.

Pe viitor Copenhaga va fi prima capitala fara emisii de carbon in aer, prin construirea a peste 100 de turbine eoliene uriase. Inca din 1960 s-a limitat parcarea in centrul orasului, taxele pe benzina si masini au crescut, bicicleta a devenit principalul mijloc de deplasare, au aparut si piste de biciclete si lumini in trafic pentru o deplasare cat mai simpla.

In centru exista un incinerator de gunoi urias, eficient, care transforma tot ce inseamna deseuri in energie. Se incalzeste orasul, emisiile de CO2 sunt reduse si cu 99.5%. Nu polueaza, nu genereaza mirosuri neplacute si se integreaza foarte bine in oras, in designul general urban. Da, taxele sunt mari, chiar foarte mari spre deosebire de alte zone, dar cetatenii isi doresc sa aiba un mediu mai curat in jurul lor si sa aiba grija de natura asa cum pot ei mai bine.

Exit mobile version