Site icon RATB

A15 Bionic, Snapdragon 888 si Exynos 2100. Care e cel mai bun procesor de smartphone?

Cu cat avem procesoare mai puternice si mai performante pe telefoanele smart, cu atat vom avea si telefoane mai capabile si mai eficiente

La momentul actual trei sunt procesoarele de telefoane smart care atrag atentia si care sunt vizate de toti clientii care isi doresc telefoane puternice, cu autonomie buna si performante excelente: A15 Bionic, Snapdragon 888 si Exynos 2100. Desi seamana cumva intre ele, cele trei procesoare de la Apple, Snapdragon si Samsung au mai multe diferente notabile intre ele care te ajuta atunci cand vrei sa alegi un telefon pe care sa te bazezi in orice fel de scenarii. Care e cel mai bun? Ramane sa descoperi in randurile ce urmeaza.

Ce ar trebui sa cauti la un procesor bun de telefon smart? Multi se uita doar la firma producatoare, poate la cateva specificatii tehnice pe care le inteleg. Ce ar trebui de fapt sa cauti este puterea de procesare, arhitectura si modul in care procesorul stie sa gestioneze diverse procese, sa isi gestioneze resursele pe care le are la dispozitie. Si Apple, Snapdragon si Samsung au facut pana acum o treaba excelenta cu procesoarele lor puse pe orice flagship lansat. Au reusit acum, cu procesoarele cele mai puternice din prezent, sa se ridice la nivelul asteptarilor noastre? Iata ce pot oferi trei dintre cele mai puternice procesoare ale momentului.

CPU-ul. A15 Bionic are un CPU cu sase nuclee si este construit pe TSMC 5nm nod proces generatia a doua (N5P). CPU-ul celor de la Apple are doua nuclee puternice, performante, patru nuclee eficiente energetic. Frecventele sustinute pot ajunge la 3GHz pentru un timp indelungat de utilizare. Sistemul Cache a fost dublat, SoC are acum 32MB SLC, deci performantele sunt mai bune decat la procesorul precedent.

Snapdragon 888 are CPU cu opt nuclee, un nucleu Cortex-X1 de generatie noua tactat la 2.84GHz. Si procesorul celor de la Snapdragon e construim pe 5nm si a fost produs de catre cei de la Samsung. A15 Bionic este, cel putin in teorie, cu 50% mai rapid decat Snapdragon 888.

Exynos 2100 de la Samsung este contruit tot pe 5nm, are un CPU cu opt nuclee. Arhitectura sa e similara cu tot ce am vazut pe Snapdragon 888, testele facute aratand ca are performante bune in orice fel de scenariu. Dar A15 Bionic le depaseste cu mult pe cele doua la capitolul CPU si gestionare resurse. Diferenta in materie de performanta fata de A14 Bionic este de doar 9 procente insa… Asta inseamna ca Samsung si Snapdragon au o sansa sa ajunga macar la performantele unei generatii Axx Bionic.

GPU-ul. A15 Bionic de la Apple are un GPU cu patru nuclee nou, care aduce si asigura performante cu 30% mai bune decat competitia. Spre deosebire de A14 Bionic, procesorul nou de la Apple a reusit sa aiba performante grafice foarte bune, un scor de 132 in GFX Manhattan ES 3.1, in vreme ce Snapdragon 888 nu a ajuns decat la 122. Avem la A15 Bionic o imbunatatire de 30% in privinta performantelor GPU. La generatia Iphone 13 am vazut un GPU cu cinci nuclee deja si performantele au crescut cu 50% fata de competitie.

Dar Snapdragon 888 vine tare din urma si are performante cu 35% mai bune pe GPU fata de generatia anterioara. Exynos 2100 are un Mali GPU cu 14 nuclee si a trecut printr-un upgrade masiv ca sa ajunga la scoruri apropiate de Adreno 660 GPU de pe Snapdragon 888.

Exynos 2200 cu GPU AMD il va detrona pe A14 Bionica in testele GPU intensive.

ISP. Apple nu prea discuta despre ISP, insa A15 Bionic s-ar putea sa aiba un nou ISP care face o treaba excelenta in privinta fotografiilor, in modul Cinematic si cu filtrele live. ISP-ul va fi capabil sa filmeze videoclipuri 4K HDR Dolby Vision la 60fps. ISP poate sa fata fata la filmari ProRes RAW la 4K 30fps.

La Snapdragon 888, Spectra 580 ISP are o arhitectura ISP cu trei clustere si suporta operatiuni HDR simultane. ISP-ul poate lua mai multa lumina din mediu si poate realiza imagini mult mai bune. Imaginile pot avea rezolutii de pana la 200MP si se poate filma in 8K la 30fps.

Exynos 2100 vine cu un ISP care permite imagini de 200MP si doua imagini 32MP in timp ce se foloseste sistemul de camere duale. La capitolul ISP nu avem un castigator clar, toate trei procesoarele au ISP-uri capabile si pot sa faca fata la orice fel de task.

AI si ML. A14 Bionic putea sa faca pana la 11 trilioane de operatii per secunda (TOPS), A15 Bionic e insa mai bun si are un cip central (neural engine) cu 16 nuclee, unul nou, cu 15.8 TOPS.

Pe Snapdragon 888 avem a sasea generatie de accelerator AI, un Hexagon 780 DSP, care poate sa ofere 26 TOPS. Cand vor veni urmatoarele procesoare puternice de vom avea performante si mai bune.

Samsung nu se lasa deloc si vine cu AI Engine, NPU cu trei nuclee, DSP, Exynos 2100 poate sa realizeze 26 TOPS fara sa aiba nicio problema de stabilitate. In privinta AI si ML Snapdragon 888 si Exynos 2100 sunt mult inaintea lui A15 Bionic.

Modem si Wireless. Qualcomm e cel mai tare pe partea de 5G si transmisie de date. Apple foloseste un modem Qualcomm, s-a folosit si un modem Qualcomm X60 5G, acelasi ca pe Snapdragon 888. Este un modem discret, nu unul integrat in totalitate. La capitolul Wireless, A15 Bionic are suport pentru Bluetooth 5.0 si Wi-Fi 6.

Snapdragon 888 are un model X60 5G cu viteze de download de pana la 7.5Gps si upload de pana la 3Gbps. Suporta si mmWave si benzi sub-6GHz, Carrier Aggregation. Ai Bluetooth 5.2 si Wi-Fi 6E daca alegi Snapdragon.

Samsung a integrat un modem 5G in-house, cu viteze teoretice de download de 7.3 Gbps si 3.6Gbps la upload. Si pe Exynos 2100 primesti Wi-Fi 6E si suport Bluetooth 5.2.

Cine castiga lupta pentru suprematie la procesoare pentru telefoane mobile smart? Desigur, Apple cu al sau A15 Bionic. Dar si Snapdragon 888 si Exynos 2100 au ambitii mari si ofera multe, asa ca Apple are si va avea si in viitor competitie serioasa, ceea ce e foarte bine pentru performantele pe care le vor avea procesoarele viitoare de pe smartphone. In viitorul apropiat diferenta dintre procesoarele de pe telefoane cu Android si procesoarele celor de la Apple va fi din ce in ce mai mica.

Exit mobile version