Site icon RATB

Alternative la studiile universitare clasice care te ajuta sa obtii un job mai bun

Facultatea ar putea fi inlocuita cu forme de studiu alternative, mult mai eficiente si mai interesante

Imediat dupa terminarea liceului cei mai multi tineri se gandesc sa mearga la facultate. Facultatea si studiile universitare deschid usi mai multe in privinta locurilor de munca, ai mai multe oportunitati si salarii mult mai mari decat daca ramai doar cu un liceu.

Insa de multe ori facultatea nu e pentru toata lumea. E destul de costisitor si pentru studenti, si pentru familiile lor sa urmeze o facultate. Si totusi e posibil sa ai toate abilitatile necesare pentru a avea un job de vis chiar si fara a merge la o facultate?

In ziua de astazi invatamantul traditional are concurenta serioasa prin prisma unor alternative inovatoare de invatare. Cu ajutorul tehnologiilor moderne si instrumentelor de ultima generatie alternativele la facultatea clasica ofera experiente de invatare unice si permit celor care participa la cursuri sa isi descopere adevaratul potential.

Chiar daca e o diferenta intre facultati si alternativele de invatare, pentru un viitor student care nu isi permite mersul la universitate sau vrea altceva decat ceea ce pune la dispozitie mediul academic obisnuit optiunile sunt excelente. Calitatea actului didactic e aceeasi sau e ceva mai buna, depinde de alternativa aleasa. De asemenea, sunt foarte multe variante pe care le poti testa, despre care poti citi pana la exprimarea unei optiuni.

Pentru a va face o idee despre ce fel de alternative la studiile universitare exista deja puteti parcurge lista de mai jos.

Ucenicia. In trecut ucenicia se aplica doar la scolile de meserii, acolo unde se formau de la electricieni si mecanici la instalatori si alte tipuri de joburi. Ideea era sa se formeze oameni de care era nevoie in diverse domenii. In prezent ucenicia s-a transformat destul de mult, sunt programe de formare platite in diferite domenii si discipline.

Sunt si multe stagii de practica de tip internship unde poti sa iti insusesti toate abilitatile necesare pentru a putea face fata la un job cat mai bun. Inveti tot ce tine de practica, ai si mai multe sanse sa iti gasesti de lucru dupa aceste stagii de practica, le poti adauga la CV fara probleme, ca experienta relevanta.

Campusuri speciale pentru invatarea programarii. In foarte multe situatii din prezent sa ai un job in IT nu mai inseamna neaparat sa ai si o diploma. De multe ori in scoli si licee sunt programe speciale de studiu axate pe tehnologie si pe programare. Insa cea mai buna alternativa este campusul pentru invatarea programarii. Dureaza 8-15 saptamani, se invata aproape orice tine de programare sau de digital marketing, de UX/UI design, de data science.

Tot ce tine de sisteme de calculatoare si de tehnologii din prezent, legate de programare, se invata in aceste campusuri. Programul de studiu este flexibil, resursele la care ai acces sunt suficient de multe pentru a avea rezultate foarte bune dupa ce termini cu respectivul campus. Un mare plus pentru aceste campusuri speciale este obtinerea unui loc de munca full-time la final. Desi investesti destul de mult la inceput in programele de studiu, la final stii ca vei amortiza rapid costurile.

Cursuri deschise on-line. Ideea unor cursuri on-line de tip MOOC (Massive Open Online Courses) a inceput sa prinda radacini in 2012. Toate cursurile sunt prezente pe diverse platforme on-line, la finalul lor se obtin si certificate. Desi nu sunt echivalente cu diplomele de la facultati, certificatele sunt recunoscute si sunt de mare ajutor atunci cand vrei sa te angajezi mai repede.

Daca ai un computer si acces la Internet poti sa participi la cursurile „deschise”. Ele sunt gratuite, ai niste taxe de platit totusi ca sa ajungi sa iei si certificatul si sa dai un examen. Te poti opri oricand doresti si poti incepe alte cursuri, programul de studiu ofera flexibilitate mult mai mare. Unele universitati cunoscute sunt in parteneriat permanent cu platformele care ofera astfel de cursuri, asa ca ai acces si la resurse de calitate venite de la cei mai buni.

Universitatea „deschisa”. Cu o traditie de mai bine de 50 de ani, universitatile „deschise” ii ajuta pe viitorii studenti sa isi imbunatateasca abilitatile si calificarile fara sa mearga la facultatile obisnuite.

La o universitate „deschisa” te poti inscrise pentru admitere, e posibila si invatarea la distanta sau programele de studiu exclusiv on-line. Cursuri gratuite sunt disponibile, dar se poate plati pentru materiale de studii, examene, certificari. Costurile per total sunt mai mici decat in cazul unei universitati traditionale totusi. Studentii care intra la universitatile „deschise” pot sa participe la cursuri in centre de studiu sau in institute.

Exit mobile version