Sunt multe motive pentru care se recomanda plimbarile cu barca, dar, dintre toate, poate cel mai important este ca ofera un sentiment inegalabil de libertate si de conectare cu natura. Si mai interesant este insa atunci cand ambarcatiunea este una personala, pentru ca in acest fel nu mai exista conditionare, ci fiecare decide cat si cum sa navigheze.
Un lucru important de stiut este ca pentru a conduce o ambarcatiune de agrement este nevoie de un permis barca, adica un Certificat de Conducator de Ambarcatiune de Agrement, iar acesta se obtine dupa absolvirea unei scoli de navigatie si dupa promovarea unui examen. Iata care ar fi criteriile de urmarit pentru o scoala buna:
Scoala nautica trebuie sa fie acreditata
Primul pas este acela de a cauta o scoala nautica acreditata. In acest fel, exista garantia ca institutia este una serioasa si ca la „bordul” sau vor fi mai multe sanse de reusita.
Scoala ofera cursuri pentru toate categoriile de permis
Sunt patru categorii de astfel de certificate emise de Autoritatea Navala Romana (ANR), care le dau dreptul posesorilor lor sa conduca ambarcatiuni de agrement cu peste 5 cai putere si cu o lungime de pana la 24 de metri, atat in apele din Romania, cat si in cele internationale.
Scolile profesioniste trebuie sa aiba in oferta educationala aceste patru categorii, considera specialistii de la Skipper Academy:
- Categoria D – pentru apele interioare (rauri, fluvii, delte, lacuri);
- Categoria C – pentru apele maritime, pana la o distanta de 6 mile;
- Categoria B – pentru ape maritime, pana la 24 de mile;
- Categoria A – numita si All Zone – atat pentru apele interioare, cat si pentru cele maritime, fara limita fata de coasta.
- *Clasa S – se refera la ambarcatiunile cu vele si este un supliment al certificatului, nu o categorie aparte. La absolvirea cursului de navigatie cu vele categoria S se adauga celei sau celor de permis detinut/e fara sa fie nevoie de sustinerea unui examen.
Scoala are un site profesionist, unde sunt prezentate ofertele si informatii utile
Orice scoala din cele care se respecta se prezinta si pe internet asa cum se prezinta si in viata reala, manifestand un interes sporit pentru imaginea sa si pentru informarea oamenilor. Din acest motiv, intr-o lume din ce in ce mai atrasa de mediul online, o afacere cu un site bine pus la punct este o dovada de incredere si de profesionalism.
Pe site ar trebui sa fie prezentate informatii actualizate despre cursurile oferite, despre tarife, dar si articole informative pe diverse subiecte de interes, vizand pregatirea sau examenul.
Echipajul
In cazul cursurilor scolare traditionale, profesorul face diferenta in asimilarea materiei de catre cursanti, iar la fel se intampla si in cazul scolii nautice. Echipajul care il va insoti pe viitorul navigator cu patalama in drumul sau catre acel permis pentru ambarcatiuni pe care si-l doreste va face ca intreaga experienta sa fie una benefica. Membrii echipei trebuie sa aiba experienta practica si pregatire temeinica.
Cum se desfasoara cursurile
Scolile care se respecta isi respecta si cursantii, oferindu-le cele mai bune conditii de invatare. Institutiile de elita isi pregatesc elevii pe Lacul Snagov sau in multe alte locatii unde pot invata in conditii adecvate cum sa manevreze o ambarcatiune.