Multe afectiuni cunoscute sunt dificil de diagnosticat din cauza unei simptomatologii comune, tipice altor boli

Cand suferi de o anumita boala te astepti sa mergi la medic, sa primesti cateva teste banale de sange si sa ti se spuna de ce suferi, sa primesti si tratament. Lucrurile nu stau atat de simplu de fiecare data, asta pentru ca avem si multe afectiuni foarte greu de diagnosticat fara examene clinice detaliate. Simptomologia comuna, simptomele care se repeta si care sunt de gasit si la alte boli vor reprezenta mereu o problema pentru diagnosticarea corecta. Care sunt insa bolile cu simptome comune si cum ajungem la un diagnostic corect in cazul lor?

Orice afectiune are si niste simptome. Odata ce boala s-a declansat apar niste semnale transmise de catre organismul uman. Daca stii sa le interpretezi corect si mergi imediat la medic vei primi si tratamentul adecvat si vei scapa destul de repede de simptome, daca e o afectiune banala.

Doar ca avem atat de multe afectiuni deja cunoscute, cu simptomatologia lor asociata si studiata in detaliu, incat am ajuns in situatia de a le confunda frecvent. Cauza? Simptomatologia comuna. Ea apare atunci cand mai multe afectiuni „impartasesc” acelasi tip de „semnale” pe care le poti vedea la nivelul corpului tau.

Chiar si medicii cu experienta pot sa aiba probleme in punerea unui diagnostic rapid si corect. Din fericire sunt teste pentru anumite tipuri de afectiuni care ii ajuta pe medici sa isi dea seama daca e boala x sau y la un pacient. Totusi nici testele nu vor ajuta atunci cand ele nu exista, asa ca doar o examinare clinica foarte atenta si eliminarea altor boli cu aceleasi simptome vor duce la diagnosticarea corecta. In continuare veti descoperi doar cateva exemple de boli cu simptome comune de care cu siguranta ati mai auzit si pe care medicii le-au inclus pe buna dreptate in categoria bolilor „greu si foarte greu de diagnosticat rapid”.

Lupus. Este o boala cronica inflamatorie care provoaca inflamatii si dureri in tot corpul, este autoimuna, sistemul imunitar nu mai poate proteja organismul. Simptomatologia nu e una deosebita. Pacientii care sufera de lupus sunt obositi, au afectate organe esentiale, rinichi, inima, plamani, apar iritatii, dureri articulare. Nu te gandesti la lupus cand ai aceste simptome si cu siguranta vei crede ca e vorba despre o oboseala cronica, despre artrite reumatoide sau despre fibromialgie. Testele de sange, radiografiile la plamani, testarea celulelor pot depista clar daca e vorba de lupus sau de alte afectiuni.

Boala Parkinson. Este o afectiune degenerativa care ataca sistemul nervos central. Pacientii care sufera de Parkinson au un tremur al membrelor in stare de repaus, rigiditate si de cele mai multe ori apare si bradikinezia. Simptomatologia este si in acest caz una comuna. Tremur la nivelul mainilor, picioarelor, la nivelul capului, muschi care nu mai permit miscari normale, probleme cu echilibrul si cu mersul. Simptomele pot sa fie asemanatoare cu multe simptome intalnite la boala Alzheimer, in cazul stresului, in cazul ranilor traumatice la cap, in cazul accidentului vascular celebral. Doar examinarea clinica si experienta ii pot spune medicului daca un pacient are sau nu boala Parkinson, nu exista teste pentru asa ceva.

Fibromialgia. Este o afectiune cronica foarte asemanatoare cu artritele caracterizata de o durere raspandita in tot corpul. Simptomatologia variaza, de la anxietate si depresie la sensibilitate mai mare la durere si oboseala cronica. Toate aceste simptome pot sa fie foarte bine asociate oboselii cronice netratate sau artritelor reumatoide. Nu sunt teste pentru depistarea fibromialgiei. Dar daca doctorul constata dureri ale pacientilor ce tin mai mult de trei luni si sunt raspandite peste tot in corp si puncte foarte sensibile la durere pe tot corpul, cel putin 11 puncte, stie clar ca e fibromialgie.

Boala Lyme. Este o infectie sistemica provocata de muscatura de capuse. Simptomatologia e una comuna: respiratie ingreunata, dureri in piept, in zona coastelor, crampe abdominale sau stare de rau, greata, varsaturi, iritatii puternice la nivel local, unde a avut loc muscatura, gat „intepenit”, senzatie de zvacniri la nivelul fetelor, la nivelul pleoapelor. Nu te gandesti de prima data la boala Lyme cand ai aceste simptome, ci la mononucleoza, gripa, oboseala cronica, fibromialgie, meningite, depresie. Testele de sange ELISA si IFA vor depista imediat prezenta bolii Lyme.

Scleroza multipla. Este o afectiune autoimuna foarte grava, progresiva, care ataca sistemul nervos central. Simptomatologia e deja cunoscuta si e comuna: spasme musculare, imposibilitatea coordonarii miscarilor banale, probleme de echilibru, vedere incetosata, probleme de gandire. Simptomele te pot duce cu gandul la infectii virale, lupus, boala Alzheimer, dar si la tulburarea bipolara. Punctiile, un RMN, testele de sange care elimina alte boli sunt cele mai bune si mai rapide metode de diagnosticare.

Boala celiaca. Alta afectiune autoimuna care se manifesta prin imposibilitatea de a digera glutenul, o proteina din grau, secara sau orz. Simptomatologia e comuna: greata, varsturi, dureri abdominale, balonare, diaree, pierdere rapida in greutate, anemie, crampe musculare la picioare. Poate imita foarte bine sindromul colonului iritabil, boala Crohn, fibroza cistica. Testele de sange detecteaza prezenta unor anticorpi in cantitati prea mari, insa mai bine de 10 procente dintre pacientii care au deja boala au teste negative. Testele genetice si biopsii din intestinul subtire determina clar prezenta sau absenta bolii.

Sindromul oboselii cronice. Este o afectiune complexa care are mai multe simptome combinate, cauzele nu se cunosc. Simptomatologia este iarasi una comuna: pierderi de memorie, imposibilitatea concentrarii, dureri de gat, nodului limfatici durerori, dureri de articulatii si de muschi inexplicabile, oboseala extrema. Te vei gandi imediat la probleme cu sinusurile, hepatita, fibromialgie, lupus, artrite reumatoide. Diagnosticarea se bazeaza aici doar pe excluderea altor boli, nu sunt teste care sa iti spuna exact daca ai acest sindrom sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *