Asortarea culorilor nu mai este atat de dificila daca ai cateva informatii basic despre culori si combinarea lor

Asortarea culorilor este simpla, in teorie. Vezi care culori se potrivesc cat mai bine intre ele, alegi ce articole vestimentare porti si gata, ai terminat. In practica e mult mai dificil, mai ales cand ai tonuri, nuante, cand ai haine favorite care nu au culori chiar atat de usor de asortat si vrei neaparat sa le porti, sa le integrezi intr-o tinuta. Regulile de baza ale asortarii si ceva documentare te vor ajuta sa nu gresesti niciodata si sa ai mereu haine care sunt perfect asortate din punct de vedere cr0matic.

Doua lucruri sunt importante cand vrei sa combini culorile si sa ai rezultate excelente: culorile si nuantele se vor combina tinand cont de “roata culorilor”, tonurile se vor “intrepatrunde” si vei avea o tinuta care arata bine; contrastul e important, se aleg culorile opuse de pe “roata culorilor”, la fel e valabil si la tonuri si la nuante. Daca pana acum ai mai facut greseli de asortare si vrei sa le eviti in viitor, daca nu vrei sa mai pierzi timp prea mult tot cautand culorile potrivite ti-am pregatit cateva idei utile pentru asortarea rapida a culorilor si a hainelor care vor face parte din tinutele tale.

Negrul si albul, griurile, bej deschis. Daca vrei sa mergi la sigur si sa nu faci nicio greseala de asortare vei opta pentru negru, griuri de tot felul si bej cat mai deschis. Ele se asorteaza de minune, le poti combina intre ele, sunt si foarte usor de gasit in garderoba ta, le gasesti si in cazul hainelor pe care le vei cumpara din magazine. Da, nu vei avea o garderoba doar in aceste culori, dar e bine sa ai si o zona „de siguranta” atunci cand ai ocazia sa le porti si vrei sa termini repede cu faza de asortare, care iti ia o multime de minute de fiecare data cand vrei sa pleci undeva…

Atentie la printuri. Nu purta niciodata doua articole de imbracaminte, incaltaminte care au printuri diferite sau asemanatoare in aceeasi tinuta. Ochii se vor duce mereu in directii diferite daca ai printuri pe cel putin doua articole vestimentare. Ca sa nu ai un astfel de efect poti sa ai un articol vestimentar care are print pe el si altul de „blocare”, cu o cromatica oarecare, dar asortata. Daca totusi vrei doua printuri neaparat le poti combina cu atentie in cadrul aceleiasi tinute, insa fara a avea culori mult prea diferite.

Cauta sa gasesti culorile potrivite care se vor „impaca” bine cu restul culorilor din printurile deja alese. De exemplu, un articol vestimentar cu rosu si albastru deschis in print va fi „compensat” extraordinar daca vei purta pantofi rosii si pantaloni albastri.

Cunoaste-ti bijuteriile foarte bine. Cand vrei sa combini culori si sa le asortezi cat mai bine trebuie sa fii atenta la bijuterii, la accesorii. Culorile „reci” le vei combina cu accesorii din argint, in vreme ce culorile „calde” le vei combina doar cu accesorii aurite, din aur. Asa eviti sa ai accesorii de o culoare, articole vestimentare sau de incaltaminte de alta culoare.

Incearca sa ai mereu o garderoba basic. Hainele basic, simple sunt foarte utile cand vine vorba de asortarea culorilor. Urmareste sa ai tricouri, bluze, fuste, rochii albe si negre mereu, tonuri diverse la pantaloni, de exemplu. Albul si negrul se asorteaza cu orice, deci e bine sa ai de unde porni cand asortezi culorile si vrei sa faci cele mai bune combinatii mereu, rapid si eficient.

Atentie la blugi. Te gandesti la asortarea culorilor, iti vin in minte blugii. Daca mai sunt si in alb si negru, contin aceste culori, esti salvata. Blugii sunt mai complicati din perspectiva asortarii pentru ca pot avea nuante, fel de fel de tonuri in acelasi produs. Mai bine alegi blugi simpli, intr-o singura culoare, fara cei prespalati sau cei care au mai multe nuante ale aceleiasi culori in diverse zone ale articolului vestimentar.

Alege aceeasi culoare pentru geanta si pantofi. Este recomandat sa ai geanta si pantofii in aceeasi culoare sau aceeasi nuanta si sa eviti sa ai doua sau trei culori prea greu de asortat sau care nu corespund unei game cromatice pe care o ai si in alte articole vestimentare.

Negrul si culorile inchise. Teoretic, negrul se poate asorta, asocia cu orice culoare, insa de preferat este sa ai culori cat mai inchise cand il porti. Poti sa ai albastru, maro inchis, orice fel de nuante asemanatoare. Sau ca sa fii si mai sigura e bine sa ai negru asociat cu… negru. Suedezii sunt cunoscuti in toata lumea pentru stilul minimalist complet in negru si se va potrivi foarte bine aceasta abordare cand vrei sa scapi rapid de asortarea culorilor. Negrul te face sa pari mai slab, este foarte elegant, asa ca e bine sa te gandesti si la el cand nu ai timp prea mult la dispozitie pentru asortari complicate.

Albul combinat cu diverse culori, dar nu prea deschise. Si aici poti sa cazi in capcana combinarii albului cu orice culoare, chiar si una mai deschisa. Ochii, culoarea lor si tonul pielii te vor ajuta mult aici. Vezi care sunt nuantele pielii tale, ce culoare au ochii si de abia atunci alege o varianta de asortare a albului cu niste culori cat mai bine alese, la fel de luminoase, dar care sa nu iti ia ochii in combinatie cu albul.

Maroul este cel mai dificil de combinat. Ca sa nu gresesti poti combina mai multe tonuri, nuante de maro din aceeasi scala cromatica, bej, crem, maro desert, tonuri asemanatoare celor intalnite la camile. Tonurile calde, portocaliu galben, mustar vor merge de minune cu maroul mai inchis. Atentie si la simbolistica, maroul e asociat cu batranetea, e prea serios pentru tinute ceva mai indraznete, e culoarea toamnei, deci nu il purta mai mult vara sau primavara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *