Site icon RATB

Alegeri controversate si rezultate contestate

Alegerile sunt de multe ori dificil de inteles si controversate

Alegerile prezidentiale au fost mereu motiv de dispute politice si de atacuri, de contestatii si de rivalitati politice care nu se mai terminau niciodata. America este tara in care democratia este la ea acasa si unde alegerile pentru presedinte sunt mai interesante si mai importante decat orice.

Desi este una dintre natiunile care stie foarte bine ce are de facut si cum sa isi aleaga liderii, de-a lungul istoriei sale s-a constatat faptul ca alegerile evidente nu au fost si cele care au interesat populatia… sau politicienii.

In 2020, America urmeaza sa isi aleaga un nou presedinte. In mai putin de patru luni deja America va putea fi condusa cu „mana de fier” de succesorul lui Donald Trump sau tot de cel mai excentric presedinte de pana acum. La aceasta data nimeni nu stie ce se va intampla si cine va castiga cele mai disputate alegeri prezidentiale din lume.

Cu un Donald Trump care pare ca face orice ca sa distruga un proces democratic destul de bine pus la punct si o presa a conservatorilor gata sa faca orice ca sa il ajute, alaturi de o pandemie care va complica procesul de votare, America nu va avea un viitor prea roz pe termen scurt. Riscul cel mai mare este criza istorica de care si asa americanii se pregatesc de cateva luni, insa 4 noiembrie 2020 va fi cu siguranta ziua cea mai „fierbinte” pentru intreaga planeta.

O caracteristica care s-a pastrat in cazul alegerilor americane este controversa. Tot timpul au existat controverse, alegeri care au parut sa nu fie corecte, adversarii politici nu prea au stiut sa piarda sau au pierdut pe nedrept si de acolo a izbucnit scandalul. Cele mai controversate alegeri americane le veti descoperi in randurile de mai jos.

Martin Van Buren vs. Richard Johnson, 1836. Anul 1836 a fost unul bun pentru candidatul partidului Democrat-Republican, a castigat si votul popular, si votul electoral. Principala sa competitie era Partidul Whig. Cei din acel partid sperau sa castige aplicand o tactica noua, mai multi candidati in mai multe zone diferite, dupa care alegeau acel candidat care era placut mai mult in regiunea respectiva.

Nu prea le-a iesit planul si Van Buren a castigat cu 60% la votul electoral, votul popular insumand peste 50% din sufragii. Richard M. Johnson nu s-a impacat cu ideea. Cand au auzit ca Johnson are copii cu o femeie afro-americana, electorii democrat-republicani din Virginia nu l-au votat. Doar 23 de voturi i-au lipsit ca sa aiba majoritatea in Colegiul Electoral. Pana la urma Johnson nu a ramas fara nimic, a fost ales in unanimitate, in Senat, vicepresedinte.

Horace Greeley vs. Ulysses S. Grant, 1872. Greely s-a bucurat de suport din partea votantilor si a reusit cu a sa campanie sa stranga 40% din votul popular, cu 800.000 de voturi mai putine decat Grant. Greely ajunsese sa primeasca 2.8 milioane de voturi si ar fi primit 86 de volturi electorale daca nu murea pe 29 noiembrie, dupa alegerile generale, insa inaintea Colegiului Electoral, care urma sa isi spuna voturile.

Alegatorii lui Greeley au impartit cele 84 de voturi intre niste candidati nu atat de importanti. Grant avea deja castigata majoritatea voturilor electorale, asa ca rezultatul alegerilor nu a fost afectat. Totusi Grant a ramas in istorie ca presedintele care si-a invins contracandidatul cu 286 la 0.

Al Gore vs. George W. Bush, 2000. Revenind in vremuri ceva mai apropiate de data in care ne aflam, alte alegeri controversate au fost cele din 2000. Nominalizatul din partea democratilor, Al Gore, a avut o victorie stransa la votul popular cu 543,895, adica 0,5%, insa nominalizatul republicanilor, George W. Bush, a castigat la votul Colegiului Electoral 271-266, cu un singur alegator al lui Gore abtinandu-se de la vot.

Toata lumea a acuzat fraude si voturi date pe nedrept atunci, voturi care nu au fost luate in considerat, buletine de vot neclare mai ales in Missouri si Florida. Florida a fost cheia castigarii alegerilor. Cu peste 6 milioane de votanti, Florida a fost castigata cu o marja de 537 voturi, asta dupa ce s-au renumarat voturile si o Hotarare a Curtii Supreme.

Multi alegatori au sustinut ca au votat din greseala cu Pat Buchanan, un conservator, pentru ca buletinele de vot aveau probleme de claritate, asa desi voiau sa voteze cu Al Gore. A fost si un scandal in care a fost implicat Ralph Nader, candidat al Partidului Verde. Democratii s-au plans ca votantii care au mers la Nader ar fi votat Gore.

Daca Nader si ai sai 3% nu existau si acesta se retragea din cursa Al Gore ar fi castigat. Dupa multe batalii in justitie si un vot decisiv de 5-4 la Curtea Suprema, voturile electorale din Florida au mers la George W. Bush si acesta a devenit presedintele Americii. Al Gore si-a recunoscut infrangerea public, asta desi nu s-a sfiit sa isi arate dezaprobarea fata de deciziile Curtii Supreme.

Exit mobile version