Inainte de intrarea la gradinita ar fi bine sa pregatesti copiii pentru experientele ce vor urma

Mersul la gradinita este un moment important pentru orice copil. Din momentul in care a intrat la gradi lucrurile se vor schimba fundamental in viata sa. Va invata o multime de lucruri noi si utile, va merge apoi la scoala deja pregatit sa dea piept cu toata materia din clasele primare.

Pregatirea pentru gradi este insa un proces de durata. Pe langa pregatirea psihica pentru cateva ore fara mami si tati, in pregatirea pentru gradinita putem include si pregatirea pentru activitatile de acolo. Cum va pregatiti pentru gradi si ce activitati puteti include?

Pregatirea pentru gradi este esentiala da vrei ca micutul tau sa plece din start cu o sansa mai mare de integrare mai usoara si de asimilare mai rapida cunostintelor transmise. Nu trebuie sa te gandesti la aceasta pregatire ca la un antrenament pentru Jocurile Olimpice. Nu. Pregatirea pentru gradi va fi lejera, va implica mai multe activitati si jocuri prin care sa ii arati copilului cateva lucruri de baza pentru activitatea de la gradinita.

Nimic complicat, nimic stresant. Totul se face gradual si doar cand micutii au chef si cand sunt pregatiti pentru invatare. Nu incerca sa ii fortezi, sa le impui un program drastic de pregatire pentru activitatile de la gradi pentru ca rezultatele vor fi zero si mai mult te vei enerva. Iata in continuare cateva sugestii de activitati pentru acasa care te vor ajuta sa va pregatiti pentru gradi.

Scrieti alfabetul. Daca iti doresti ca micutul tau sa fie cu un pas inaintea celor de la gradi si sa stie deja literele alfabetului poti incepe sa scrieti impreuna literele in ordine. Poti face si un poster frumos pe care sa il realizati impreuna, unde veti scrie in fiecare zi sau la doua zile cate o litera a alfabetului. La final le va avea pe toate la indemana, in camera lui si va putea sa le repete si sa le vada mereu, sa le exerseze prin diverse jocuri interesante. La o perioada de timp e bine sa le mai includeti in jocurile voastre si cand incepe gradi sa le stie pe toate foarte bine si sa le poata scrie frumos. Nu va temeti sa includeti si culori, markere, hartie colorata, orice fel de accesorii care ar simplifica invatatul.

Scrieti numerele. Pe langa litere ar fi foarte frumos si util sa stie si numerele. Daca va numara si va sti sa scrie numerele pana la 10-20 va fi excelent. Tot asa, prin joaca puteti sa il invatati, scrieti numerele si incercati sa compuneti povesti in jurul fiecarui numar. Desenati cu diverse culori, gasiti explicatii funny pentru fiecare numar pe care il invatati. Faceti alta plansa doar cu numerele si gasiti-i un loc in camera micutului, alaturi de plansa cu litere. La gradi cu siguranta va avea un avantaj cand va sti deja numere si litere si se va descurca mai usor.

Decupati impreuna. E bine sa il invatati si cum sa decupeze, cum sa foloseasca foarfecele si hartia pentru a obtine adevarate minuni artistie. E recomand sa il supravegheati, sa ii aratati la inceput cum sa face, sa fiti cat mai creativi in jocurile voastre. Cumparati hartie colorata, foarfece care nu are varfurile ascutite si nu e foarte ascutit, pentru copii si decupaje simple. Pe Internet gasiti foarte multe modele, tipare, idei de decupaje si de lucruri pe care le puteti face doar cu un foarfece si cu niste hartie simpla. Daca micutul are idei nu incercati sa le impuneti pe ale dvs., el/ea poate sa decupeze ce doreste si ce isi imagineaza.

Scrierea numelui. Daca tot stie alfabetul si stie cum sa scrie literele ar fi pacat sa nu ii aratati si cum sa scrie numele. Tot asa cu multe culori, cu jocuri distractive in care includeti scrierea numelui si totul va fi mai usor. Nu asteptati o scriere perfecta, pentru ca este prea mic, insa e important sa stie cum sa isi scrie numele asa cum poate el la varsta respectiva. Cand va sti sa scrie numele asa cum poate va fi un pas inainte pentru el si ii va folosi la gradi cu siguranta si mai tarziu, la scoala.

Cititi carti usoare. Cautati on-line sau in librarii carti pentru copii cu multe poze, cu ilustratii foarte frumoase, cu formate mari si text cu un font cat mai mare. Seara puteti citi impreuna in asa fel incat copilul sa poata urmari povestea vizual, dar sa poata vedea si literele si cuvintele. In loc sa ii cititi o poveste si el/ea sa faca altceva aveti amandoi cartea in fata si va bucurati de poveste. Cu cat povestile sunt mai interesante si mai creative, cu atat micutul va fi mai interesat si va invata mai multe lucruri utile, inclusiv sa citeasca anumite cuvinte, daca e putin mai mare.

Citeste cu voce tare. Si daca tot suntem la povesti ar fi bine sa cititi cu voce tare, impreuna. In functie de varsta copilului si de bagajul sau de cunostinte puteti sa cititi povesti usoare, fara mult text, impreuna si sa descoperiti cat de important si de frumos este sa te auzi cand citesti. Asa inveti mai usor cuvintele, vezi si cum se scriu, va distrati impreuna si la final copilul va fi in stare sa citeasca si el si ii va placea aceasta activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *