Anxietatea prelungita

Cei mai multi dintre noi stiu deja sau afla acum ca organsmul uman nu este impartit intre fizic si psihic, ci este un tot unitar. O singura unitate functionala. Atunci cand suntem expusi la pericol (frica, anxietate|) organismul elibereaza instantaneu adrenalina. Acesta este un hormon care fie ne pregateste sa fugim din fata pericolului, fie sa ne confruntam cu el. Atat timp cat pericolul persista, fie ca este real, fie ca se afla doar in mintea noastra, nivelul adrenalinei ramane ridicat. Indata ce frica s-a diminuat, scade si nivelul adrenalinei. Adica, aceasta eliberare de adrenalina a fost conceputa sa se realizeze numai in anumite situatii si sa ne ajute sa iesim din ele. Daca noua ne este frica tot timpul de diverse lucruri, adrenalina nu scade si astfel ajungem sa ne imbolnavim, atat fizic cat si psihic. Ceea ce a fost conceput ca un avantaj al organismului uman ne devine cel mai de temut dusman. Ramificatiile acestei descoperiri nu sunt inca pe deplin cunoscute, inca se fac multe studii in domeniu. Ce e cert este ca motivul fricilor noastre trebuie indepartat rapid pentru ca altfel ne face rau.

Boli psihice: depresie, tulburari ale somnului, tulburari de comportament

Exista o legatura stransa intre anxietate si depresie. Un studiu recent a demonstrat ca legatura e una de natura genetica. Asa ca daca ai avut in familie persoane suferinde de depresie si anxietate iar tu suferi acum de una dintre aceste boli, daca nu iei masuri rapide cel mai probabil vei ajunge sa suferi si de cealalta boala. E greu sa te vindeci de anxietate mai ales in contextul dificil in care traim. E greu sa te vindeci de depresie si sa-ti poti continua viata in conditii normale. Imagineaza-ti cat de greu e sa te descurci cu ambele boli! Asadar, daca suferi de anxietate trebuie sa ceri ajutor imediat asa incat sa nu ajungi si la depresie, care in cazul tau ar reprezenta o complicatie serioasa.

Unii cred ca anxietatea nu e o boala ci doar obiceiul de a te ingrijora din orice si ca doar trebuie sa renunti la el. Dar lucrurile nu sunt deloc simple. Anxiosul nu mai are capacitatea de a schimba lucrurile chiar si daca isi da seama unde anume greseste in ingrijorarea sa. Este neaparat necesar sa ceara ajutor de specialitate asa incat sa se recupereze din anxietate, sa-si formeze noi moduri de a gandi, de a se comporta, de a se raporta la diverse situatii cotidiene. De la stres si anxietate ocazionala se poate ajunge la tulburare de anxietate care este o permanentizare a bolii si se ajunge la o tulburare a intregii vietii a pacientului si a vietii familiei sale. In acest moment al complicatiilor produse de anxietate apar si tulburarile de somn (ba chiar si unele de alimentatie). Pacientul nu mai poate dormi asa cum ar trebui. Somnul sau este putin si/sau neodihnitor. Incepe sa nu mai faca fata la locul de munca, la scoala sau nu mai poate gestiona relatiile cu cei din jur. In mod cert nu vreti sa se ajunga la asa ceva. Cereti ajutor la un psiholog cat mai repede si ocupati-va de recuperarea din anxietate.

Boli fizice: imunitate scazuta, diabet, tensiune arteriala, afectiuni digestive si cardiace

Atunci cand adrenalina se pastreaza la nivel ridicat primul afectat este sistemul imunitar, care nu mai poate sa-ti protejeze organismul asa cum a fost conceput sa o faca. Din cauza asta esti mai mereu racit sau gripat – lucruri care ti se intampla cu mare usurinta. Daca esti curios si-ti faci analize medicale, vei vedea ca ai tot felul de inflamatii, ca tensiunea iti da batai de cap si ca te pandeste riscul instalarii diabetului. Tot din cauza anxietatii si a stresului ai alimentatia tulburata si de aici pana la probleme digestive nu e decat un pas. Asta inseamna si dureri cumplite care nu raspund la tratamente. Si daca tot acest tablou al complicatiilor nu e suficient, poti sa mai adaugi si infertilitatea. Daca esti o persoana adulta care isi doreste copii dar suferi de anxietate care se adanceste…  nu prea mai ai cum sa-i ai. Anxietatea si stresul sunt cauze principale ale infertilitatii la nivel mondial.

Cere ajutor de specialitate

Daca privesti situatia in ansamblu, iti dai repede seama ca nu poti trai in felul asta. Anxietatea iti poate macina organismul pana la detaliu si daca lasi lucrurile asa nu vei mai stii de unde sa apuci situatia. Si va fi greu si pentru specialisti sa-ti ofere ajutorul de care ai nevoie pentru ca vei avea mai multe urgente in acelasi timp si nu iti vei putea suprapune tratamentele. Sau vei reusi sa te recuperezi din una si se va complica cealalta.

Chiar acum e necesar sa combati anxietatea. Cere ajutor de specialitate pentru diagnosticare daca nu o ai deja, urmeaza tratamentele recomandate si fii perseverent. Cu medicatie si psihoterapie poti sa-ti recuperezi sanatatea inainte ca situatia sa devina foarte complicata. Iti recomandam psihoterapia scurta strategica – o forma de rapida de recuperare din boala, concentrata pe solutii personalizate, care echipeaza pacientul pentru prezent si pentru viitor asa incat sa fie si sa ramana sanatos.

By marcel

Lasă un răspuns