Artrita reactiva ne poate afecta viata si activitatile de zi de zi daca nu e tratata la timp

Inaintarea in varsta are numeroase efecte asupra intregului organism. Unul dintre acestea este artrita. Artrita este o inflamatie a articulatiilor, cauzata cel mai probabil de uzura articulatiei si de deteriorarea cartilajului care acopera osul. Este afectata imediat flexibilitatea ei si apar durerile, umflaturile, imposibilitatea de a ne misca in conditii normale. Artritele pot sa apara si de la efort fizic sau de la lovituri si pot „imbraca” mai multe forme.

Avem o multime de tipuri de artrite grupate in functie de cauzele declansatoare. Un tip periculos de artrita este artrita reactiva, cunoscuta in trecut ca sindromul Reiter. In acest caz, elementul declansator este infectia aparuta in alta parte a corpului, intestine, organe genitale, tract urinar. Tratarea inca de la primele simptome este singura solutie pentru prevenirea deteriorarii rapide si severe a articulatiilor afectate.

Artrita reactiva se manifesta foarte simplu: dureri la nivelul articulatiilor si inflamatii. De obicei vor fi afectati genunchii, articulatiile de la glezne si picioare, dar inflamatiile pot sa se manifeste si la nivelul ochilor, uretrei si la nivelul pielii. Sindromul Reiter la care am facut referire e o denumire veche si se caracteriza doar prin inflamatii la nivelul uretrei, ochiului si articulatiilor.

Nu este o afectiune comuna, simptomatologia sa se poate manifesta in „valuri”, timp de mai bine de 12 luni. Asta inseamna ca o perioada putem avea simptome usoare sau moderate, dupa care dispar complet, dupa care iar apar si pot fi severe sau usoare. Depinde foarte mult de infectie si de cat de mult a evoluat si de modul in care pacientul a ales sa isi trateze aceasta problema acasa, daca a luat niste masuri preventive cand a vazut ca are probleme…

Primele simptome ale artritei reactive apar de obieci dupa 7-28 de zile de la expunerea la infectia declansatoare. Putem avea rigiditate, durere la nivel articular, dureri de spate, in calcai, in zona feselor, ochi inflamati destul de rau, conjunctivite urate, probleme urinare, inflamatii ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor. Adaugam si degete inflamate, apar iritatii si inflamatii la nivelul palmelor, la nivelul gurii, la nivelul talpilor.

Bacteriile care pot cauza infectia declansatoare a artritei reactive sunt: Salmonella, Yersinia, Clostridium difficile, Chlamydia, Shigella, dar mai pot fi si altele, in functie de fiecare caz in parte. Nu vorbim despre o boala contagioasa, infectia e localizata si afecteaza doar pacientul, dar bacteriile se pot transmite sexual sau prin mancare contaminata. Doar cativa pacienti expusi frecvent la bacterii pot dezvolta la un moment dat artrita reactiva.

Factorii de risc care ar putea duce la instalarea artritelor reactive sunt varsta, adultii intre 20-40 pot avea aceasta afectiune, sexul, barbatii pot dezvolta mai des artrita reactiva mai ales daca bacteriile au fost transmise sexual. O contributie importanta au si factorii ereditari, gasindu-se deja un marker genetic specific legat de artrita reactiva. Insa multi pacienti care il au nu ajung sa dezvolte boala…

Diagnosticarea artritelor reactive este destul de simpla. Se incepe cu un consult de rutina, cu observatie clinica si cu depistarea simptomelor evidente ale artritei. Urmeaza analizele de sange pentru detectarea anticorpilor si a infectiei, teste pentru determinarea bacteriei care a dus la artrita reactiva. Se vor extrage mostre de lichid de la nivelul articulatiilor pentru a se vedea care sunt cauzele inflamatiei, dar vor fi „cautate” si cristalele de acid uric care pot provoca dureri si inflamatii articulare. Radiografiile vor fi de folos daca testele anterioare nu sunt concludente si se doreste depistarea altor cauze care ar fi putut duce la artrita reactiva.

Tratarea artritelor reactive se va face doar dupa consult si determinarea cauzelor exacte ale aparitiei simptomatologiei. Se va incerca ameliorarea simptomelor si tratarea infectiei. Infectia se trateaza cu antibiotice dupa ce se stie ce bacteria a cauzat-o, dar se vor prescrie si medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi, injectii speciale pentru reducerea inflamatiei locale. Steroizii topici vor fi recomandati doar cand pielea este afectata si apar iritatii urate.

Medicamentele tipice artritelor reumatoide sunt si ele pe lista de tratamente, mai ales ca pot ameliorara durerea, rigiditatea articulara.

Nu in ultimul rand, se va recomanda terapie fizica, cu exercitii fizice pentru articulatii si musculatura. Musculatura din jurul articulatiilor afectate trebuie sa fie mai puternica, pentru sustinere, asa ca se vor face cat mai multe exercitii pentru muschii din apropierea articulatiilor cu probleme. Cu cat mai multe exercitii si mai dese, cu atat mai bine pentru articulatie si pentru muschii care o inconjoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *