Unele boli ne pot afecta somnul si calitatea lui sau ne pot impiedica sa dormim si sa ne odihnim

Somnul ar trebui sa ne ajute sa ne refacem energia dupa o zi grea la munca, sa ne relaxam si sa ne odihnim organismul. Creierul nostru se reface si el in timpul somnului, asa ca e vital pentru noi sa dormim cele 7-9 ore recomandate in fiecare noapte. De foarte multe ori insa avem insomnii si nu putem sa dormim, ne trezim mai mereu din cauza grijilor pe care le avem si din pricina sistemului nervos care nu ne lasa sa adormim asa cum ne-am dori.

Si daca ti se pare ca o insomnie e o afectiune cumplita iti vei schimba parerea dupa ce vei descoperi o serie de afectiuni ciudate care determina tulburari de somn grave.

Nu toata lumea are un somn relaxant si odihnitor si nu toata lumea poate sa dorma cele 7-9 ore recomandate peste tot. Unii oameni se descurca la fel de bine si ci 4-6 ore, altii nu pot face nimic a doua zi daca nu dorm cel putin 10 ore…

Dar ce faci cand nu mai poti dormi aproape deloc si asta din cauza unor boli la care nu te astepti. In lumea medicala se discuta frecvent despre boli care pot afecta somnul si care duc inevitabil la tulburari de somn. Pe cele mai ciudate si mai periculoase dintre ele ti le vom prezenta in randurile ce urmeaza.

Sindromul Kleine-Levin. De foarte multe ori ne bucuram de cateva ore in plus de somn si ne gandim ca ne vor face foarte bine, ne vor ajuta sa ne revenim. Uneori nu dormim suficient de bine noaptea si dimineata mai stam in pat ca sa recuperam, alteori suntem prea obositi dupa multe zile de ore suplimentare si chiar avem nevoie de doua sau trei ore in plus de somn cateva zile la rand. Dar cum ar fi daca ai dormi 23 de ore pe zi din 24 de ore cat are o zi? Si daca asta nu e ciudat, cum ar fi sa dormi cate 23 de ore pe zi timp de trei saptamani la rand.

Pacientii care sufera de sindromul Kleine-Levin au fix aceasta experienta foarte ciudata. Afectiunea a fost descoperita cu precadere la tinerii de 15 ani, baieti, dar simptomele apareau inca de la 8 ani. Si femeile sunt afectate, nimeni nu scapa de asa ceva odata ce esti predispus sa ai acest sindrom. Manifestarile simptomatologiei sunt in episoade, perioade in care pur si simplu dormi non-stop. Daca din somn te mai trezesti, pacientii cu sindromul amintit nu pot fi treziti deloc. Odata ce s-au trezit totusi incep sa fie iritati, confuzi, sa manance in exces, sa aiba comportamente ciudate, sa fie apatici si sa aiba halucinatii, sa se comporte exact ca un copil.

Perioadele dintre episoadele de somn continuu pot sa fie de 6 luni sau de 12 luni, timp in care pacientul doarme normal, se comporta normal. Nu se stie exact ce declanseaza afectiunea, dar o infectie ar putea fi vinovata de toate aceste manifestari foarte ciudate.

Paralizia in somn. In timpul somnului trecem de la un somn REM la unul NREM, adica vedem miscari rapide ale ochilor si momente in care ochii nu se mai misca. In perioada somnului REM activitatea creierului e crescuta, aproape la fel ca in timpul zilei, cand suntem activi, de unde si aparitia viselor. Ca sa nu te misti in timpul viselor si sa te ranesti, sa te lovesti, corpul este paralizat, musculatura nu poate functiona. Problema e ca unii pacienti care experimenteaza paralizia in somn, o afectiune ciudata, se trezesc in timpul somnului REM, asta desi corpul e complet paralizat. Sunt constienti de ce se intampla in jurul lor, dar nu se pot misca, nu pot vorbi. Apar halucinatii auditive, vizuale, o teama dusa la extrem, panica, respiratie ingreunata.

Aceasta afectiune este comuna, jumatate din cei care au probleme cu somnul o vor experimenta o data in viata sau de mai multe ori. Dupa cateva momente sau minute te poti misca si poti vorbi pe masura ce musculatura isi restabileste functiile si creierul intra in actiune ca sa iti redea posibilitatea de a vorbi. Sa adormi din nou dupa o asemenea experienta va fi extrem de greu…

Sindromul capului exploziv. Afectiunea pare desprinsa dintr-u film S.F. bun, dar e reala. Nu va ganditi ca explodeaza capul cuiva. Nu se intampla asa ceva. Pacientii care au fost diagnosticati cu acest sindrom experimenteaza halucinatii auditive hipnagogice. Ce inseamna asta? Incep sa adoarma, adorm poate pentru cateva minute, dar se trezesc imediat din cauza unor zgomote foarte puternice. Parca ar fi niste explozii, arme folosite in continuu, usi care se tot trantesc puternic. Halucinatiile auditive sunt completate de cele vizuale, lumini intense. Apare imediat panica, anxietatea, te trezesti imediat si aproape ca nu mai poti adormi. In timp incepi sa te temi sa te mai culci si eviti sa adormi, apare alta afectiune: insomnia la debutul somnului.

Insomnia familiala fatala. Aceasta afectiune incepe cu probleme in timpul noptii, nu poti adormi, nu te poti odihni si dupa cateva luni nu mai dormi deloc. Sistemul nervos e greu de controlat, corpul incepe sa nu mai poata fi controlat. Ritmul cardiac, tensiunea arteriala, temperatura corporala sunt anormale mereu, apare transpiratia excesiva, nu mai poti merge, musculatura nu te mai ajuta, apar halucinatii, anemia se manifesta si ea, dementa la fel. Si intr-un final survine si decesul daca nu se iau masuri.

Insomnia familiala fatala poate dura de la 6 luni la trei ani si se ajunge si la coma si moarte, pacientii pot supravietui in jur de 18 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *