Activitatile alaturi de copii sunt recomandate la orice varsta

Cand copilul tau sta prea mult pe telefon sau tableta, in fata calculatorului, e nevoie de o schimbare. Ce ar fi sa cauti modalitati de a petrece timpul liber alaturi de el si de a te juca in asa fel incat gadgeturile sa nu mai fie in centrul atentiei? Cateva idei interesante gasesti in articolul urmator.

In comparatie cu generatiile din trecut, generatia actuala de copii este obisnuita sa aiba in permanenta diverse gadgeturi mai ales cand vine timpul pentru o sesiune de joaca intinsa pe mai multe ore. Gadgeturile sunt bune, pana la urma, pentru tinerele generatii, le ajuta sa se dezvolte, sa gandeasca si sa isi dezvolte creativitatea, insa de ceva vreme sunt utilizate excesiv si in alte scopuri decat cele educative.

Pentru ca sunt atat de atractive si de interesante, copiii moderni renunta foarte greu la ele si incearca sa le integreze in orice fel de joc sau sa isi petreaca timpul incercand sa descopere ce mai pot face cu ele. Internetul este un alt „dusman” al timpului petrecut in afara acestor gadgeturi, multe sunt dependente de el si dau acces copiilor la o multime de informatii, filmulete, continut audio, la jocuri.

Si cand concurezi cu un asemenea dispozitiv tu, ca parinte, este foarte greu sa ii oferi alternative micutului, la fel de interesante si de distractive. Cu toate astea, mai ales cand stai acasa fortat de imprejurari ce nu depind de tine, de exemplu in izolare, din cauza unei pandemii, vei gasi cu siguranta o multime de activitati in care sa ii implici pe cei mici si sa va distrati de minune.

1. Serile de joaca in familie. In fiecare seara puteti organiza sesiuni de joaca in familie, alaturi de micuti. Jocurile ar trebui alese cu atentie pentru a nu fi plictisitoare si pentru a fi cat se poate de educative. Cele cu diverse carti, jetoane, cuburi si forme geometrice, cele de societate, daca micutii sunt mai mari, cele de strategie, toate sunt perfecte pentru o seara petrecuta in familie. Ca sa faceti totul si mai interactiv lasati copiii sa propuna ei jocurile preferate si incercati sa intrati „in rol” si sa va jucati cat mai frumos alaturi de ei, sa le explicati anumite reguli si sa le aduceti in atentie jocuri originale din care pot invata foarte multe lucruri fara sa o realizeze.

2. Pictura. Nu e nimic mai frumos si mai relaxant decat o sesiune de pictura. Prin pictura copilul isi poate exprima sentimente, trairi, poate sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia si poate intelege mai bine cum functioneaza tot ce tine de acuarele, de combinatii de culori si nuante. Pictatul este o activitate preferata a celor mici, copiii adora sa se exprime prin pictura, atentie insa la alegerea acuarelelor, sa nu fie toxice si sa fie cat mai simplu de folosit.

Un sevalet sau niste foi mai mari, cartonate sau niste coli de desen unite intre ele vor fi suficiente pentru a incepe sesiunea de pictura. La final, se poate realiza si o expozitie de pictura in toata casa, in camera copilului, se pot invita familie, vecini sa o admire si sa isi exprime parerea despre „ce a vrut artistul sa spuna”.

3. Tabara din sufragerie. Un cort, cateva perne, poate o paturica si joaca poate incepe. Indiferent de varsta micutilor, cand e vorba de tabara in sufragerie si de cort lucrurile vor merge de la sine. In cort putem avea si lanterna, carti, jucarii, putem sa ne inchipuim, alaturi de copil, cum ar fi sa fim intr-o padure, unde stam in cort, facem si un foc de tabara virtual langa cort. In functie de marimea cortului putem sa ii dam voie copilului sa doarma acolo, sa se joace cu prietenii din vecini sau sa faca pe exploratorul prin jurul cortului. Orice fel de idei aveti in legatura cu aceasta tabara din sufragerie le puteti pune in practica. Micutii se vor bucura cu siguranta si vor uita de toate gadgeturile.

4. Lectia de gatit. Daca ai deja copii ai observat ca ei sunt atrasi de tot ce tine de bucatarie. E o experienta fascinanta pentru ei sa pregateasca un fel de mancare, o placinta, o ciorba buna sau o friptura alaturi de mami sau de tati. Ce ar fi sa ii implici total in pregatirea unei mese complete si sa ii transformi, pentru cateva minute sau ore, in adevarati masterchefi. Ei pot sa se ocupe de taiat, de amestecat, de folosit mixerul pentru omogenizari, pot vedea diverse structuri si tipuri de ingrediente, afla cat de multa sare sau zahar se pune la un fel de mancare.

Iar cand vine vorba de desert nu ai cum sa nu ii ai aproape cand pregatesti crema sau cand glazurezi. Atentie insa la murdarie si la nasucul sau gurita plina de crema si de ciocolata. S-ar putea sa fie… molipsitoare si sa ajungi sa faci si tu ce fac micutii doar de dragul jocului in bucatarie. La finalul experientei vei avea un copil care stie ce inseamna gatitul, ii va place sa gateasca pe viitor si va fi obisnuit cu bucataria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *