
Suntem intr-o continua cautare de subiecte de interes, uneori unele atipice, care sa ne mai scoata din realitatea prea dura pe care o tot traim de ceva ani. Si cautarile astea reusesc sa ne aduca in fata ochilor o multime de carti si de scrieri care mai de care mai interesante. Dar cate dintre acestea ne pot schimba viata si perspectiva din care privim viata?
E foarte usor sa ai o schimbare de perspectiva asupra vietii cand iti doresti. Si nu ai nevoie nici de cunostinte aprofundate din diverse domenii sau de vreun gadget sofisticat. Cartile bune si autorii lor iti sunt aproape oricand si te ajuta sa ajungi sa iti modifici perspectiva din care privesti viata si realitatea din jurul tau. Daca nu ai descoperit inca cele mai bune si mai tari volume din aceasta categorie iti facem noi cateva sugestii excelente.
„Un nou pamant” de Eckhart Tolle. Ne-am gandit de multe ori in ultimii ani, unii foarte grei pentru toata omenirea, ca am avea nevoie de un alt Pamant, poate. Este o carte interesanta, o analiza si o examinare a egoului. Explorand cum anume constiinta bazata pe ego contribuie la starea de bine si de implinare, Tolle propune o noua perspectiva asupra comunitatii si ascensiunii lumii intregi. Cartea ofera si o speranta pentru umanitate de care avem mare nevoie mai ales in aceste zile ciudate. In volumul sau, Tolle adauga si anecdote personale, povesti pentru a ilustra cat mai bine conceptele sale si a le aduce la viata in cel mai inedit si mai interesant mod. La finalul lecturii vei intelege mai bine ce e cu acest ego si cum sa te intelegi mult mai bine ori de cate ori ti se pare ca lucrurile nu mai merg deloc in directia dorita.
„Sapiens: O scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari. Este volumul pe care il vei citi cu nesat, un volum in care ai informatii despre omenire si evolutia ei, harti care te ajuta sa intelegi cum anume specia noastra a ajuns sa fie ce e astazi. Chiar daca nu esti atras de stiinta si de evolutia omenirii, cartea te va atrage pentru ca se foloseste de idei si de informatii din multe alte domenii ca sa te faca sa intelegi ce a fost cu omul la inceputuri. Informatiile sunt unele luate din antropologie, din biologie, din economie si puse intr-o carte unica, explicate pe intelesul cititorului obisnuit. Cartea lui Yuval Noah Harari vorbeste despre trecut si poate oferi si o perspectiva clara asupra viitorului, insusi autorul ofera sugestii despre cum anume putem influenta evolutia noastra in directia dorita, una mai buna.
Volumul te va ajuta sa iti intelegi adevarata natura si natura umana, oricat de imperfecta ar fi ea.
„Atomic Habits” de James Clear. Cartea lui Clear iti va schimba viata si perspectiva din care privesti viata cu siguranta. In volumul sau, Clear ofera sugestii bazate de documentare, clare despre cum anume sa scapi de obiceiurile daunatoare si sa iti formezi obiceiuri bune. Se merge mult pe ideea crearii unor sisteme pozitive, obiceiurile sunt privite ca niste sisteme asupra carora avem putere, daca ne dorim asta si le intelegem. James Clear a reusit sa aduca in atentia iubitorilor de lectura o carte utila si foarte bine scrisa, pe care merita sa o citesti oricand. Toate obiceiurile despre care se vorbeste in carte sunt studiate si intelese pe deplin, s-au folosit idei si teorii, informatii din biologie, din psihologie, din neurostiinte. Obiceiurile bune devin inevitabile odata ce parcurgi ghidul practic intocmit de catre Clear, inveti sa iti depasesti lipsa de vointa si de motivatie, sa iti dezvolti o identitate puternica, sa crezi mereu in tine. Inveti sa aplici toate ideile din carte si in viata reala si asta e cel mai bun lucru pe care il poate invata cineva care isi doreste o schimbare in viata lui bazata pe ideile din cartea lui James.
„Cum sa iti schimbi mintea” de Michael Pollan. E un volum fascinant daca esti interesat de neurostiinta si de tot ce tine de droguri si de evolutia lor din punct de vedere istoric. Cartea lui Pollan e una foarte personala si asta se simte cu fiecare fila pe care o parcurgi. La inceput si-a propus sa duca munca de cercetare a modului in care sunt folosite LSD-ul si psilocibina pentru a alina suferinta celor cu depresie, adictie, anxietate. Insa cand a descoperit cat bine pot face aceste substante aparent periculoase si nocive si pentru oamenii sanatosi, a inceput sa exploreze mintea umana si sa vada ce urmari ar putea avea.
Cartea sa este despre neurostiinta, terapeuti psihedelici, despre starile de constiinta modificata, e o demistificare a drogurilor misterioase. E un melanj dintre stiinta, jurnal de calatorie si o carte de memorii foarte bine scrisa, la care se adauga informatii istorice, medicale. Pollan a reusit sa disece cat s-a putut de mult revolutia medicala si stiintifica din jurul drogurilor psihedelice, aducand in atentie experientele propriii psihedelice ce i-au marcat viata.