Alergiile de primavara se pot trata, dar iti dau viata peste cap

E primavara, e unul dintre sezoanele noastre preferate mai ales ca vine dupa o iarna capricioasa, cu mult frig si temperaturi care ne-au tinut mai mult in casa. Si odata cu venirea primaverii apar si alergiile. Alergiile comune pe care le intalnim primavara au legatura cu sistemul respirator, acestea fiind influentate si de renasterea naturii, de inflorirea pomilor, de polen si de tot ce inseamna primavara. Pe langa ele mai exista o multime de alte boli ale caror simptome le putem avea doar in lunile de primavara.

Pentru persoanele normale, primavara este un anotimp ca oricare altul. Ai timp de plimbari in aer liber, stai mai mult pe afara si ai timp si pentru tine ceva mai mult, daca iti propui asta. Insa pentru cei cu alergii si anumite tipuri de afectiuni primavara este un adevarat cosmar. Nu poti iesi din casa de teama sa nu ai o reactie alergica severa, nu poti face mai nimic cand esti la lucru pentru ca ai mereu alergiile care iti au din eficienta si determina stari de rau.

Alergiile care au legatura cu sistemul respirator sunt si cele mai des intalnite in timpul primaverii si cele mai greu de suportat. Simptomatologia lor este variata, de la nas care curge in permanenta, la roseata, ochi care curg mereu, senzatie de mancarime, de iritare la nivelul ochilor sau la nivelul pielii, stranut, probleme cu respiratia si cu plamanii. Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt datorate polenului, care poate genera un raspuns imunitar gresit odata ce cateva mici particule au ajuns in corpul nostru, in sistemul respirator.

In afara de alergia la polen au fost indentificate de-a lungul timpului si alte afectiuni comune de primavara. Acestea se trateaza daca sunt diagnosticate la timp si in mod corect si nu pun viata in pericol in general. Odata ce a trecut primavara ele pot sa dispara si sa reapara sezonul urmator, in anul urmator. Cateva dintre cele mai des intalnite le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Astmul. Crizele astmatice sunt mai frecvente primavara si sunt declansate nu doar de polen, ci si de schimbarile de temperatura, de fertilizatori, de insecte. Praful, mizeria, mucegaiul, chimicalele din produsele de curatare, si ele pot cauza probleme celor astmatici. Astmul este foarte periculos si trebuie administrate medicamente mai ales primavara, pentru a nu ajunge la o respiratie ingreunata sau imposibila. Alergenii pot inrautati astmul si ne pot duce mai rapid la urgenta mai ales daca nu avem nici tratamentul necesar sau corect.

Rinovirusuri si raceli. Primavara e sezonul perfect pentru instalarea unei raceli. Rinovirusurile se raspandesc rapid, pot duce la infectarea organismului si a cailor aeriene. E bine sa ne spalam pe maini mai des, sa avem grija cum ne imbracam, pentru ca temperaturile sunt oscilante in acest sezon. De asemenea, ar fi de preferat sa nu ne atingem nasul, gura, ochii, fata cu mainile neigenizate.

Gripa. Daca pana acum credeai ca temperaturile mai crescute opresc virusul gripal sa se raspandeasca trebuie sa stii ca primavara e sezonul gripelor. Virusurile gripale se descurca excelent in umiditate crescuta, nu mai suntem atenti cum ne imbracam, chiar daca e mai rece afara. Vrem sa ne simtim bine si sa incercam sa mai scapam de imbracamintea groasa, asa ca sansa sa face o gripa urata este foarte mare. Primavara organismul este deja slabit din iarna, nu poate sa se apere atat de bine de virusurile din jurul sau.

Boala Lyme. Vremea calduta, ploioasa, mai umeda, de primavara e perfecta pentru dezvoltarea si aparitia capuselor, principalul vector in transmiterea bolii Lyme. Boala Lyme e deosebit de periculoasa si mortala, duce la dureri mari de cap, sistem muscular si osos afectate, probleme neurologice, stare de rau permanenta. Odata ce ai avut o muscatura de capusa sansele sa te infectezi sunt foarte mari. Ca sa poti evita orice neplaceri e bine sa eviti sa umbli prin zone cu vegetatie inalta si sa porti imbracaminte cat mai lunga, care sa iti acopere mainile si picioarele.

Gastroenterita si norovirusurile. Norovirusurile reusesc sa ne infecteze mai rapid cand temperaturile sunt mai mari. Sunt foarte contagioase si aduc cu ele dureri de stomac, crampe, greata, diaree si varsaturi. Chiar si la trei zile dupa ce au depasit boala, persoanele infectate inca mai sunt contagioase. Spalatul pe maini si un sistem imunitar cat mai bine intretinut pot ajuta enorm la evitarea infectarilor. De obicei norovirusurile provoaca probleme grave la nivelul sistemului digestiv si reusesc sa ne dea viata peste cap.

Conjunctivitele alergice. Sunt usor de recunoscut. Ai ochii rosii, iti curg mereu, ai o senzatie de jena permanenta la nivelul lor. Practic se inflameaza conjunctiva pentru ca sistemul imunitar are o reactie exagerata fata de alergenul care a reusit sa ajunga pana acolo. Conjunctivitele sunt tratate usor daca este consultat un specialist, un oftalmolog si sunt simplu de evitat daca ne spalam corect pe maini si nu ne atingem ochii cu mainile murdare. Alergenii care ajung la ochi pot fi evitati prin purtarea unor ochelari sau prin spalari cat mai dese pe ochi, pentru eliminarea lor din zona respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *