Nu stii cand apare, il controlezi extrem de greu si de fiecare data se va lasa cu o “scena” in public. E vorba despre accesul de furie la copil, un eveniment extrem de neplacut pentru parinte si pentru cei din jur, care asista la “scena”, dar perfect normal pentru copilul mic si in dezvoltare. De ce apare accesul de furie in public si ce avem de facut in momentul cand ne confruntam cu el? Raspunsul la aceste intrebari si alte explicatii interesante le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Accesele de furie in public in cazul copiilor sunt un eveniment obisnuit de care nu ar trebui sa te temi. In viata de parinte vei descoperi ca accesul de furie e un fenomen pe care nu prea ai cum sa il anticipezi de fiecare data si nici nu ai cum sa il controlezi foarte bine, mai ales daca varsta copilului e mult prea mica sau nu ai deja o componenta importanta a educatiei, comunicarea efectiva inainte de a merge undeva, de a iesi in public.

Practic un acces de furie in public nu e altceva decat o rabufnire cauzata de o emotie prea puternica, greu de gestionat sau imposibil de gestionat, emotie care trebuie sa se manifeste si sa fie exprimata intr-un fel si spre binele sanatatii psihice a copilului. Se poate intampla oriunde, inclusiv in spatii inchise, magazine, mall, supermarket, insa cel mai rau este cand accesul de furie al copilului vine intr-un loc unde sunt foarte multi oameni si unde judecata imediata si privirile insistente complica si mai tare lucrurile, procesul de gestionare a accesului de furie.

Motivul lipsei de control asupra propriilor emotii la copii e simplu de inteles: ei inca invata despre sentimente si emotii, le descopera, uneori ele apar si se manifesta in public, in diverse situatii firesti din viata de zi cu zi. Va dura ceva pana spre adolescenta sau chiar dupa aceasta perioada pana cand ajungem sa ne gestionam si sa ne cenzuram emotiile in public in asa fel incat sa putem sa trecem cu bine peste orice fel de puseu de furie interioara.

Parintii cu experienta si specialistii in parenting propun de fiecare data o abordare in trei pasi pentru a preveni si gestiona in mod corect accesul de furie in public la copii: pregatirea, gestionarea efectiva a accesului de furie, evaluarea/aprecierea.

In faza de pregatire trebuie mai intai sa ne temperam asteptarile. Aici nu e vorba de vreun examen sau de vreun interviu pe care vrem sa il luam cu nota maxima, sa fim cei mai buni. Avem in fata un copil pana la urma si totul este dominat de lipsa de predictibilitate.

In cele mai multe cazuri copilul ajunge la un acces de furie in public din cauza ca este somnoros, obosit, nu a mancat suficient, pentru ca are o frustrare, o durere. De asemenea, putem asista la crize si accese de furie in public cand micutii sunt plictisiti si vor atentie. Parintii vor fi foarte atenti in aceasta faza la orice fel de semnale transmise de copii si vor incerca sa ii hraneasca, sa ii inveseleasca, sa le mentina atentia si sa fie atenti la ei mereu ca sa nu se ajunga la accesul de furie in public.

In a doua faza, cea de gestionare a accesului de furie acesta are loc deja, e in desfasurare, sa il previi nu mai poti. Incepe prin a te cobori la nivelul copilului si discuta cu el, incurajeaza-l si intreaba-l ce s-a intamplat. Daca vezi ca nu poti face nimic si accesul de furie e prea puternic lasa-l sa se linisteasca.

Incearca sa distragi atentia copilului si sa folosesti jucaria sau anumite promisiuni, sa intelegi ce anume si-a dorit poate in ziua respectiva si nu a primit. Evita sa explici norme sociale cand e in aceasta faza si se afla si in public, cu multi oameni care se uita deja la el, nu pleca de langa copil, nu il ameninta ca il lasi acolo si nu incerca sa il certi, sa tipi la el.

Daca nu vrei sa ai un acces de furie in public care tine minute bune si nu ai ce sa faci observa semnalele care vin inainte de declansarea accesului de furie si ia masuri imediate pana sa ai cele mai puternice manifestari. Ofera jucarii, incepe cu incurajarile, propune activitati diverse in asa fel incat sa se calmeze copilul si sa treaca peste emotia puternica pe care incepea sa o simta si sa nu o poata exprima corect.

Fii mereu calm in aceasta faza si da un exemplu copilului. Micutii copiaza comportamentele adultilor, asa ca daca tu reactionezi imediat si incepi sa tragi de copil, sa tipi, sa il certi, si comportamentul sau va fi mult mai greu de gestionat pentru ca ii vei alimenta emotia puternica.

In faza finala de evaluarea si aprecierea apare dupa ce copilul s-a calmat. Aici e cazul sa ii reamintesti copilului ca e in siguranta, ca l-ai inteles, ca e iubit si ca totul va fi bine. Dupa ce primeste aprecieri in partea ta discutati despre ce s-a intamplat si evalueaza situatia.

Nu incerca sa corectezi lucrurile imediat, da-i timp copilului sa se linisteasca complet, fii si tu linistit si incercati sa gasiti cea mai buna cale de a evita pe viitor astfel de accese de furie in public. Cere copilului sa iti explice ce a simtit in cuvintele sale si ce l-a determinat sa aiba un astfel de comportament ca sa intelegi si ce ai de facut pe viitor intr-un scenariu asemanator.