Daca nu stii ce melodie asculti sau vrei sa stii cine o canta poti apela la servicii specializate de recunoastere

Se intampla, de multe ori sa ascultam o piesa sau mai multe si sa nu recunoastem artistul sau titlul piesei. Sau sa fredonam piesa si sa incercam din rasputeri sa ne amintim cum se numeste si cine o canta. In ambele situatii nu avem cum sa ajungem la raspunsul corect daca nu avem o baza de date pe care sa o accesam imediat si sa vedem titlul exact si artistul.

Si totusi putem sa stim in cateva secunde cine canta si ce canta cu ajutorul serviciilor on-line sau al aplicatiilor pentru telefonul mobil. Astfel de servicii devin foarte utile indiferent unde suntem, sunt de multe ori gratuite sau costa foarte putin si avem acces instant la baze de date sau motoare de cautare uriase.

Serviciile clasice si foarte cunoscute de recunoastere a melodiilor pe care le auzi, de genul Shazam, sunt la moda si sunt folosite zilnic de sute de mii sau milioane de utilizatori din intreaga lume. Principiul lor de functionare e simplu, se compara diverse bucati din melodii cu baze de date sau se face o cautare si in cateva secunde ai pe ecrane ce melodie ai auzit si cine o canta.

Recent insa, de la jumatatea lunii octombrie 2020, Google a mers si mai departe si a adaugat instrumentelor sale de cautare o noua caracteristica denumita „hum to search”. Noua caracteristica va permite utilizatorilor sa fluiere sau sa cante fara versuri o melodie, cum fac micutii cand vor sa se distreze putin si nu stiu versurile, iar cu ajutorul tehnicilor complexe de tip machine learning melodia va iesi imediat la iveala si va aparea pe ecran.

Avem deja „hum to search” in Google App, in Google Assistant-aici e suficient sa intrebi „What’s the song” si sa accesezi „Search a song” ca sa poti murmura melodia la care te tot gandesti. Google afiseaza imediat mai multe variante de la unele probabile la altele mai putin probabile si utilizatorul da un click pe melodia dorita si o asculta imediat.

Dupa cum au explicat specialistii de la Google, identificarea atat de rapida a melodiilor si a artistilor se bazeaza pe transformarea sunetelor de la input intr-o secventa bazata pe numere reprezentand melodia respectiva, notele muzicale pana la urma. Asa se compara cu toate cantecele disponibile on-line si avem rezultatele dorite.

Ca sa poata identifica intr-un timp scurt orice melodie, machine learning-ul incepe sa se invete cu diverse tipuri de cantat uman, cu fluierat si „lalait”. E importanta doar secventa numerica si nimic altceva si nu conteaza foarte mult cat de talentat esti la… fluierat.

Sunt disponibile deja peste 20 de limbi pentru aceasta caracteristica, insa pe viitor se vor adauga mai multe limbi recunoscute. Google are deja o multime de instrumente care se folosesc de recunoasterea vocii umane cu acuratete pentru a oferi cele mai relevante rezultate in urma cautarilor vocale. Acesta va fi doar un mic pas spre un viitor in care cautarile de orice fel vor fi vocale si vor fi asistate de Inteligenta Artificiala si alte tipuri de limbaje complexe.

Ce alte servicii de recunoastere melodiilor mai putem folosi astazi?

Cortana din Windows 10. Cortana e asistenul digital din Windows, un fel de Siri pe sistemul de operare al celor de la Microsoft. Ca si in cazul caracteristicii de la Google, dar ceva mai simplu, e suficient sa spui „Hey Cortana”, ca sa o activezi, dupa care ii vei spune „What is this song?”.

Cortana asculta cu atentie bucata muzicala si poate sa te duca direct la melodia dorita. Preluarea melodiei cantate in afara sistemului se va face prin intermediul microfonului dispozitivului pe care e instalat Windows, asa ca e bine sa nu ai castile bagate in mufa speciala pentru ele.

Tunatic. E un serviciu popular de recunoastere a melodiilor cu ajutorul aplicatiei din PC si a serviciilor online. Canti melodia preferata in microfonul castilor tale si incepe cautare melodiei exacte instantaneu. Daca vrei poti cauta si on-line, cu ajutorul motorului de cautare, care iti da acces la date legate de numele melodiei, de versuri, artist, album, alte detalii relevante. Baza de date nu e prea mare, dar iti faci treaba cu serviciile lor daca nu esti fan Google sau Microsoft.

Midomi. E o platforma on-line care permite identificarea oricarui cantec. Poti canta sau fredona fara versuri in apropierea microfonului si ai imediat melodia exacta gata de accesat. Chiar si un clip audio poate fi redat de pe alt dispozitiv pentru a fi recunoscut in cel mai scurt timp. Tot Midomi detine si SoundHound, o aplicatie populara folosita la identificarea melodiilor.

AudioTag. Aici e mai complicat, trebuie sa uploadezi un clip audio sau sa dai URL-ul fisierului audio ca sa il identifici corect. Dupa ce se asigura ca nu e vorba de un robot care le acceseaza serviciile, AudioTag va incepe sa compare fisierul cu bazele de date uraise si identifica imediat melodia. Durata clipurilor audio nu va depasi 45 de secunde, e suficient pentru a putea gasi melodiile dorite.

Audiggle. Seamana mult cu Tunatic, dar are multe caracteristici noi. In afara de melodii, Audiggle identifica si seriale tv, filme, videoclipuri on-line. Ni se ofera si versurile pentru melodiile identificate si se pot cauta versurile pentru anumite melodii. Din nefericire putem folosi Audiggle doar pe sistemul de operare Windows.

WatZatSong. E o retea de socializare pentru identificarea anumitor melodii. Postezi un clip muzical, iar alti utilizatori incearca sa identifice rapid melodia. Sunt servicii bazate doar pe oameni si pe cunostintele lor muzicale, nu e asa de rapid ca alte servicii, dar pentru melodiile rare e cel mai bun la indentificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *