Daca pana acum cativa ani asigurarile obligatorii pentru locuinte erau destul de putine, in 2018 numarul lor a crescut cu 60%, asta in comparatie cu cele inregistrate acum zece ani… Orice proprietar de locuinta are doua tipuri de asigurari pentru casa la dispozitie: o asigurare pad, cea obligatorie, a carei lipsa atrage dupa sine, teoretic, amenzi pana la 500 ron, si care acopera trei riscuri mari, cutremur, alunecari de teren, inundatii; o asigurarea facultativa cu mai multe riscuri acoperite. Asigurarile facultative sunt complementare cu cele obligatorii, protejeaza locunte, bunuri, membrii familiei, daca apar explozii, furtuni, incendii, inundatii grave in locuinte. Putem avea o asigurare pad pentru orice tip de locuinta, spatiu de locuit, dar nu extensiile acestora, garaj, magazie, foisor. Ca exceptie, daca avem centrala termica si boiler montate ca parte structurala a locuintei ele pot fi asigurate si intra in cea obligatorie.
Asigurarea se aplica la locuinte de tip A, cu structuri de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, pereti din caramida, lemn, dar si la locuinte de tip B, care au pereti exteriori din materiale netratate. PAD-ul asigura locuinte sociale, de serviciu, de necesitate, protocol, case de vacanta. La primul tip de locuinte asigurate avem o suma de asigurare de 20.000 de euro, 20 de euro anual, la a doua avem 10.000 de euro, cu 10 euro anual. Ratele anuale si prima obligatorie se calculeaza in functie de anumiti parametri si termeni ai asiguratorului, politele se reinnoiesc si se plateste iarasi pentru asigurare.
Ce facem in caz de dauna? Mai intai se anunta autoritatile competente, in functie de calamitatea care ti-a afectat locuinta, pentru costatari si stabiliri de pagube. Urmeaza intocmirea unui proces verbal ce atesta ce a patit locuinta, ce fel de pagube sunt si unde. La final se contacteaza compania care are PAD-ul incheiat in termen de 60 de zile de cand ai patit necazul si se asteapta avizarea, instiintarea asiguratorului. Se intocmeste dosarul de dauna cu documentele de la autoritati, cu diverse copii standard, acte de identitate, de proprietate, contract de asigurare, alte documente. Daca totul e in regula se primesc banii si putem sa ne apucam de treaba, de renovari, de reparatii. Politele PAD se gasesc si la pret redus in online, pe site-urile societatilor de asigurare ce ofera ambele tipuri de asigurari. In asigurarile facultative mai intalnim, in functie de asigurator si riscuri suplimentare acoperite precum: incendiu, trasnet, caderi de corpuri, politice, vandalism, coliziuni autovehicule, distrugeri provocate de animale, furt de bunuri prin efractie, avarii ale centralelor termice.
Dincolo de obligativitate si amenzi, PAD-ul este un tip de asigurare care e mai mult decat suficienta in caz de cutremur sau inundatii, dar nu acopera suficient de multe riscuri. De aceea specialistii din domeniu ne sfatuiesc sa avem in vedere ce riscuri vrem sa asiguram, ce riscuri ne asumam si cat de bine le poate acoperi polita. Ambele asigurari sunt oferite de toate firmele care activeaza in domeniu si de parteneri, sumele primite sunt aceleasi, asa ca va trebui doar sa alegi cea mai buna varianta disponibila, la cel mai bun pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *