Site icon RATB

Artisti celebri ale caror opere de arta par a fi desprinse din filmele S.F.

Multe opere de arta celebre par sa fie din cu totul alta realitate decat cea din fata noastra…

Pictarea cerului, reprezentarea stelelor sau a planetelor a fost mereu in prim-planul artistilor din toate epocile. Cu mult timp inainte sa stim ceva despre univers sau despre locul nostru in univers am reusit sa privim cerul dintr-o alta perspectiva si sa ne gasim inspiratia pentru opere de arta fascinante dincolo de stele. In toata istoria artei am avut multi artisti care au incercat sa zugraveasca in operele lor tot ce vedeau deasupra capului lor, pe cer, dar putini au reusit sa o faca intr-o maniera memorabila.

Cand esti pictor, artist vrei mereu sa vii cu noutati pentru publicul tau. Pe langa picturile clasice, gravuri sau sculpturi pe care le vezi si la altii cauti mereu sa aduci in fata privirilor curioase ale iubitorilor de arta si ineditul, o alta perspectiva a realitatii. Unii artisti au reusit sa treaca dincolo de aceste dorinte si sa aduca in operele lor o reprezentare a spatiului, a cerului desprinsa din filmele S.F. moderne, asta desi discutam si de opere din secolul 14 sau mai vechi… Iata in continuare doar cateva exemple de artisti care au stiut cum sa reprezinte cerul, cosmosul, galaxii, stele intr-o maniera nemaintalnita pana la ei.

Giovanni di Paolo. Maestrul Giovanni di Paolo are o multime de picturi care au ramas in istoria artei. Insa este una din 1445 care a atras atentia la vremea ei si continua sa ne surprinda si astazi cand o privim. Este vorba despre „Crearea Lumii si Alungarea din Paradis”. Artistul a reusit sa cuprinda in pictura sa doua dintre cele mai importante evenimente relatate in Biblie, crearea lumii si alungarea celor doi „pacatosi”, Adam si Eva, din Paradis. In centrul globului celestial se afla Pamantul, in jurul sau sunt cele patru elemente, apa, foc, aer, pamant, apoi urmeaza soarele si alte planete, constelatiile. In partea dreapta troneaza Divinitatea, aflata deasupra Pamantului, purtata si tinuta de o „armata” de ingeri. Din orice perspectiva ai privi lucrarea lui di Paolo vei ramane surprins de tuse si de detaliile scoase in evidenta intr-o pictura care pare desprinsa dintr-un film cu multe efecte speciale foarte bune.

Albrecht Dürer. Albrecht Dürer este cel care a adus Renasterea si in Europa de Nord, un cunoscut tipografier, poate cel mai bun pe care l-a vazut lumea pana acum. A fost erudit prin excelenta, era pictor, scriitor, artist grafic, grava lemnul pentru a-i da o forma deosebita. Cu doua harti celeste, cea a cerului nordic si a cerului sudic, realizate prin gravura, acesta a reusit sa lase omenirii cele mai vechi harti ale stelelor printate din Europa, plus ca a reusit sa plaseze constelatiile in locurile corecte de pe cer. Harta emisferei nordice ii infatiseaza pe Aratus, Ptolemeu, Al-Sufi, Marcus Manilius, astromoni foarte buni din Grecia Antica, Egipt sau Roma, Persia, toti tinand un glob in mana. E o imagine foarte puternica, pe care nu te astepti sa o vezi intr-o astfel de lucrare. Si cu toate astea Albrecht Dürer a reusit sa surprinda insasi esenta necunoscutului pe care il ai in fata ochilor cand privesti spre cer…

Vincent van Gogh. Toata lumea a auzit de Vincent van Gogh si recunoaste dintr-o mie pictura Noaptea Instelata, pictura in ulei pe panza extraordinara, apreciata la nivel mondial pentru acuratetea detaliilor surpinse si transpuse intr-o opera de arta unicat. Povestea din spatele picturii lui Vincent van Gogh e deja cunoscuta si ea. Intr-o dimineata Vincent a privit pe fereastra inainte de rasarit si a vazut tot peisajul de zona rurala intr-o lumina diferita, dintr-o alta perspectiv. El se afla la Azilul Saint-Paul din Saint Rémy. De la aceasta imagine au pornit multe alte picturi ale sale, inclusiv Noaptea Instelata, o opera de arta cu o incarcatura emotionala atipica. Cerul pare agitat, e dens, e plin de stele care par ca ard, apar si Luna si Venus, in timp ce in fundal un chiparos, simbol al mortii, ajunge pana la cerul de un albastru tulburator. Si daca nu ai sti ca e vorba de celebrul pictor te-ai intreba cu siguranta daca nu cumva pictura si realitatea din pictura nu sunt cumva din alta lume…

Lucien Rudaux. Lucien Rudaux e un astronom si artist pasionat de galaxii. Pasiunea sa a aparut si s-a dezvoltat inca din copilaria petrecuta in Normandia. La 10 ani construia primul sau telescop si reusea sa faca parte din Société Astronomique de France la doar 18 ani. In gradina parintilor avea propriul sau observator astronomic, fotografia Luna si planetele si reusea sa creeze un atlas al Caii Lactee. Peisajele ceresti au atras insa atentia, fiind considerat parintele artei spatiale. Combinand o frumusete estetica extraordinara cu imaginatie si reprezentari perfecte, detaliate, operele sale de arta, picturi, erau cu mult timp inaintea vremurilor in care isi faceau aparitia. Interesant ca Rudaux a fost pasionat de viata extrateresta de asemenea, asa ca intr-o pictura a portretizat extrateresti cu mai multe membre, cu trunchiuri umane, facandu-si cu mana si purtand palarii. Un crater de peste 65 de km de pe Marte poarta astazi numele artistului…

Katie Paterson. Katie Paterson a avut expozitii la Londra, New York, Sydney, la Edinburgh. A lucrat si cu NASA si cu Agentia Spatiala Europeana pentru a realiza opere de arta interesante care iti raman in minte si dupa ce a trecut mult timp de cand le-ai vazut expuse. Operele sale se bazeaza pe frumusetea naturii, pe efemeritatea sa, pe vulnerabilitate, durabilitate, dar si pe cosmosul fascinant. Campo del Cielo e una dintre operele care au reusit sa combine si sa redea frumusetea pierduta a unui meteorit de peste 4.5 miliarde de ani inainte de a ajunge o parte din el inapoi in spatiu. In alta opera celebra, Toate stelele moarte, artista reuseste sa cartografieze intr-o opera de arta locatia originala a unei stele disparute acum 27.000 de ani. Totalitatea, opera din 2016, ilustreaza aproape toate eclipsele solare documentate pana atunci, de la desene care au secole in spate pana la fotografii recente.

Exit mobile version