Viteza prea mica la internetul pe mobil poate anunta o problema, insa se rezolva rapid

Internetul fix are un mare avantaj. E stabil si este usor de folosit. Insa cand esti in miscare si ai nevoie de o conexiune stabila la Internet, datele mobile intra in joc si sunt foarte utile. Internetul pe smartphone este intotdeauna un motiv de stres si de nervi. Vitezele nu se compara cu o viteza pe care o atingi pe fibra optica, daca nu ai semnal sau nu ai acoperire buna nu poti face mai nimic.

Insa se intampla ca, desi datele mobile sunt de calitate si ai viteza mare, telefonul suporta 4G, 5G, parametrii de functionare a retelei de pe telefon sa fie unii mediocri. Cu alte cuvinte ai viteza prea mica, desi banda alocata este suficienta. Cu putina rabdare si cu niste setari in telefon poti rezolva usor aceasta problema.

Conexiunile slabe la Internet pe telefon sunt din ce in ce mai rare astazi. Se fac investitii, s-au modernizat infrastructuri. Insa se mai intampla sa avem date mobile cu parametri foarte slabi. E o chestiune temporara si de cele mai multe ori Internetul pe mobil revine la parametri optimi rapid. Congestia de pe retea, serverele cu probleme, defectiuni si multe modificari, schimbarea unor planuri tarifare, iata doar cateva cauze ale parametrilor mult prea slabi de functionare a datelor mobile.

Daca ai noroc, in doar cateva minute ai din nou Internet de calitate pe mobil. Dar uneori viteza redusa la Internetul mobil se mentine cateva ore sau chiar zile, saptamani, luni. In acel caz s-ar putea sa fie ceva in neregula cu telefonul tau. Inainte sa apelezi la ajutor de specialitate de la firma care iti ofera serviciile de internet pe mobil si sa reclami o calitate prea slaba a serviciilor incearca aceste cateva „trucuri” pentru o viteza mult mai buna la internetul pe mobil.

Restarteaza telefonul. Trebuie sa te obisnuiesti sa restartezi telefonul din cand in cand sau sa ii programezi un restart noaptea, seara, cand nu mai ai asa de nevoie de el. Reteaua va functiona mult mai bine dupa un restart, se vor reface conexiunile, se vor rezolva numeroase erori ce pot cauza probleme cu internetul pe mobil. Plus ca se mai curata si cache-ul unde pot fi multe erori si se reconecteaza dispozitivul la retea.

Schimba pozitia in care te afli. Viteza mica la Internetul pe mobil se poate datora si unei pozitii care nu permite dispozitivului sa comunice bine cu antenele, releele din apropiere. Incearca sa te muti dintr-o camera in alta, mai spre geam, sa schimbi pozitia in pat sau sa fii sigur ca nu ai foarte multe ziduri groase intre tine si cel mai apropiat releu. Fa teste de viteza si vezi unde ai cea mai buna viteza. Nu ar strica sa iti cumperi un amplificator de semnal daca stai intr-o zona cu acoperire slaba…

Fa un update si dezactiveaza aplicatii. Multe aplicatii pot sa iti consume date mobile in fundal si sa iti reduca viteza la internetul pe mobil. Le identifici usor daca intri in Setari si cauti aplicatiile care iti folosesc internetul. Cu o dezactivare a conectarii lor in fundal si utilizarea permanenta a datelor ai rezolvat problema. Fa si actualizari la toate aplicatiile si la serviciile esentiale din telefon, la firmware pentru a te asigura ca telefonul functioneaza in parametri optimi.

Dezactiveaza Data Saver-ul, restrictiile pe datele mobile. Dezactivarea modurilor de economisire a energiei este un pas important spre rezolvarea problemelor cu vitezele internetului pe mobil. Pe langa faptul ca nu permiti aplicatiilor sa iti ofere notificari, sa isi verifice diverse lucruri pe Internet, vei afecta si functionarea procesorului si nu il vei lasa sa gestioneze asa cum trebuie inclusiv datele mobile.

Dezactiveaza orice fel de VPN ai deja instalat in telefon, deconecteaza-te. Da, un VPN e excelent pentru a fi anonim cand stai pe net si pentru o viata privata ceva mai buna, insa s-ar putea sa ai si viteze mici daca nu ai un plan premium si servicii de calitate. La fel se intampla si cu DNS-urile si cu orice fel de filtre prin DNS pe care le activezi ca sa mai scapi de reclamele din tot sistemul sau din browsere. Dezactiveaza tot ce poti si are legatura cu VPN, DNS si vei vedea imediat diferenta la viteza la internetul pe mobil.

Reseteaza setarile de internet de pe smartphone. Atentie, nu e vorba de resetarea telefonului sau a firmware-ului, a OS-ului. Se reseteaza reteaua, pierzi datele de le Wi-Fi si de la Bluetooth, dar vei reconecta dispozitivele si nu ar trebui sa fie o problema. Mergi la Setari-Sistem-Avansat-Optiuni de Resetare, Reseteaza Wi-Fi, mobile, Bluetooth. Cauta mai simplu Resetare retea sau in limba in care e telefonul sintagma corespondenta si vei gasi imediat setarea respectiva. Nu e nevoie sa restartezi telefonul, setarile vor fi reinitializate si nu vei mai avea nicio problema cu internetul pe mobil.

Scoate si reintrodu cartelele in telefon. Inainte sa scoti cartelele inchide telefonul, scoate si reinstaleaza cartela corect, deschide telefonul si testeaza viteza la internetul pe mobil. Daca nu vezi o schimbare schimba cartela cu alta noua de la operatorul tau-de cele mai multe ori e gratuit si se va face pe loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *