Si animalele pot candida pentru anumite functii, daca au suficienti votanti:)

Nu de putine ori ne-am plans ca nu avem cu cine vota, ca nu avem canditati suficienti de buni si de reprezentativi pentru ceea ce ne dorim. Listele de candidati au fost mereu motiv de disputa intre partide, intre forte politice.

De multe ori, pe langa o serie de candidati pe care ii sustinea x partid am mai intalnit si un altfel de candidat, ce e drept destul de tacut. E vorba de animale de toate tipurile, propuse de stapani sau de anumite partide pentru a rezolva o problema punctuala.

Desi pare destul de comic sa vezi pe liste animale de companie sau chiar animale salbatice ideea din spatele propunerilor e simpla: daca nu avem un om care sa rezolve anumite probleme poate o poate face o fiinta necuvantatoare…

In plan international listele de candidati sunt privite cu totul altfel decat la noi. Acolo pot sa fie incluse inclusiv… animale. Si asta s-a intamplat nu o data, ci de mai multe ori. De regula animalele ajung pe listele de candidati dupa ce stapanii se gandesc sa le faca faimoase sau sa le dea o sansa sa contribuie si ele la mersul lucrurilor in zona in care traiesc.

Animalele care ajung pe astfel de liste au o sustinere destul de mare, cursa pentru un loc pe liste este oricum destul de stransa avand in vedere ca sunt multi care cred in „puterea” animalelor. In istoria alegerilor de toate tipurile au fost suficient de multe cazuri de candidati necuvantatori care au avut… un „cuvant” greu de spus. In multe cazuri au pierdut alegerile de orice fel, dar au reusit sa transmita un mesaj puternic si sa devina cunoscute in toata lumea.

Morris, primarul din Xalapa. Nemultumiti de politicieni, votantii din Mexic au ales sa voteze o… pisica pe nume Morris. La inceput a fost o gluma propusa de catre doi studenti, insa gluma s-a dovedit a fi o optiune foarte buna. Au votat pentru Morris peste 7.500 de oameni si pe Facebok a fost o adevarata vedeta locala, primind nu mai putin de 150.000 de Like-uri. Proprietarii pisicii au argumentat prezenta felinei pe listele de candidati foarte simplu: doarme cat e ziua de lunga si nu face nimic, niciodata…

Stubbs, un primar de nota 10. O pisica din Alaska pe nume Stubbs a fost, vreme de 16 ani, primar onorific in Talkeetna, Alaska. Toti cei 900 de locuitori ai orasului au ales pisica drept candidat la alegeri dupa ce au respins toti candidatii obisnuiti.

Oamenii considera ca Stubbs era cel mai bun primar din istorie si au fost incantati de modul in care isi facea „treaba” in fiecare zi, chiar si in privinta practicilor comerciale. Pisica a ajuns sa fie vedeta si oamenii de acolo au respectat-o enorm de mult si s-au asigurat ca are tot ce ii trebuie.

Rinocerul de la Consiliul Municipal. Cacareco a reusit in 1959 sa invinga 500 de candidati la Consiliul Municipal cu 100.000 de voturi. Rinocerul a fost propus de catre studentii din São Paulo in gluma, insa animalul a devenit rapid un simbol al frustrarilor politice.

Peste 10 ani am avut o miscare pornita tot de la rinocerul care a stiut politica mai ceva ca un… politician, Partidul Rinocerilor din Canada. Rinocerii sunt politicieni perfecti pentru ca se misca incet, nu sunt prea „sclipitori” si se misca extrem de repede cand simt ca se apropie un pericol pentru ei.

Pigasus, un viitor presedinte al Americii. La alegerile prezidentiale din SUA, din 1968, un porc a fost pe listele de candidati. Pigasus a fost nominalizat de Partidul International al Tinerilor ca forma de protest impotriva Razboiului din Vietnam. Pana sa ajunga sa poata avea si votanti Pigasus a fost „arestat” de fortele de ordine si nu s-a mai auzit nimic de el, dupa ce participase la un eveniment de lansare, la un miting in toata regula.

Incitatus, consulul Romei. Incitatus e un cal celebru. E calul favorit al lui Caligula. A trait mereu inconjurat de marmura, a mancat ovaz cu aur si a ajutat consulul roman, potrivit istoricului antic Suetonius. S-a ajuns pana intr-acolo incat calul a fost nominalizat pentru functia de consul doar ca sa ii provoace pe adversarii politici. Ce a vrut sa demonstreze Caligula? Ca toata munca senatorilor ar fi putut fi facuta si de orice fel de animal, intrucat era greu de inteles.

Ioiô, capra care era sa fie consilier local. In anii 1920 pe listele de candidati din Brazilia exista si o capra. Multi alegatori au scris numele ei pe liste, desi aceasta nu era legal pe listele existente. Nu a reusit sa castige vreo functie, a murit in 1931, iar trupul sau a fost expus la Musezm of Ceará.

Colossus, un candidat cu… greutate. La alegerile pentru primar din New Hampshire, la un moment dat am avut si o gorila uriasa care ar fi vrut sa fie… presedinte. Managerul de campanie a fost un cimpanzeu, insa toata organizarea nu a fost deloc buna, gorila nu a ajuns la Casa Alba. Proprietarul sau a sustinut totusi ca nominalizarea a fost corecta, avea varsta legala si traia pe teritoriul SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *