Razboaiele au fost, din pacate, parte din istoria umanitatii. Primele dovezi ale implicarii omului in razboi au fost descoperite in Kenya, unde antropologii au gasit ramasite umane care au murit violent in urma cu peste 10.000 de ani-descoperirea a reprezentat prima forma de violenta umana organizata. De atunci am tot incercat sa obtinem ce ne-am dorit apeland la violenta cand nu am avut alte mijloace si razboiul a devenit o unealta extrema prin care am putut sa avem o rezolvare rapida a unor probleme mai vechi…
Razboiul poate fi, foarte bine, o consecinta a biologiei noastre sau un construct uman al unor societati organizate. Ce genereaza un razboi? Pot fi multi factori care vor conduce la un razboi. De exemplu nevoia de resurse, conflictul de idei, expansiunea teritoriala, razbunarea, frustrarea legata de status quo, cum e cazul unor revolutii. In istoria recenta, Primul Razboi Mondial a avut un final care nu i-a multumit pe multi. Asa ca a fost nevoie si de Al Doilea Razboi Mondial si de Razboiul Rece ca sa se mai linisteasca apele si sa se rezolve multe conflicte, diferende.
Astazi poti spune ca lumea in care traim e una diferita fata de anii 1940, de exemplu. Insa multe natiuni, state pot avea o memorie foarte buna si nu uita nimic. Asa am ajuns la Razboiul din Coreea, Criza Berlinului din 1961, Criza Rachetelor Cubaneze din 1962 si multe alte conflicte de data recente.
Potrivit unor studii facute in ultimii ani, milenialii sau generatia Y cred/crede ca lumea va fi implicata intr-un razboi mondial in timpul vietii lor. Si nu gresesc. E suficient sa ne uitam la Ucraina si la relatiile extrem de tensionate si de periculoase cu Rusia dintr-un prezent pe care nu ni l-am inchipuit niciodata atat de complicat…
Dincolo de conflictul deschis din Ucraina si de nevoia Rusiei de a controla cat mai multe teritorii, de ambitiile presedintelui Rusiei si de neputinta multor tari in fata unor trupe rusesti mai puternice si mai determinate ca niciodata, s-ar putea sa ne trezim si cu un Al Treilea Razboi Mondial in viitorul indepartat… sau chiar unul mai apropiat decat ne inchipuim. Ce ar putea declansa un viitor razboi la scara mondiala insa?
Capcana lui Tucidide. Un conflict global cu urmari greu de imaginat ar putea porni de la un fenomen popularizat de catre Graham T. Allison, Capcana lui Tucidide. Potrivit teoriilor sale, exista o tendinta catre un razboi atunci cand o putere emergenta ameninta sa scoata din joc o putere mare pentru hegemonie internationala si regionala. Declinul puterii SUA si cresterea influentei unor state precum China ar putea fi fix ceea ce e nevoie pentru Al Treilea Razboi Mondial.
Generalul militar si istoricul atenian Tucidide ar fi sugerat ca Razboiul Peloponezian dintre Atena si Sparta era inevitabil pentru ca Sparta se temea de cresterea puterii atenienilor si asta a fost scanteia care a dus la razboi pe atunci. Au fost si multe cazuri deja studiate in care nu s-a ajuns la razboi, desi aveam puteri care isi disputau multe lucruri de ceva vreme. Am avut conflictul dintre SUA si Imperiul Britanic, SUA a depasit si a inlocuit puterea globala britanica, dar ca aliat al britanicilor, nu ca dusman. Atat timp cat China are o putere economica din ce in ce mai mare si rivalizeaza cu SUA am putea asista oricand la un conflict important pe glob.
Taiwan si o mica scanteie care ar duce la un razboi urias. Partidul Comunist Chinez mai are niste treburi nerezolvate legate de Taiwan. Dupa ce s-a terminat Razboiul Civil Chinez in anii 1940 „ramasite” ale Kuomintang (KMT) s-au refugiat pe insula. China considera si astazi Taiwanul ca fiind parte din China si nu recunoaste legitimitatea Republicii Chinei (ROC). O invazie a Chinei pe insula ar duce la niste evenimente ce ar escalada usor si s-ar transforma intr-un razboi mondial. A mai fost violat spatiul aerian taiwanez de cateva ori, insa un conflict real in acea zona ar putea izbucni oricand.
Razboiul apei. Nu e vreun film S.F. bun, e o realitate la care ar trebui sa ne gandim foarte bine. S-a ajuns la o populatie globala de aproape 8 miliarde de oameni, in jurul acesti valori. Pana in 2050 s-ar putea sa fim 10 miliarde pe planeta. Dar nu prea vom mai avea resurse suficiente. Apa si necesarul de hrana vor fi marile probleme. Revolutia Franceza, sa ne amintim, a pornit si din cauza unui deficit acut de alimente. Industriile care au nevoie de tot mai multa apa, mediul si problemele lui tot mai mari, managementul prost al resurselor pe care le mai avem, toate pot sa puna mari probleme legate de apa vitala pentru noi ca fiinte si pentru tot ce ne inconjoara, pentru industrii, mediu etc. Si impactul schimbarilor climatice va influenta cantitatea de apa si de mancare, resursele la care vom mai avea acces in viitor.
Si daca nu mai ai tot ce ai nevoie ca sa supravietuiesti apar confictele, revolutiile si intr-un final si un razboi mondial pornit de la lipsa acuta de apa, de mancare, de resurse de folosit. Insa potrivit expertilor conflictele din interiorul frontierelor vor fi cele mai probabile si razboiul ar mai putea intarzia.
Migratia in masa. In istoria umanitatii am vazut deja ca migratia in masa a fost rezultatul unui conflict, nu cauza lui. Invaziile hunice din secolul 5 ar fi primul exemplu. Insa migratia si amploarea sa din ultimele decade ar putea fi oricand o scanteie pentru un conflict mondial. Dupa unii am intrat deja intr-o era a razboaielor migratiei.
Si de ce pleaca lumea dintr-o tara in alta intr-un numar foarte mare? Stim deja. Conflicte civile, dezastre naturale, disperare economica. Si toate astea se vor acutiza in timp. E suficient sa ne uitam la ce se intampla si in prezent in Siria, de unde au plecat zeci de milioane de oameni in cautarea sigurantei si a unei paci pe care nu o mai au de multa vreme. Si din Myanmar s-a plecat intr-un numar foarte mare din 2017, de teama persecutiilor, Africa de Vest se confrunta cu acelasi fenomen.
In prezent, Ucraina si criza de acolo, conflictul care sta sa degenereze oricand, ar putea aduce alte valuri de migranti in anumite zone. Cu cat apar mai multe astfel de valuri de oameni care se muta dintr-o zona geografica in alta, cu atat creste presiunea pe economia si pe infrastructura zonei tinta, unde se ajunge. De multe ori natiunile vor fi nevoite sa intervina sa mai tempereze fluxul de migranti, si de multe ori se va folosi si violenta.
Multe dintre aceste posibile conflicte ar putea rezolvate pe cale diplomatica, pacea s-ar putea instaura rapid daca se doreste. E posibil ca multe scenarii deja descrise sa nu fie o realitate pe care o vom trai si asta e foarte bine pentru noi si pentru planeta.
Einstein spunea: „Nu stiu cu ce arme se va lupta in Al Treilea Razboi Mondial, insa in Al Patrulea Razboi Mondial se va lupta cu bete si cu pietre”…