Site icon RATB

4 tehnologii moderne care sunt ceva mai vechi decat ne-am inchipuit

Tehnologiile moderne pot fi mai vechi decat ne inchipuim, cel putin la nivel de concept

Ne-am obisnuit sa ne folosim de tot felul de tehnologii moderne care apar si sa nu ne gandim si la originea lor. Multe s-ar putea sa surprinda prin inovatia ideilor si prin design, dar sunt mult mai vechi decat credem.

Aceasta confuzie apare si atunci cand un brand puternic preia un device, o idee si o duce spre productia de masa sau atunci cand inventatorul original al dispozitivului respectiv nu a reusit sa iasa in evidenta cu nimic.

De la tehnologii foarte cunoscute la unele pe care s-ar putea sa nu le fi vazut vreodata, toate au la origine un inventator care nu a reusit sa obtina suficienta faima si sa fie cunoscut chiar si in ziua de astazi. In continuare, doar cateva exemple relevante si inventatorii de drept ai dispozitivelor sau ai ideilor importante din istoria tehnologiei.

1. iPod-ul. Cand auzi de iPod cu totii ne intoarcem in 2001 sau prin 1997 cand exista o nevoie acuta de dispozitive moderne, cu un design original, pentru redarea fisierelor MP3 indiferent unde ne aflam. Steve Jobs si Apple sunt cele doua nume care ne vin in minte cand auzim de iPod, pe oricine ai intreba iti va spune ca iPod-ul e sigur inventia lui Steve Jobs, ca de altfel si iPhone si alte i-uri.

De fapt, asa cum dovedesc documentele pe care istoria le-a retinut si le-a pastrat, un player pentru muzica portabil de marimea unei cutii pentru tigari a fost adus in atentia publicului inca din 19179, cand Kane Kramer si prietenul James Campbell au scos la lumina IXI System. Muzica era stoca pe un chip, digital, dispozitivul avea un display si butoane ca sa navighezi printre MP3-uri sau ce fisiere aveai pe el. Au reusit sa faca cinci prototipuri si au cautat investitori. Problema dispozitivului? Putea stoca doar trei minute si jumatate de muzica. Asa ca nu prea aveai ce face cu el. Dar ideea din spatele iPod este, asadar, mult mai veche si nu apartine exclusiv lui Jobs.

2. Automobilul. Cine e pasionat de masini stie cu siguratna ca in secolul 19-20 au fost primele masini pe care le tot vedeam pe strazile inca prea slab dezvoltate ca sa le poata permite sa se deplaseze rapid. Istoria automobilului modern este insa mult mai veche. Ne intoarcem inainte de Revolutia Americana, in Franta, unde il gasim pe inventatorul Nicolas Joseph Cugnot. El a construit un autovehicul care semana cu o trasura de cai, numai ca nu avea…cal.

Automobilul e finalizat in 1769 si este propulsat cu ajutorul unui motor cu abur. Avea viteaza de 2.5 mile pe ora si suporta o greutate de patru tone in timpul deplasarii. Desi parea o idee buna autovehiculul sau nu prea a rezistat la teste si a reusit sa fie distrus partial cand inventatorul s-a trezit cu el in zid. Revolutia Franceza a pus capat incercarilor sale de a obtine finantare pentru imbunatatiri aduse autovehiculului. Ajuns in Belgia, Cugnot a trait in saracie lucie pana la decesul sau.

3. Computerul. Cine nu este la curent cu istoria moderna a computerelor s-ar putea sa isi inchipuie ca un astfel de dispozitiv revolutionar a aparut undeva prin preajma Celui De-al Doilea Razboi Mondial. A fost, in aparenta, inventia unui anume Alan Turing sau Konrad Zuse.

Aceasta ipoteza este una falsa. Computerul a fost inventat in 1833. Charles Babbage ura erorile. Ca sa nu mai apara erori de calcul Babbage s-a apucat de treaba si a construit o masinarie complexa pentru a nu mai avea probleme cu erorile matematice.

Din 1822 Babbage a venit cu aceasta idee si a avansat-o, el vedea un calculator mecanic care putea sa calculeze functii piolinomiale foarte rapid. Vreme de 10 ani s-a tot chinuit inventatorul, cu bani multi de la guvernul britanic deja dati, sa dezvolte aceasta inventie care urma sa fie foarte utila. Ca sa nu fi muncit degeaba, Babbage s-a gandit sa transforme masinaria destul de simpla pentru functiile polinomiale intr-una care putea face tot felul de calcule. De data asta nu a primit finantare… Ultima versiunea masinariei sale putea citi programe si date cu ajutorul unor carduri perforate si avea o memorie ce putea stoca 1.000 de numere cu cate 50 de zecimale fiecare. Deci avea vreo 20.7 Kb.

Dupa moartea lui Babbage, Augusta Ada King a creat primul program pentru masinaria sa, el calcula usor numerele Bernoulli, devenind astfel primul programator din istorie.

4. Submarinul. Primele ipoteze au fost ca submarinul a fost inventat in timpul Primului Razboi Mondial sau prin 1870, cand Jules Verne amintea de asa ceva in opera sa celebra „20.000 de leghe sub mari”. Submarinul asa cum il stim noi astazi a aparut prin 1580 si apartine lui William Bourne, un inventator care a reusit sa gaseasca o formula prin care navele sa creasca si sa scada volumul pentru schimbarea densitatii.

Construirea submarinului a venit de abia in 1623. Cornelius Drebble a reusit sa construiasca submarinul, era „propulsat” de 12 vaslasi si se putea scufunda pana la 4.572 m. Peste 30 de ani a aparut si primul sumbarin de razboi si a fost belgian. Americanii au avut si ei submarinul lor, The Turtle. In 1776 un astfel de submarin reusea sa faca gauri in navele inamice pentru „plantarea” unor bombe in gaurile date.

Exit mobile version