Statistica ne spune un lucru sigur: peste 450 de milioane de oameni din intreaga lume au probleme psihice grave sau moderate. Doar in S.U.A. unul din patru membri dintr-o familie e afectat de o boala psihica. Afectiunile psihice comune, depresia, de exemplu, apar in mod natural, se trateaza, dar unele apar si ca urmare a unor traume fizice sau emotionale. Sunt insa si multe boli psihice ciudate de care oamenii ajung sa sufere, multe dintre ele avand cauze psihologice, psihice.
In comparatie cu deceniile trecute, cand bolile psihice si cele care au cauze psihologice nu erau atat de prezente, astazi avem o adevarata explozie a acestora. Stresul permanent la locul de munca, viata traita pe repede inainte si diverse probleme genetice, toate duc la aparitia unor afectiuni psihice destul de ciudate. Si toate sunt caracteristici omului modern in mare parte.
Creierul nostru si organismul cedeaza la un moment dat si de aici pana la aparitia primelor simptome ale afectiunilor psihice nu mai este decat un pas.
Bolile psihice moderne pot avea o severitate diferita, apar la varste diferite, pot fi specifice unor meserii sau pot sa fie comune, oricine le poate avea la un moment dat in viata, intr-un anume context. Care sunt cele mai ciudate dintre ele? Le descoperiti in lista de mai jos.
1. Sindromul Alice in Tara Minunilor. Chiar daca povestea lui Alice, fetita care a ajuns in Tara Minunilor si a intalnit fel de fel de personaje misterioase nu este atat de inspaimantatoare, boala care poarta numele sau nu este una de trecut cu vederea. Cunoscuta si drept Sindromul Todd, aceasta afectiune se manifesta prin distorsiunea realitatii din jurul pacientului diagnosticat cu acest sindrom. Sunetele vor fi mai puternice sau ceva mai infundate decat sunt, obiectele pot sa para mai mari sau mai mici, texturile si viteza sunt si ele distorsionate. De multe ori boala este foarte rara, apare doar la cei care au implinit 20 de ani sau au varste in jur de 20 de ani, au o tumoare pe creier si au folosit substante halucinogene in trecut.
2. Sindromul mainii extraterestre. Da, poate fi si de domeniul S.F.-ului, dar este o boala rara si destul de periculoasa. Se manifesta prin incapacitatea de a controla membrele sau o mana. De foarte multe ori mana sau membrul respectiv pare ca actioneaza de unul singur si are tendinta sa sugrume sau sa rupa haine, sa provoace zgarieturi, miscari necontrolate. Intalnim sindromul in special la pacientii care au deja Alzheimer si la cei cu Boala Creutzfeldt-Jakob, dar si acolo unde cele doua emisfere ale creierului au fost separate chirurgical. Nu exista vreun tratament, pacientii care se confrunta cu asa ceva trebuie sa isi tina mainile ocupate mereu sau pot folosi cealalta mana, celalalt membru ca sa isi controleze mana extraterestra.
3. Sindromul Diogene. Este una dintre bolile psihice intelese gresit de fiecare data. Se manifesta prin tendinta complesitoare de a colectiona diverse lucruri aleatorii, iar dupa ce le-ai colectionat te atasezi emotional de ele. Neglijenta de sine, apatie in raport cu propria persoana sau cu altii, retragere din societate, izolare, niciun fel de rusine in raport cu propriile comportamente, acestea sunt alte manifestari care insotesc boala psihica. Apare mai ales la persoanele in varsta, la cei cu dementa sau la cei abandonati sau nu au avut un camin stabil.
4. Sindromul Kluver-Bucy. Cum ar fi daca ai vrea sa intretii relatii intime cu… masina sau ai vrea sa mananci o…carte. Cam asa simt si acestea sunt dorintele celor care sufera de sindromul Kluver-Bucy. Este insotit de pierderi de memorie, dorinta de a manca orice fel de obiect care nu e de mancare in mod normal, atractie puternica sexuala fata de obiecte diverse, mai ales masini. Obiectele si oamenii familiari sunt greu de recunoscut daca ajungi sa ai aceasta boala psihica. Afectiunea psihica este greu de diagnosticat, de multe ori este cauzata de o lovitura puternica in zona capului, la lobul temporal al creierului. Nici pentru acest sindrom nu exista vreun tratament, deci ramai cu boala pana la moarte.
5. Sindromul Paris. Este vorba de o boala psihica pasagera care determina un comportament ciudat: esti de-a dreptul coplesit cand vizitezi Parisul. Apare mai ales la turistii japonezi si se manifesta prin anxietate puternica, depersonalizare, derealizare, halucinatii, deziluzii acute. Pentru ca nu sunt cauze reale ale acestui sindrom, medicii cred ca ar fi vorba de bariera impusa de limba, oboseala fizica si psihica prea mare si realitatea Parisului comparata cu ce isi inchipuie fiecare despre acest oras inainte de a ajunge in el.