
Ca sa ajunga in aer avioanele au nevoie de piste de decolare. Ele se gasesc pe aeroporturi. Tot de acolo plecam si noi in calatoriile in afara tarii, ne imbarcam in aeronave si asteptam pana cand cursele cu prieteni, familie, sosesc in tara. Aeroportul are o destinatie practica, dar pe langa aceasta destinatie constructorii de aeroporturi s-au gandit sa vina si cu alte noutati in materie de arhitectura ca sa rezolve problemele din zona.
Cand ai fost ultima data cu avionul in calatorie? Daca ai umblat ceva prin lume ai observat cu siguranta ca nu toate aeroporturile sunt banale, nu prea seamana unele cu altele si fiecare incearca sa impresioneze si sa atraga prin ceva. Aeroporturile unice in lume prin constructia lor si prin problemele pe care le au sau pe care le rezolva sunt usor de reperat si trebuie admirate ori de cate ori ai ocazia.
In urmatoarea ta calatorie in strainatate ar fi bine sa vizitezi si urmatoarele aeroporturi originale, daca te afli prin zona.
Aeroportul International Princess Juliana, Caraibe. Este aeroportul principal care deserveste insula Saint Martin, fiind un aeroport cu altitudine foarte scazuta de zbor. Se afla aproape de plaja Maho si asta il face atat de deosebit. Toti turistii pot sa vada avioane care aterizeaza chiar deasupra capului lor. Poti sa auzi turbinele, sa vezi cam tot ce se poate vedea dintr-un avion la o distanta foarte mica si sa experimentezi si ceva adrenalina cand avioanele mai au probleme la aterizare. Te obisnuiesti cu timpul daca ai mai fost acolo si locuitorii din zona respecta cu sfintenie toate regulile impuse de autoritati pentru a evita orice evenimente nedorite.
Aeroportul International Gibraltar. Deserveste atat forta aeriana a Fortelor Armate Britanice, cat si zborurile comerciale obisnuite. Este un aeroport unic in lume pentru ca cel mai aglomerat drum principal, Bulevardul Winston Churchill trece chiar prin mijlocul sau. Daca toata lumea respecta regulile autoritatilor si ale traficului de acolo totul e bine pe aeroport. La aterizare si decolare se blocheaza traficul ca sa se evite orice fel de incidente. Una peste alta este un aeroport unde ai ce vedea mereu si unde nevoia de adrenalina chiar iti este satisfacuta.
Aeroportul Barra, Scotia. Nu sunt drumuri pavate? Acolo nu e problema, sunt plaje. Turistii care zboara spre insula Barra din Scotia aterizeaza pe plaja, care e si pista aeroportului Barra. Functionalitate pistei de aterizare depinde mult de valuri si de cat de puternice sunt. Daca zborurile sunt repogramate nu dati vina pe autoritati, doar valurile sunt cele care trebuie blamate. Aeroportul Barra este o atractie turistica in sine pentru ca e printre putinele care au reusit sa functioneze in aceste conditii.
Aeroportul International Regele Dammam Fahd, Arabia Saudita. Daca te gandesti ca e in Arabia Saudita te astepti la grandoare si la bogatie. Este cel mai mare aeroport din lume ca marime, chiar mai mare decat Bahrain. Moscheea aeroportului e suficient de mare si de incapatoare incat mii de turisti si indivizi care vor pur si simplu sa se roage pot sa intre inauntru fara probleme. Terminalul Regal este doar pentru familia regala, asa ca avem un aeroport care le depaseste pe toate in materie de calitate si de opulenta.
Aerportul International Don Mueang, Thailanda. Este unul dintre cele mai vechi aeroporturi din lume, dar nu de asta e special. Primele zboruri au fost facute de pe el in 1924, intre cele doua piste de aterizare si de decolare e un teren de golf. Nu ai bariere care sa separe cumva terenul de avioane, te orientezi dupa lumina rosie daca vrei sa te feresti la timp de avioane. Nu se stie insa ce se intampla daca mingea de golf aterizeaza fix in fata unui avion care aterizeaza sau care vrea sa decoleze…
Aeroportul International Kansai, Japonia. Este un backup pentru aglomeratul Aeroport International Osaka si pare un aeroport banal la prima vedere. Asta pana iti dai seama unde e situat… Se afla pe o insula facuta de om pe coasta Honshu. Insula are vreo 2 km lungime si 1.5 km latime, a fost construita cu 100.000 de muncitori si 80 de nave in trei ani. Legatura cu restul lumii se realizeaza prin intermediul unui pod. In 2001, dupa sapte ani de utilizare, a primit titlul de Monumentul Mileniului in materie de Inginerie civila. Toate bune si frumoase, doar ca aeroportul se scufunda intr-un ritm alert. Japonezii incearca sa pastreze aceasta minune arhitecturala, dar nu au reusit sa faca mare lucru.
Aeroportul Gisborne, Noua Zeelanda. Daca te gandesti ca e un cosmar sa treci o strada la o ora de varf nu ai vazut ce se intampla pe aeroportul Gisborne din Noua Zeelanda. Ai cale ferata care trece prin pistele de rulare pentru avioane si tot ce inseamna trafic pe piste trebuie coordonat cu trafucul de pe sine. Desi nu mai foloseste nimeni sinele de tren, ele au ramas pe piste si trebuie atentie sporita la fiecare aterizare sau decolare…
Aeroportul Courchevel, Franta. Amplasat fix in inima Alpilor Francezi, aeroportul este special construit pentru avioane mici si elicoptere. Aterizarea pe acest aeroport este exact ca datul cu schiurile pe partie. Pista de aterizare e foarte scurta, e abrupta. In jur ai doar munti, ceea ce complica mult aterizarile, nu ai nici iluminat pe timp de noapte, deci cosmarul e unul continuu. In filmul cu James Bond Goldeneye am putut vedea faimoasa pista de aterizare si decolare.