Site icon RATB

Anxietatea la copii. Cum o putem evita, gestiona si ce avem de facut in calitate de parinti?

Anxietatea aparuta la copii este mai usor de gestionat daca stii de la inceput ce ai de facut in calitate de parinte

De fiecare data cand apare anxietatea la copii parintii sunt tentati sa ii ajute sa se simta mai bine. Insa prin aceasta incercare de a-i proteja de efectele anxietatii parintii pot sa inrautateasca anxietatea. Cea mai buna metoda prin care ii poti ajuta pe cei mici sa depaseasca anxietatea este sa ii inveti sa ii faca fata de fiecare data cand aceasta se manifesta. In timp anxietatea va disparea treptat daca vei tine cont de cateva sfaturi esentiale de parenting.

Inca de la inceput, pana sa iti intri in rolul de parinte si sa actionezi ca parinte, trebuie sa intelegi clar diferenta dintre anxietatea normala si afectiunile ce au anxietatea inclusa in simptomatologie. Temerile comune, de monstrii de sub pat, de intuneric, de insecte, gandaci sunt comune in cazul copiilor si pot sa duca de multe ori la aparitia anxietatii. Anxietatea e atunci un raspuns normal. Ea devine toxica in momentul in care e prea puternica si copilul nu mai e in stare sa se comporte normal, sa isi manifeste sentimentele si sentimentele in mod normal.

Anxietatea e perfect normala la copii si are un rol dublu. E parte din instinctul nostru de conservare si ne motiveaza. Anxietatea ca afectiune la copii duce in mod inevitabil la evitarea unor situatii, lucruri, oameni, la evitarea unor locuri care determina aparitia anxietatii puternice.

Cauzele anxietatii ca afectiune la copii ar putea fi genetice, dar sunt implicati si factori de mediu care vor contribui la dezvoltarea anxietatii in timp. Deci biologia, biochimia sau situatiile din viata de zi cu zi, comportamentele invatate vor duce la anxietatea ca afectiune la copii. Copiii anxiosi provin din familii unde anxietatea e la ordinea zilei. Multi copii sunt „predispusi” la anxietate, au probleme in a controla sentimentele ce vin la pachet cu anxietatea.

Simptomatologia anxietatii la copii depinde mult de varsta acestora si de tipul de anxietate. Simptomele frecvente si usor de identificat sunt unele fizice si psihice. Dintre cele mai comune simptome la copii amintim: iritabilitate crescuta, plans excesiv, stari de agitatie aparute din senin, imposibilitatea controlului asupra comportamentelor. Pot sa apara si „accidente” nocturne, dureri de cap si de stomac, nevoia permanenta de a merge la baie, respiratie accelerata, dureri in piept, stare de rau, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri musculare, tensiune, dificultati cu somnul. Plus ca micutii pot sa aiba nevoie sa faca lucrurile in acelasi fel, in aceeasi ordine, nu stiu cum sa reactioneze la experiente noi, sunt mereu atenti la ce se intampla in jur si in stare de alerta permanenta.

Tipurile de anxietate manifestate la copii pot fi multe. De exemplu, avem anxietatea separarii de parinti, ceva rau se va intampla daca micutul nu se afla in preajma parintilor, se manifesta frecvent intre 18 luni si 3 ani, reapare intre 7-9 ani. Anxietatea generalizata care deja e o afectiune serioasa la copii se manifesta prin temeri permanente de absolut orice se intampla in viata micutului, copiii ajung sa nu aiba incredere in instinctele lor si sa caute mereu aprobare, asigurari de la altii. Se mai adauga panica excesiva si atacurile de panica, fobiile, anxietatea sociala, mutismul selectiv, care se manifesta prin refuzul de a vorbi in afara „cercului de incredere”, in afara familiei. In cazuri mai grave se ajunge si la tulburare obsesiv-compulsiva, apar obsesii, ganduri care duc la anxietate, comportamente ritualice la copii.

Ce poti face tu, ca parinte, ca sa ajuti copilul sa treaca mai usor peste anxietate si sa o previi?

Exit mobile version