
Succesul nu vine niciodata peste noapte si averile nu se fac asa de usor doar stand si gandindu-te la ce vrei sa faci. Antreprenorii si oamenii de succes din afaceri au muncit mult pana sa ajunga la succesul dorit, au invatat lectii importante si nu au renuntat niciodata la visul lor. Unii au avut de la inceput resurse financiare si o viata mai usoara, dar au fost si altii care au pornit de la zero si au incercat sa treaca peste orice fel de obstacole pentru a avea succes in afaceri…
O simpla cautare pe Google iti poate oferi o multime de rezultate cu oameni de afaceri care au cunoscut succesul de-a lungul anilor. Cei mai importanti dintre ei au pornit de la zero, de la nimic, au avut o viata grea si au stiut mereu sa se ridice si sa mearga mai departe orice s-ar fi intamplat. Si-au urmat visul si au investit mereu in ideile lor, in ei, fara a se gandi atat de mult la profit sau la averile pe care le-ar fi putut face… Cateva povesti interesante ale celor mai importanti oameni de afaceri din secolul nostru le vei putea descoperi in randurile ce urmeaza.
Jan Koum. Numele s-ar putea sa nu va spuna nimic, insa daca folositi Whatsapp veti face legatura imediat cu Jan Koum. Un emigrant ucrainean din SUA, Jan a inventat aplicatia care ne ajuta astazi sa comunicam cu oricine extrem de repede si sa trimitem poze, fisiere instant. Se intampla in 2009. Nascut intr-o saracie lucie, Koum a invatat totul despre computere si informatica.
La 18 ani era deja experimentat in lucrul cu ele si in 1997 deja lucra la Yahoo! Ca inginer de infrastructura. A lansat Whatsapp dupa ce si-a cumparat primul telefon smart si a avut o idee de produs, care permitea oamenilor sa trimita mesaje intre telefoane via web, fara sa conteze tara in care se aflau. Mai tarziu, Facebook avea sa cumpere aplicatia pentru 19 miliarde de dolari. Sfatul lui Koum? Fa un singur lucru, dar fa-l bine.
Howard Schultz. Mult mai cunoscut decat Koum este Howard Schultz. Numele sau e deja asociat imediat cu Starbucks, el e fondatorul sau. Succesul antreprenorial a fost unul fulminant pentru el, asta desi a pornit de la zero. Familia sa nu era bogata, asa ca a crescut intr-o locuinta de stat. A platit pentru studiile universitare cu bani din imprumuturi guvernamentale si din salariile luate de la joburi part-time. A fost de altfel prima persoana din familia sa care mergea la facultate.
Pe cand lucra intr-o companie de cafea Schultz a venit in contact cu brandul Starbucks. A devenit director de marketing in companie, dar a parasit compania in 1985 si si-a deschis propria cafenea. A strans 500.000 dolari si si-a deschis prima locatie. Doi ani mai tarziu Starbucks isi vindea unitatea de retail lui Schultz si Starbucks asa cum il stim astazi aparea pe piata. Valorea de piata a Starbucks a ajuns intre timp la 3-4 miliarde de dolari. Pentru el cel mai important este sa vezi acele lucruri pe care altii nu le vad si sa iti urmaresti viziunea, sa o pui in practica.
Oprah Winfrey. Oprah Winfrey este cunoscuta la nivel mondial, e scriitor, are multe campanii, a castigat Globul de Aur, este si moderator de talk-show si castiga imens. Insa pana sa ajunga la succesul pe care il are astazi Oprah a crescut in saracie, intr-o zona rurala din Mississippi, fiind crescuta in Milwaukee. In liceu a avut un job in radio, la 19 ani deja prezenta stirile locale de seara.
A devenit moderator de talk-show de zi si a lansat propria companie de productie. La 32 de ani era deja milionara. Averea sa ajunsese in 2000 la 800 milioane de dolari, cel mai bogat afro-american din secolul 20. La opta ani diferenta averea sa era de 275 milioane de dolari, iar in 2014 averea depasea 3 miliarde de dolari… De ce a reusit sa aiba atat de mare succes Oprah Winfrey? Pentru ca a stiut sa alinieze perfect munca cu pasiunea sa. Cand te folosesti personalitatea ta, spunea ea, pentru a face diverse lucruri nu ai cum sa nu ai succes in ceea ce faci.
Ralph Lauren. Pentru pasionatii de moda numele Ralph Lauren are o greutate uriasa. Este un titan din industria modei si o personalitate fabuloasa. A termina liceul in Bronx, New York, a renuntat la facultate pentru armata. Lucra ca asistent de vanzari intr-un magazin de imbracaminte Brooks Brothers cand a inceput sa se intrebe daca barbatii sunt gata pentru ceva mai colorat, mai ales cand era vorba despre cravata.
Din 1967 a avut propria sa afacere si a vandut cravate. Doar in primul an vindea marfa de 500.000 de dolari. Urmatorul an a inceput Polo. In 2018, Forbes estima averea sa la peste 7 miliarde de dolari si a tot crescut de atunci. Pe atunci era a 91-a cea mai bogata persoana din America. Sfatul lui Lauren pentru antreprenorii aflati la inceput de drum? Poti sa creezi ceva din nimic si fiecare zi e o ocazie perfecta sa ne reinventam.
Steve Jobs si Steve Wozniak. Doua personalitati legate pentru totdeauna de Apple si de tot ce inseamna Apple astazi. Cei doi au fondat Apple Computers si povestea lor de succes a inceput… intr-un garaj din Los Altos, California. Au renuntat la facultate si au inceput sa dezvolte computere pentru toata lumea chiar in garajul parintilor lui Jobs din California. Jobs a avut mai multe locuri de munca foarte prost platite pana in momentul in care s-a apucat de calculatoare. La 13 ani a lucrat pe mai nimic pentru Hewlett Packard.
Mai tarziu cei doi au cautat sa ia un imprumut de la banca de 250.000 dolari si a reusit. De acolo succesul a fost de partea lor si Apple a ajuns un brand de top. Cand a murit, in 2011, Jobs avea o avere de peste 10 miliarde de dolari. Primul milion de dolari l-a facut in 1978, la doar 23 de ani. Rodul muncii sale il vedem astazi peste tot si il avem in mana, pe birou, in fata ochilor. Sfatul sau pentru antreprenori? Cand vremurile devin mai dure continua sa perseverezi si sa crezi in ideile tale. Nu-ti pierde speranta niciodata.