Corpul uman este o masinarie extrem de complexa si de bine pusa la punct pe care oamenii de stiinta inca o descopera chiar si dupa zeci de ani de cercetari si studii. Abilitatile sale uimesc pe masura ce sunt depistate si scoase in evidenta in urma diverselor teste sau studii realizate de catre oameni de stiinta cu experienta. Pe cele mai interesante dintre acestea, care te vor uimi cu siguranta, le vei descoperi in articolul de mai jos.
Te-ai intrebat vreodata de ce unii oameni au gustul ceva mai “fin” decat al altora sau de ce avem printre noi oameni care pot sa identifice orice fel de note in orice fel de zgomot, sunet din jurul lor? Acestea sunt doar cateva exemple de abilitati iesite din comun ale corpului uman de care probabil ai auzit si tu si pe care nu ti le poti explica. Desi oamenii de stiinta au gasit deja unele explicatii bazate pe studii si observatie, ineditul se pastreaza mai ales ca unele sunt rare si apar o data la cateva mii sau milioane de oameni testati.
Gusturile simtite mult mai bine. Superdegustatorii sunt cei care au intensitate mai mare a gustului decat restul populatiei. Persoanele din aceasta categorie au mai multe papile gustative pe limba, raspunsul la orice fel de gust fiind unul mult mai puternic. Dintre cele cinci gusturi simtite in mod obisnuit, dulce, sarat, amar, acru, umami, superdegustatorii percep cel mai puternic gustul amar. In jur de 25 de procente din populatie poseda aceasta abilitate deosebita, peste 70 de procente din aceeasi populatie avand un gust obisnuit. Anumite mancaruri si bauturi nu vor fi agreate de catre superdegustatori, cele amare. Femeile, asiaticii si africanii sunt parte din aceasta categorie atipica de persoane care au gustul mult mai bine dezvoltat.
Auz absolut. Ai auzit cu siguranta de copii, tineri, adulti care pot sa reproduca un sunet, tonul fara sa aiba nevoie de referinte. Nu tine de auz si de finetea sa, cat de posibilitatea clasificarii sunetelor si de catalogarea lor la nivel mental. Stii exact ce sunete sunt in orice zgomot auzi, note muzicale, stii deja ce note vor fi pe portativ indiferent de melodia pe care o auzi. Frecventele notelor muzicale, tonurilor este cunoscuta la perfectie.
Auzul absolut poate avea cauze genetice, dar se poate obtine si prin antrenamente si prin expunere la foarte multa muzica, sunete in copilarie, cat timp se dezvolta auzul si creierul. In SUA doar 3 procente din totalul populatiei ajung sa dezvolte auz absolut, in vreme ce in Europa stam mai bine, 8% din intreaga populatie face parte din aceasta clasa selecta a celor cu auz absolut. Ca o curiozitate, in conservatoarele din Japonia, peste 70 de procente din toti cursantii au auz absolut. Conteaza mult si limba pe care ai invatat-o inca de mic, cei nascuti si crescuti cu mandarina, cantoneza, vietnameza si japoneza in jurul lor au sanse mari sa aiba si auz absolut. Orbii din nastere, cei care au sindromul William sau autism si afectiuni asemanatoare vor avea mai mult ca sigur si auz absolut dezvoltat foarte bine.
Tetracromatie. E o abilitate extraordinara a ochiului uman care iti permite sa vezi lumina din patru surse distincte. In regnul animal intalnim mai des tetracromatia, la oameni e o abilitate ce apare foarte rar-doar doua cazuri documentate au existat pana acum. Oamenii sunt de regula tricromati, au trei tipuri de celule tip con la nivel ocular care primesc lumina din partea albastra, verde, rosie a spectrului luminos. Fiecare celula con din ochiul nostru poate prelua 100 variatii ale culorii si creierul combina culorile si variatiile ca sa putem observa pana la 1 milion de nuante. La tetracromati exista inca un tip de conuri intre rosu si verde, in zona portocaliu, de unde si perceptia teoretica a 100 milioane de culori. Femeile vor avea aceasta abilitate dezvoltata la un moment dat in viata, jumatate din numarul total de femei fiind in aceasta situatie bizara. Barbatii cu daltonism pot mosteni problema de la mame cu tetracromatie.
Ecolocatia. Stim deja de ecolocatie de la lilieci. Ei emit niste sunete imperceptibile de urechea umana, asteapta ecoul sa se intoarca si folosesc sunetele ca sa se orienteze cu ajutorul urechilor cu auz foarte fin. Daca sunetul se loveste de obiecte liliecii stiu si se feresc de ele. Si oamenii sunt capabili de ecolocatie. Doar orbii folosesc in mod real ecolocatia, e nevoie de timp si de antrenament sa o deprinzi, mai ales ca avem o multime de obstacole in jurul nostru de care se va lovi probabil sunetul. Nu ai nevoie de vreun instrument special, desi exista si asa ceva. Scoti niste sunete constante cu ajutorul gurii, limbii si te deplasezi tinand cont de sunetul intors si de intensitatea sa in functie de ce obiecte loveste in drumul sau. Nu ajungem la performantele liliecilor cu ecolocatia, dar daca esti lipsit de vedere si trebuie sa te deplasezi fara ajutorul unui caine sau al unei persoane vei putea sa te bazezi mai mereu pe ecolocatie daca esti deja antrenat si pregatit sa faci fata unui drum ceva mai lung.
Memorie eidetica. O memorie fotografica imbunatatita se traduce prin memoria eidetica. Iti amintesti sunete, imagini, obiecte din memorie cu detalii extrem de multe si de clare. Sunt multe cazuri documentate de oameni care isi aduc aminte o multime de zecimale din numarul Pi, carti si titluri de carti, obiecte, carti de joc intr-o anumita ordine. La adulti memoria fotografica e destul de controversata, aceasta abilitate e intalnita in mod egal si la barbati, si la femei. Partea proasta este ca nu vei ajunge niciodata sa ai memorie eidetica oricat de multa practica ai face si exercitii de tot felul pentru memorie. Anumiti oameni se nasc probabil cu aceasta abilitate a creierului si a memoriei lor fantastice.