Fructele si legumele nu sunt intotdeauna cele mai usor de digerat ingrediente din dieta noastra

Sistemul digestiv uman este foarte sensibil. Putem digera mai repede anumite ingrediente si alimente, altele e aproape imposibil sa le digeram fara ajutor. Sunt si unele pe care le digeram doar partial si ne provoaca o multime de probleme, se ajunge si la fermentatie si gaze uneori.

Cel mai bine ar fi sa ne orientam de fiecare data cand mancam ceva catre acele ingrediente  care se digera usor si nu provoaca iritatii sau probleme in toate zonele sistemului digestiv. E usor sa le descoperim daca ne uitam pe rafturile magazinelor fizice sau on-line?.

Ingredientele si alimentele care se digera foarte usor sunt foarte importante pentru o dieta sanatoasa. Cu cat sistemul digestiv depune un efort mai mare sa proceseze tot ce mancam, cu atat el „oboseste” mai rapid si nu poate sa duca la sfarsit digestia. Alimentele si ingredientele usor de digerat pot ajuta enorm daca ai reflux gastroesofagian, daca ai IBS sau sindromul colonului iritabil, daca ai virusuri si infectii ce afecteaza sistemul digestiv, daca ai afectiuni infamatorii. Si daca esti insarcinata sau ai sensibilitati, intoleranta la lactoza, sensibilitate la glucoza ingredientele digerabile foarte usor te vor ajuta enorm.

Nu stii care ar fi acestea? Iti prezentam o lista scurta in randurile ce urmeaza.

Toast. Este mai usor de digerat decat painea obisnuita, procesul de obtinere al toastului „sparge” o parte din carbohidratii sai. De preferat este sa cumparam toast din cereale integrale, daca il suportam, daca nu si cel obisnuit este o alegere excelenta. Are 140 de calorii pe portie, 1 g de fibre, 4 g de proteine si 60 mg de calciu, 1.44 mg de fier, folati. Este de gasit pe rafturile magazinelor si este foarte bun, dar trebuie sa evitam consumul in excces si unt sau margarina, diverse gemuri, dulceturi greu de digerat.

Orezul alb. Este o sursa de energie si de proteine. Se va evita orezul brun, bogat in fibre, care ar putea da peste cap sistemul digestiv si ar putea duce la diaree, gaze, probleme cu stomacul. Orezul alb imbogatit cu minerale si vitamine va fi o alegere buna, mai ales ca are valoare nutritionala excelenta. Jumatate de cana de orez brun pe zi iti aduce 300 de calorii, 64 de grame de carbohidrati, 6 grame de proteine si 2 grame de fibre, dar si fier, 2.88 mg. Cel alb, recomandat pentru o digestie usoara, are 337 calorii, 74 de grame de carbohidrati, 6.6 grame de proteine si 1.2 grame de fibre, 4 miligrame fier. Nu se va adauga ulei la orez daca vrem sa il digeram rapid, orezul simplu e cel mai bun pentru sistemul digestiv, alaturi de ceva legume la fel de usor de digerat.

Banane. Au carbohidrati, fibre, potasiu, vitamine, minerale, asigura si fluide pentru cazurile in care apare constipatia si diareea. In aproximativ 100 de grame de banane gasim 88.4 grame de apa, 105 calorii, 3.07 grame de fibre si 1.29 grame de proteine, 27 grame de carbohidati, calciu, magneziu, potasiu. Digestia e usoara, sunt in general bine tolerate de sistemul digestiv uman si nu dau niciun fel de reactie adversa.

Oua. Ouale posate, fierte, la cuptor sunt usor de mancat si de digerat. Evitati ouale prajite, de preferat sa mancam doar albusul, pentru ca nu e asa de gras, e mai usor de digerat. Un ou contine 71 calorii, 4.72 grame de grasime, 214 mg de sodiu, 6.24 grame de proteine si 28 mg de calciu. Ouale trebuie mancate cu masura, unul pe zi, de preferat unul la doua, trei zile daca avem probleme cu stomacul, cu grasimea din sange. Se digera usor daca nu sunt insotite de grasimi, de sunca, de alte proteine animale care impiedica digestia lor.

Cartofi dulci. Au fibre solubile, se digera usor. Fibrele solubile incurajeaza prezenta bacteriilor bune in intestine, mentin sistemul digestiv sanatos. Contin si potasiu, un electrolit care se pierde cand apar probleme cu stomacul. In aproximatix 250 de grame de cartofi dulci vom gasi 215 calorii, 4.05 grame de proteine, 37.3 grame de carbohidrati, 4.94 grame de fibre, 13.5 grame de zahar, 101 miligrame de calciu, 516 miligrame de potasiu, folati. Se vor evita portiile consistente daca nu vrem sa avem probleme cu stomacul.

Carne de pui. Ai proteine de calitate in carnea de pui, multe minerale, vitamine, vitaminele B in special. Carnea de pui se digera usor, nu contine fibre, asa ca poti manca oricat de multa doresti pentru ca sistemul tau digestiv o va procesa. Puiul fierb, copt, gatit la abur este intotdeauna o optiune buna, nu e asa de gras. Daca se indeparteaza si pielea si se curata grasimea bine vom avea o carne excelenta pentru orice masa din zi.

100 de grame de carne de pui contine 150 calorii, 28.16 g proteine, 3.52 g de grasime, 258 g potasiu si folati. A nu se face exces de carne de pui pentru ca pot aparea probleme de toleranta la nivel digestiv.

Somon. Are proteine, acizi grasi esentiali Omega-3, minerale, vitaminele B. Daca il gatesti fara ulei in exces si grasime e si mai usor de digerat. In 100 de grame de somon vei avea 160 de calorii, 25.82 g proteine, 5.54 g grasime, 9 mg calciu, 462 mg potasiu, folati. Se va consuma doar somon gatit si nu crud, in celebrele preparate sushi. O portie sau doua de somon pe saptamana nu va pune probleme sistemului digestiv si ne va ajuta sa ne simtim foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *