Site icon RATB

4 momente importante si interesante din istoria sportului

Momentele istorice din sport sunt mai importante decat orice partida castigata de echipa favorita

Sportul este una dintre putinele activitati care au reusit sa atraga si omul modern, si omul din trecut. Oricine adora sa se uite la un meci de fotbal sau sa urmareasca o partida de tenis de camp, un meci de baschet, depinde ce fel de sport prefera. Sunt atat de mult sporturi astazi incat momentele unice din istoria sportiva ar putea fi puse in milioane de carti, pentru a fi cunoscute si de catre viitoarele generatii. De-a lungul timpului au fost mai multe momente sportive care au atras atentia si care au adus si mai multi fani pentru sportul respectiv.

Ca sa putem discuta despre un moment unic in istoria sportiva, un moment memorabil, el trebuie sa aiba ceva special. Cand amintesti de el oamenii trebuie sa stie deja ce faceau atunci, sa il fi asociat cu diverse amintiri, cu momente din viata lor, sa stie exact cand s-a intamplat. De asemenea evenimentele importante din istoria sportului trebuie sa fi influentat un numar mare de oameni, momentul respectiv trebuie sa fie unul iconic si sa ramana „blocat” in istorie, sa il avem mereu in minte. Ca sa intelegem mai bine ce inseamna un eveniment important din lumea sportiva am adunat in continuare patru momente unice din diverse sporturi.

1. Jackie Robinson si „bariera” culorii. A fost unul dintre cele mai importante momente din sport, in general, si din baseball, in particular. In aprilie 1947, Jackie Robinson a debutat in liga de baseball cu Brooklyn Dodgers. A devenit imediat primul jucator afro-american care a jucat intr-o liga superioara, ducand la sfarsitul problemelor legate de culoare in baseball. 26.623. Acesta a fost numarul fanilor care l-au urmarit si l-au aclamat pe Robinson atunci. Majoritatea fanilor era formata din afro-americani. Managerul echipei a venit in ajutorul lui Robinson cand membri din echipa sa nu au vrut sa intre pe teren cu el. Aceasta schimbare a dus la aparitia barbatilor de culoare in toate sporturile, fara niciun fel de rasism existent.

2. Jesse Owens si Olimpiada din 1936. Olimpiada din 1936 a avut loc la Berlin, in Germania. Sportivul american Jesse Owens a dominat clar toata competitia. A luat aur la 100 metri, la 200 metri, la saritura in lungime si a facut parte din cvartetul american care a luat aur la cursa de 4×100 metri. Performanta sa a intrat in istoria sportului pentru ca era afro-american, a dominat tot ce inseamna sportiv din toata lumea, dar a reusit sa spulbere si mitul arian. In acele vremuri Hitler si ai lui considerau ca rasa ariana e superioara si ca afro-americanii erau inferiori. De atunci afro-americanii au cam dominat lumea sportiva si au castigat tot ce se putea castiga. Owens a fost si primul barbat afro-american care a primit sponsorizare de la Adi Dassler, fondatorul Adidas, a fost convins sa poarte incaltaminte fabricata de acesta.

3. Michael Jordan si ultima sa lovitura in echipamentul Bulls. In finala NBA din 1996, meciul numarul 6, Chicago Bulls si Utah Jazz au ajuns pana in ultimul minut de joc si soarta jocului nu prea era decisa asa de usor. Cu 30 de secunde inainte de finalul partidei, Jazz se afla in posesia unei mingi care putea sa schimbe scorul, asa ca Bulls aveau nevoie de o minune. Minunea a fost lovitura lui Michael Jordan. Cu 10 secunde sau mai putin inainte de sfarsitul meciului Jordan a reusit sa incries si sa castige pentru echipa punctele care au adus victoria. Lovitura sa a facut diferenta pana la urma si a adus o victorie meritata. Asa Bulls a castigat al saselea titlu in NBA in opt ani de joc. A fost si ultima lovitura a lui Jordan pentru Bulls. Este una dintre cele mai memorabile lovituri din baschetul american.

4. Miracolul de pe gheata. A fost un moment din 1980 care a uluit o lume intreaga si care a si suparat pe multa lume. Echipa de hochei a SUA era formata din niste tineri foarte talentati, insa nu se potriveau cu echipa URSS-ului, care deja castigase aurul in 1964 sau 1976, ca sa nu uitam de 1972 sau 1968. Cu cateva luni inainte de meciul din Olimpiada, americanii au pierdut la hochei in fata rusilor cu cu 10-3. La Olimpiada insa americanii s-au pus pe treaba si au invins rusii cu 4-3. Pentru o tara care avea mari probleme economice, victoria asupra rusilor, chiar si la hochei, a fost una fenomenala, una de care tara avea mare nevoie. Dupa rusi americanii i-au invins si pe findlandezi si au luat medalia de aur in 1980. Nu a existat un moment mai iconic decat acesta in toata istoria sportiva, un moment incarcat de emotie si de bucurie care a insufletit pana la urma o natiune intreaga.

Exit mobile version