Asasinate celebre care au schimbat istoria

Istoria ne-a demonstrat, nu o data, ca pana si cei mai puternici oameni ai lumii ajung sa aiba de suferit de pe urma ideilor sale. Unii se confrunta cu proteste ale populatiei, altii cu neplaceri din partea partidelor din opozitie, altii aleg sa renunte la functii. Au fost insa si multi lideri politici care au sfarsit tragic intr-un moment in care ideile lor nu erau atat de agreate sau intr-un context politic dificil.

Un lider politic, mai ales daca este intr-o functie inalta, cand este presedinte, isi face o multime de dusmani. Nu ai cum sa multumesti pe toata lumea si asa incepi sa devii antipatic, incepi sa ai si adresari de temut care ar face orice sa scape de tine. Sau poate sunt oameni obisnuiti care nu mai sunt de acord cu functia detinuta, cu ideile vehiculate si vor sa isi faca dreptate singuri.

Indiferent care ar fi scenariile, sfarsitul nu este niciodata unul prea placut pentru liderul politic.

Cea mai grava situatie in care se poate ajunge este asasinarea liderilor politici. In istorie au fost mai multe asasinate care au socat lumea, in urma lor liderii politici urmatori au primit paza si protectie, oameni care se ocupa doar de ei si au grija sa fie in siguranta oriunde merg. Desi persoanele publice importante au avut protectie mai mereu, cativa asasini au reusit sa isi atinga scopul, socand o lume intreaga…

Asasinarea lui John F. Kennedy. Al 35-lea presedinte american, Kennedy a avut in mandatul sau prea scurt cateva crize internationale importante, in Cuba si Berlin, de exemplu, insa a reusit sa dezamorseze multe dintre conflictele care punea in primejdie America si intreaga lume. A fost primul presedinte romano-catolic ales, a avut o administratie care a durat 1.037 zile, politica internationala era mereu pe primul plan.

Lee Harvey Oswald a intrerupt brusc mandatul lui Kennedy pe 22 noiembrie 1963, la 12.30 pm. Oswald l-a impuscat pe Kennedy in timpul unei parade in Dallas, de la etajul sase al unei cladiri din apropierea traseului sau prestabilit. El a fost prins dupa ce luase un taxi si un autobuz ca sa scape de politie. A incercat sa fuga, dar pana la urma, pe 23 noiembrie, a fost prins si dus in arest. Pe 24 noiembrie, in timp ce era transferat din puscarie catre locul unde urma sa fie interogat si acuzat de crima, a fost ucis de un anume Jack Ruby, patron de club. Ruby a fost condamnat la moarte, dar nu a apucat sa isi ispaseasca pedeapsa pentru ca a murit din cauza unui cheag de sange.

Asasinarea lui Abraham Lincoln. Al 16-lea presedinte american a avut si el soarta lui Kennedy. El a contribuit la emanciparea sclavilor, a fost implicat si in razboiul civil. Ideile lui Lincoln nu erau pe placul tuturor. John Wilkes Booth a hotarat sa scape de presedinte. El era un suporter inrait al cauzei Sudului si era un avocat al sclaviei. La inceput a vrut sa il rapeasca pe Lincoln. Intre 1864-1865 au existat mai multe incercari de rapire, dar toate au esuat. Asa ca Booth si-a pus in minte sa il omoare pe presedinte. A aflat ca Lincoln merge intr-o seara de 14 aprilie 1865 la Ford’s Theatre, un teatru din Washington, D.C.

In timpul actului al treilea al piesei din seara respective Lincoln a fost impuscat din spate, in cap, in timp ce privea piesa de teatru. A doua zi dimineata, putin dupa ora 7 Lincoln a murit. Asasinul insa a reusit sa fuga. A urmat o cursa nebuneasca in care au fost implicate toate fortele de ordine disponibile pentru prinderea asasinului. Dupa 11 zile trupele federale au ajuns la o ferma din Virginia. Acolo au dat de Booth si de un asociat al acestuia. Au urmat impuscaturi, Booth nu a vrut sa se predea si pana la urma a murit, baraca in care s-a presupus ca a stat a ars pana la cenusa. Nici pana astazi nu se stie daca barbatul ucis chiar era Booth…

Asasinarea lui Martin Luther King. El a fost cel care a condus si sustinut miscarea drepturilor civile din S.U.A in anii 1950. Asta pana a fost asasinat in 1968. Martin Luther King a militat pentru terminarea segregarii legale a afro-americanilor din Sud si din alte parti ale tarii si a reusit sa puna capat acestei situatii. In 1964 a luat Premiul Nobel pentru Pace. In 1963 a rostit celebru discurc, I Have a Dream, in care a vorbit despre locuri de munca si libertate.

James Earl Ray s-a gandit ca un astfel de om trebuie ucis. A facut puscarie pentru furt, a scapat de la Penitenciarul de Stat din Missouri pe 23 aprilie 1967. Dupa un an, in Memphis, de la un geam al unei case l-a impuscat pe King, aflat pe balconul unei camere de la un motel. A plecat imediat in Toronto, dupa care in Londra, dupa care in Lisabona si s-a intors in Londra. Acolo a fost gasit de autoritati cand voia sa plece spre Bruxelles. In Memphis Ray si-a recunoscut fapta si a fost condamnat la 99 de ani de inchisoare. In 1977 a reusit sa scape iar din Brushy Mountain, o inchisoare unde isi ispasea pedeapsa. A fost prins, din fericire, dar 54 de ore a ramas liber si putea sa comita si alte crime odioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *