
De cand au aparut telefoanele smart pe piata utilizatorul obisnuit le schimba la aproximativ doi ani, asta daca isi poate permite unele noi. De regula telefoanele smart rezista foarte bine si la o utilizare de cinci ani sau mai mult, dar au probleme de compatibilitate sau cu bateria, mai cedeaza piesele chimice din interior.
Si odata ce ai inlocuit vechiul telefon nu il vei mai folosi deloc si va ramane undeva printr-un sertar sau il vei vinde pe un pret foarte mic doar pentru a mai recupera ceva din valoarea lui. Cu putina imaginatie si fara niciun fel de efort financiar poti sa iti transformi vechiul telefon intr-un gadget foarte util si usor de folosit oriunde ai nevoie de el. Utilizarile vechilor telefoane, care inca mai functioneaza sunt practic infinite, fiecare trebuie sa isi gaseasca niste intrebuintari cat mai interesante.
Telefoanele smart se inlocuiesc destul de des, cele vechi fie sunt date altcuiva, rudelor, fie sunt folosite pentru alte activitati, de exemplu pentru scoala on-line a micutilor in aceasta perioada. Oricat de mult am tine la ele, vechile telefoane vor ajunge cel mai probabil sa fie aruncate si lasate pe o masa, in locuri sau cutii unde nu mai cauti niciodata.
Pe langa faptul ca dispozitivele respective te pot ajuta in continuare sa iti faci viata mai usoara le poti oferi o noua „viata” mai ales atunci cand nu vrei sa le faci uitate undeva prin debara. Si e foarte usor sa faci acest lucru daca te gandesti putin si iti pui imaginatia la treaba.
Daca nu stii cum sa utilizezi vechiul telefon iti dam in continuare cateva idei simple si eficiente.
Ceas desteptator. Cand vrei sa inlocuiesti ceasul desteptator clasic cu unul modern vechiul telefon e solutia ideala. O aplicatie dedicata pentru trezire si cateva setari. De atat ai nevoie ca sa ai un ceas desteptator smart, fara sa folosesti propriul telefon de zi cu zi. Poti investi intr-o boxa micuta sau intr-un suport pentru vechiul telefon ca sa ai o varianta si mai interesanta de ceas desteptator. Pe langa sunetele tipice pentru trezire poti sa ai in fiecare dimineata piesele favorite pe post de sunete de trezire sau radio sau servicii diverse de streaming on-line.
Google Home. Cu putina rabdare iti transformi telefonul pe care nu il mai folosesti de mult intr-un Google Home. E esential sa inteleaga comenzile vocale, trebuie sa ai si un difuzor cu tehnologia Bluetooth. Ca sa setezi vechiul telefon smart mergi la Setari-Google-Cautare-Voce si activezi Ok, Google. Trebuie sa mai ai si Google Assistant activat pe telefon ca sa poti avea Google Home. Dupa ce ai facut cateva setari poti sa incepi sa folosesti telefonul pe post de Google Home si sa controlezi ce doresti cu el, tot ce ai smart prin casa.
Camera de supraveghere. In mai putin de cinci minute ai camera de supraveghere de calitate cu vechiul telefon smart. Instalezi aplicatii pentru Webcam prin IP si incepi sa faci streaming video. Poti vedea ce se intampla acasa direct de pe calculator, din browser sau dintr-un player video de pe reteaua WiFi locala. Ai si cloud broadcasting ca sa poti vedea imaginile de oriunde. Asa economisesti bani si nici nu ai nevoie de setari complicate sau de o echipa care sa te ajute sa iti faci un sistem de supraveghere foarte complicat.
Supraveghere pentru bebelusi. In loc sa dai sute de dolari pe dispozitive de monitorizare a activitatii copilului poti sa folosesti vechiul telefon. Doar instalezi si configurezi aplicatia necesara, dupa care pui telefonul in apropierea micutilor si poti urmari de pe telefonul tau sau de pe tablete, de pe televizoare sau orice dispozitive smart compatabile cu aplicatia.
MP3 Player sau player pentru alte formate suportate. Daca iti place sa asculti muzica oriunde si nu vrei sa stresezi telefonul actual poti sa il incarci pe cel vechi cu melodii, sa ii pui si un card de memorie si sa te folosesti de el cum doresti. Redarea e mai buna decat la vechiul tau player mp3, ai si comenzi vocale si te poti baza pe el mai ales daca ai si o baterie externa. Asa nu mai dai bani pe alt player si bateria telefonului actual va tine mai mult pentru ca nu o mai stresezi cu muzica redata in continuu.
Server pentru fisiere si modem usb/Wi-Fi Hotspot. Pentru cei care nu vor sa depinda de servicii de cloud si vor sa aiba acces la fisiere personale oricand exista o varianta necostisitoare. Telefonul smart vechi, functional, devine server. Cu o aplicatie simpla accesezi ce fisiere vrei tu de la distanta, exact ca in cazul serviciilor de cloud sharing. Aplicatiile fac totul pentru tine, nu se seteaza greu si multe sunt gratuite, puternice si gata sa fie utilizate pe orice smart chiar si de generatii mai vechi.
Cat despre partea de modem usb sau Wi-Fi Hotspot e iarasi foarte simplu sa obtii acces internet oriunde te afli. Investesti intr-o cartela cu internet si vei avea internet de mare viteza si cand esti in miscare si nu vrei sa te folosesti de dispozitivul tau actual, vei avea bateria mai mult timp asa.
Dispozitiv pentru autentificarea in doi pasi. Autentificarea in doi pasi este o metoda de securitate utilizata adesea in ziua de astazi. Mesajele text trimise de serviciile simple nu sunt atat de bune, insa poti folosi si telefonul vechi pe post de factor pentru autentificarea in doi pasi. Il lasi acasa si poti sa treci de autentificarea in doi pasi la orice aplicatii mult mai usor. Da, te vei loga de acasa mereu, dar asta inseamna siguranta mai mare pentru datele datele sensibile.