De mii de ani arta este o forma de comunicare si de exprimare a emotiilor. Intr-o definitie generalista, arta implica folosirea imaginatiei pentru crearea unor obiecte estetice, medii, experiente care pot fi impartasite cu altii. Arta poate fi regasita in pictura, filmul, fotografia, sculptura.
Arta este de doua tipuri: reprezentativa si nereprezentativa. Pe langa aceasta putem avea arta abstracta, care ar semana la prima vedere cu arta nereprezentativa… Ce diferente sunt intre ele si cum le deosebim?
De cate ori nu ati mers la un vernisaj sau intr-un muzeu si nu ati incercat sa va dati seama ce a vrut artistul sa transmita, sa reprezinte in opera sa? Desi multe opere de arta sunt usor de interpretat si de descifrat daca esti atent, multe inca mai pastreaza misterul prin stilul lor deosebit si prin modul in care au fost gandite si realizate, reprezentate.
In lumea artei am auzit adesea de arta reprezentativa si arta abstracta, arta nereprezentativa. Pentru multi toate aceste concepte pot sa fie foarte greu de deslusit, mai ales daca nu ai nicio tangenta cu arta si cu universul artistic. Pentru a nu gresi cand folosim termenii amintiti e bine sa clarificam ce e cu ei.
Arta reprezentativa este cea mai populara. Foloseste semne care tin loc de si iau locul unui alt lucru. Reprezentational al putea insemna descriptiv, figurativ, simbolistic. Arta reprezentativa infatiseaza ceva ce e recunoscut usor de toata lumea. Sunt reprezentate obiecte, fiinte, lucruri, experiente si situatii din realitatea cunoscuta, comuna.
Arta nonreprezentativa este adesea folosita drept sinonim cand ne referim la arta abstracta. Dar intre cele doua tipuri de arta exista diferente notabile. Arta nereprezentativa este un tip de arta care nu isi propune sa reprezinte o fiinta, un loc, un lucru. Reprezentarea in arta nereprezentativa este una foarte simpla: se ia un lucru, un subiect din realitate si e reprezentat intr-un mod diferit de cel pe care il vedem cu totii in realitate. Continutul artistic depinde de forma interna si de reprezentarea plastica. Perceptia lucrarilor reprezentative pentru arta nereprezentativa poate fi total diferita de la privitor la privitor.
Daca arta reprezentativa este o imagine a unui lucru, arta nereprezentativa este fix opusul. Se folosesc forme, culori, linii, elemente esentiale in arta vizuala pentru a exprima emotii, sentimente, alte concepte. Arta nereprezentativa mai este numita si abstractie completa sau arta nonfigurativa. Arta care nu pune in centrul reprezentarilor obiectele e vazuta ca o subcategorie a artei neprezentative.
Revenind la arta abstracta, diferentele sunt de acum clare. Daca un artist lucreaza cu abstractizarea apare distorsiunea perspectivei unui lucru deja cunoscut, unei persoane, unui lucru. In arta nereprezentativa nu se porneste de la un lucru sau de la un subiect. In centrul reprezentarilor din acest tip de art pot fi pete de culoare, blocuri colorate diferit, forme geometrice greu de descifrat fara o privire atenta.
Arta nereprezentativa are un grad mare de subiectivism in spatele sau. Depinde mult de interpretarea celui care vedere operele de arta, totul e destul de obscur cat sa iti ofere sansa sa te gandesti la ce ar putea fi acolo. Intr-o arta abstracta mai poti vedea niste forme, niste idei pe care le recunosti, dar in arta nonreprezentativa doar artistul are in minte forma concreta la care se gandea cat asternea pe panza culori si forme diverse.
Exemple de opere de arta care reprezinta arta nereprezentativa sunt multe. De pilda, il avem pe pictorul olandez Piet Mondrian. Insusi pictorul s-a referit la opera sa cu termenul de neoplasticism, asa ar fi incadrat operele sale de arta si a avut si o miscare dedicata artei nereprezentative. In lucrarile sale putem vedea adesea forme geometrice pictate in culori variate delimitate de niste linii ciudate, poate prea groase si negre. E vorba de o perfectiune structurala combinata cu un echilibru asimetric, de unde si o juxtapunere a unei complexitati simple.
Confuzia cu arta abstracta a aparut din cauza artistilor apartinand miscarii expresioniste abstracte, care nu aveau picturi abstracte tehnic vorbind, ci se incadrau perfect intr-o arta nereprezentativa spontana pana la urma. Jackson Pollock si alti artisti din generatia sa foloseau linii, forme, culori si nu vedeai deloc subiecte bine definite. De multe ori ochii se fixeaza pe ceva anume, dar totul tine de interpretarea ta. Pictorii din aceasta miscare aveau obiceiul sa compuna fara sa aiba niciun fel de notiuni preconcepute despre lumea naturala.