
Realitatea din jurul nostru se schimba mereu. O idee de business care era excelenta in urma cu 10 ani nu va mai fi una la fel de buna in urmatorii cinci ani. In urma cu ceva ani multe dintre businessurile pe care le vedem astazi in sectorul economic s-ar putea sa nu fi existat nici macar la nivel de idee.
In afaceri e foarte important sa ai viziune, sa reusesti sa iti dai seama care businessuri vor merge si care nu vor merge in urmatorii 10 sau 15 ani. Nu spune nimeni ca e o misiune usoara, insa cu cat intuiesti mai bine afacerile din viitor, cu atat vei reusi sa ai un business care va merge, indiferent ce se va intampla in jur.
Orice afacere porneste de la o idee. E mai intai o idee, o sclipire de moment sau poate o idee care a venit dupa multi ani de documentare, de incercari si esecuri. E o idee care va fi baza pentru dezvoltarea viitoare a afacerilor.
Ideile cele mai bune nu apar oricum. Ele vin doar in momentul in care esti pregatit pentru ele si cand ai suficient curaj sa le pui si in practica, sa le aduci din mintea ta pe o foaie de hartie, intr-un proiect on-line. Si ca sa fii sigur ca ideile tale vor prinde contur si vor rezista pe piata trebuie sa adaugi si o perspectiva.
O idee fara perspectiva, fara o viziune aflata in spatele ei nu va fi una care te va ajuta. Din contra, s-ar putea sa te incurce si sa te aduca in stadiul in care sa te gandesti la cu totul altceva doar pentru ca nu ai reusit sa proiectezi respectiva idee si in viitor.
Pentru a veni in sprijinul celor care nu prea au idei atat de bune de afaceri de viitor, care vor aduce si profit si vor face fata cumva schimbarilor radicale din sectorul economic am adunat cateva idei de business care vor functiona si acum, si in viitor.
Servicii de micro-mobilitate. Tinerii cumpara locuinte in centrul oraselor. Optiunea de a trai la oras si a avea nevoie de un transport simplu si rapid a dus la dezvoltarea unor mijloace populare de deplasare, scuterele electrice sau trotinetele. Nu e nevoie sa ai propriile scutere ca sa poti oferi servicii de micro-mobilitate.
Poti vinde accesorii, servicii pentru scutere, te poti ocupa de branding. Le poti incarca, repara, readuce pe strazi si le poti mentine intr-o stare foarte buna pentru a fi usor de accesat oricand. Daca stii in ce sa investesti si stii si unde sa ai amplasata afacerea vei avea profituri sigure mai ales ca trotinetele si scuterele electrice sunt foarte importante in perioada post-pandemie si chiar in timpul pandemiei.
Consultanta pentru Instagram. Da, ai putea spune ca toata lumea stie sa foloseasca Instagram. Ce poate fi atat de greu sa postezi niste poze si amintiri si sa scrii niste comentarii. Chiar daca folosesti Instagram pentru a posta poze, pentru a da tag la prieteni sau pentru a impartasi diverse povesti, momente unice, nu stii cum sa folosesti profesional Instagram. Sunt multe nuante ale managementului unor conturi de Instagram apartinand diverselor afaceri.
Odata ce ai inteles cum functioneaza Instagram si cat de important este pentru componenta de marketing a oricarei afaceri vei reusi sa ajuti clientii sa creasca pe reteaua de socializare si sa isi gestioneze conturile mult mai simplu. Consultanta pentru Instagram este un job care iti va aduce venituri bune, din ce in ce mai multa lume e pe Instagram.
Afacerile mari sau mici au nevoie de platforma pentru a intelege si a ajunge cu produsele si serviciile la publicul tinta. Si nici macar nu trebui sa stii multe lucruri: stapanesti hashtag-uri, influenceri, produse, tagging geografic si cateva notiuni de marketing si esti gata sa oferi consultanta.
Marketing afiliat. Desi suna destul de complicat, marketingul afiliat e o idee de afacere de viitor care va merge si peste zece ani. E suficient sa gasesti rapid o nisa, sa construiesti un website de calitate, sa ai continut excelent. Putina optimizare SEO pentru Google Search, cativa parteneri si vanzatori in baza de date si un banner sau mai multe, un link sau mai multe spre website.
De fiecare data cand partenerul vinde ceva datorita tie castigi, se genereaza lead-uri, trafic, vin posibili cumparatori pe site-urile cu produse si servicii incluse in programul de afiliere. Ai o intelege cu partenerul si castigi in functie de cat de multi vizitatori ajung sa devina cumparatori la respectivul partener pe site.
Freelancing. Daca esti expert intr-un domeniu si nu vrei sa mai depinzi de parteneri poti sa devii freelancer. Nu esti specializat in design grafic, social media, poti sa incepi oricand o afacere de tipul Virtual Assistant-ai nevoie de notiuni de administrare si de aptitudini de baza.
Lucrezi de acasa, faci doar ce iti place, poti sa obtii venituri bune si poti sa te reprofilezi ori de cate ori doresti. Sa fii freelancer e un lux, ar spune multi, dar e o „meserie” frumoasa daca stii sa iti gestionezi timpul si sa nu te epuizezi fara rost.
Cursuri educationale. Mai ales de cand cu pandemia pe Internet toata lumea cauta sa invete orice, sa se perfectioneze. Daca ai suficiente cunostinte intr-un domeniu si vrei sa le impartasesti si cu altii nu ar strica sa le scrii, sa creezi un video, un podcast, sa te apuci de vlogging.
Vei avea nevoie sa iti cunosti publicul tinta, sa il definesti cat poti de bine, sa iti faci cursul interactiv, sa folosesti text, video, imagini, elemente audio ca sa imbunatatesti cursul. Alegi si formatul dorit, platforma de eLearning pe care il postezi, iti faci un site si un landing page, dupa care promovezi continutul si il optimizezi pentru social media si motoare de cautare.
Cursurile educationale vor fi la mare cautare mereu, mai ales daca sunt realizate cu seriozitate si ofera notiuni valoroase, de un real folos in viata de zi cu zi sau in anumite domenii cheie.