Parentingul nu e niciodata asa de usor cum ne este prezentat in carti

Parentingul nu este doar despre cresterea copilului si despre prezenta parintelui in fiecare etapa a dezvoltarii micutului. Nu e nici macar doar despre fericire si momente de sinceritate, de bucurie petrecute in compania copilului.

Sa fii parinte e destul de dificil si asta o stiu foarte bine cei care sunt deja parinti. Viata de parinte nu este doar despre zambet si despre reusite, e si despre esec si momente cand simti ca nu mai poti. In multe carti care abordeaza subiectul parenting se vorbeste doar despre partea plina a paharului, insa exista si o parte goala, despre care putini au curajul sa vorbeasca. Adevarurile dure despre parenting s-ar putea sa nemultumeasca adeptii idealismului in parenting, dar sunt prezente si sunt mai valabile ca oricand.

Noua moda in cazul parintilot tineri este parentingul. Toata lumea citeste despre parenting, bibliotecile se umplu in perioada sarcinii de carti despre cum se cresc copiii, cum e bine sa interpretezi parentingul, de ce fel de parenting ai nevoie pentru a avea un copil mai bun decat al altora.

Oricat de mult ai citi despre parenting trebuie sa stii ca realitatea este diferita fata de cea zugravita in paginile volumelor din biblioteca ta. Parentingul e greu de stapanit, e si mai greu de inteles asa cum trebuie. Mereu ai ceva de invatat dincolo de ce citesti prin carti, mereu sunt situatii pe care autorii cartilor nu ti le-au explicat pentru ca…sunt particulare, ti se aplica doar tie.

In universul parentingului vei descoperi mai multe adevaruri dure despre care putina lume iti vorbeste. Trebuie sa le cunosti si sa le intelegi pe acestea, mai intai, daca iti doresti sa devii un parinte mai bun.

Jobul de parinte e epuizant. Stilul tau de viata se va schimba radical din momentul in care vine pe lume un copil. Vei sta mereu de scutece, vei fi atent la fiecare miscare a micutului, la mancarea pe care i-o dai si pe care ar fi ideal sa nu o verse. Viata normala de dinainte de a fi parinte dispare complet cand ai primul copil sau primii copii.

Esti mereu intr-o cursa contra cronometru pe care doar tu o parcurgi, speli, incerci sa eviti accidente, schimbi copilul doar ca sa il schimbi iar la cateva minute. Si cand ai nevoie de o pauza copilul incepe sa planga, vrea atentie, vrea joaca, si asa ajungi la finalul zilei sa vrei sa dormi. Dar nu poti pentru ca si noaptea ai de lucru, incalzesti biberoane, linistesti copilul, schimbi pampersi iar.

Copilul nu face mereu (a se citi niciodata) ce vrei tu, parintele, el face ce vrea el. Nu conteaza ce varsta are, copilul nu va raspunde de fiecare data la fel de bine la ceea ce ii ceri. Ca parinte te obisnuiesti cu timpul cu felul lui de a fi si cu noul tau rol. Parentingul nu e doar despre a te impune mereu, e si despre a asculta. Dar degeaba asculti si incerci sa ii spui copilului ce e bine, ce e rau, daca el nu e dispus sa asculte.

Asa sunt mai toti copiii moderni, ei vor mereu sa faca doar ce le place si nu prea mai tin cont de parinti. E foarte greu sa fii parinte de copil in ziua de astazi, si devine si mai greu pe masura ce trec anii si micutii descopera noi modalitati de a se impune in fata parintilor. Si ai sa ajungi la un moment dat sa fii tu cel care face ce zice copilul, indiferent de context. Suna cam ciudat, dar spre asta se indreapta lucrurile daca nu te descurci in materie de parenting.

Sa fii parinte inseamna sa te izolezi de cand il vezi in bratele tale. Cand ai un copil nu mai iesi cu prietenii sau daca iesi, iesi foarte rar, nu mai ai nici timp sa stai la discutii si sa mergi prin plimbari cu grupul din care faci parte. Te preocupa mereu doar copilul, trebuie sa ai grija de el, obosesti, esti prea epuizat ca sa mai mergi undeva.

Plus ca vrei sa stii mereu ce face micutul si nu poti sta prea mult departe de el. Izolarea dureaza pana cand copilul mai creste, dar e suficient sa te izolezi de prieteni ca sa nu mai ai cu cine iesi sau discuta dupa ce treci de perioada mai grea din viata ta, cea in care esti parinte la inceput de „cariera”.

Nu iti vei iubi copilul asa de mult de prima data. Multi parinti se gandesc ca, inca din prima clipa, isi vor iubi copilul. Pentru unii e adevarat, odata ce l-au vazut, nu se vor mai dezlipi de el si il vor iubi neconditionat. Insa intervine si depresia dupa nastere si iubirea fata de copil nu mai este un sentiment imediat, e nevoie de timp. Nu e vreo reteta minune prin care poti sa iti iubesti copilul mai repede, doar timpul le rezolva pe toate. Dar cand iubirea pentru copil este deja o constanta nimic nu o mai poate distruge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *