Parintii au datoria sa ii invete pe micuti abilitati de viata utile din momentul in care devin adulti

Parintii isi doresc tot ce e mai bun pentru copii, vor sa ii creasca asa cum trebuie, sa le ofere educatia de care au nevoie ca sa reuseasca in viata. Nu putem sa le asiguram toate abilitatile imaginabile de care ar avea nevoie, insa putem sa le oferim abilitati de viata, sa ii invatam aceste abilitati si cum sa le utilizeze.

Sunt abilitati esentiale pentru viata de adult, care ii vor ajuta sa fie responsabili, sa respecte si sa se integreze foarte bine si rapid in societate. Fara ele sansele copilului de a avea un viitor mai bun scad dramatic, nu va fi in stare sa aiba un raspuns adecvat in diverse situatii mai dificile. Abilitatile de viata pe care copilul le va invata de la parinte sunt un prim pas catre o viata lipsita de griji mai tarziu.

Abilitatile de viata se refera la un concept destul de abstract. E mai simplu sa intelegem daca ne referim la ele ca la niste abilitati esentiale care ajuta o persoana sa duca o viata la un nivel calitativ bun.

Ideea este ca, prin aceste abilitati de viata, sa se mentina si sa se dezvolte relatii optime cu alti oameni, reusindu-se sa se atinga toate scopurile propuse. Cateva exemple de abilitati de viata generale, daca ne referim la micuti: personalitatea copilului si conturarea ei, inteligenta emotionala, foarte importanta in societate, abilitatile sociale, abilitatile de gandire.

Aceste abilitati sunt usor de personalizat in functie de fiecare copil si de pontentialul sau, de ceea ce poate intelege si ce poate face. Nu e suficient sa iti doresti, in calitate de parinte, sa inveti copilul cat mai multe abilitati de viata, trebuie sa ai o strategie bine pusa la punct si sa alegi perfect momentul cand discuti despre el.

Subiectivitatea implicata de abilitatile de viata este una destul de mare. Nu exista niste retete universal valabile care iti garanteaza ca vei avea un adult care se va descurca in societatea intr-o metamorfoza continua.

Iata doar cateva abilitati de viata esentiale pe care micutii le pot invata de la parinti.

Invata copiii sa nu se opreasca din citit si din invatat. E poate cel mai bun sfat pe care il poti da unui copil. Cu cat citesti si inveti mai mult, cu atat vei avea o minte deschisa la o serie intreaga de noi posibilitati, perspective. Copilul trebuie sa inteleaga ca a invata nu se reduce doar la a citi multe carti.

Sunt multe metode prin care poti invata ce iti doresti, de aceea el trebuie incurajat sa fie mereu deschis la nou, receptiv, sa stie sa invete si din diverse situatii intalnite. A citi si a invata inseamna a te dezvolta in continuu si a avea mereu idei, creativitate si imaginatie care te pot scoate din orice situatie mai complicata.

Invata copiii sa se joace frumos cu altii. Astazi este foarte importanta munca de echipa, empatia, colaborarea reala. Copilul trebuie incurajat sa se integreze in echipe, chiar si cand se joaca, sa incerce sa faca tot ce poate in echipa pentru a atinge un scop comun.

Toleranta la opinii divergente, empatia, atentia la gandurile si sentimentele celorlati, toate vor fi calitati pe care micutii le vor folosi in viata de adult. Chiar daca vor mai fi si situatii mai deosebite copilul trebuie sa caute sa isi impuna un punct de vedere, daca are dreptate, si sa invete sa discute in grup, cu grupul de prieteni spre binele tuturor.

Invata copiii sa rezolve orice neinteleri pe cale amiabila si sa isi ceara scuze daca gresesc, sa recunoasca daca au gresit. Neintelegeri vor tot aparea in viata, asa ca micutii trebuie sa inteleaga ca nervii si discutiile in contradictoriu, certurile, nu duc nicaieri. E bine sa se concentreze pe problema existenta, nu pe persoane, sa isi controleze emotiile periculoase si sa fie mereu calmi si dispusi sa mai lase si de la ei.

De asemenea, e deosebit de important sa recunoasca daca au gresit sau sa incerce sa rezolve conflicte prin argumente bazate pe realitate. Recunoasterea greselii e foarte importanta, mai ales daca vrei sa faci in continuare parte dintr-o echipa. Scuzele la fiecare greseala facuta sunt si ele importante, trebuie sa apara fix atunci cand e nevoie de ele, nu mai tarziu.

Invata copiii sa ramana optimisti si sa se concentreze pe partea plina a paharului. Viata nu e doar lapte si miere. Mai are si perioade in care pare ca este prea „amara” pentru tine, perioade in care fericirea pare de neoprit. Asa e viata, cu bune si cu rele, dar e viata ta.

Daca un copil este invatat sa se concentreze pe partea placuta a vietii, sa ia tot ce este mai bun din fiecare experienta va avea doar de castigat. Orice lucru, cat de mic, trebuie sa aduca bucurie si sa orice victorie trebuie sarbatorita intr-un fel. Optimistii si cei care rad, care zambesc se pazesc mai usor de stres, de durere, dar si de rautatea din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *