Astenia poate aparea oricand in viata ta. Nu conteaza ca e primavara, ca e toamna sau vara, ea se manifesta fara sa te anunte si este foarte greu de suportat. Apare o oboseala musculara din ce in ce mai mare, slabiciune musculara, lipsa energiei chiar si pentru activitati banale, pe care le faceai fara probleme inainte.
Cea mai frecventa forma de manifestare a asteniei e astenia de primavara, care apare odata cu lunile martie, aprilie, cand temperaturile incep sa fie din ce in ce mai crescute si organismul nostru se adapteaza tot mai greu. Tratamente pentru astenie exista, totul e sa fie diagnosticata la timp.
Cauzele asteniei sunt in cele mai multe cazuri anxietatea si depresia, care duc la oboseala si la manifestarea asteniei in cele mai grave forme ale sale. Viata sedentara se adauga anxietatii sau depresiei pe lista de cauze posibile, ceea ce duce la slabirea musculaturii si la oboseala tipica asociata asteniei. Si varsta joaca un rol important in instalarea asteniilor, homeostaza nu mai poate fi intretinuta pe masura ce imbatranim si suntem din ce in ce mai stresati, alaturi de infectii diverse netratate la timp si bolile cronice.
Dupa sarcina mai dificila, dupa terapia cu radiatii si chimioterapie putem sa avem episoade de astenie acuta, dar se intampla si atunci cand avem carente ale unor vitamine.
Stii ca ai astenie si trebuie sa o tratezi daca ai febra, daca te simti mereu obosit, apatic, daca iti pierzi usor energia si daca ai crampe musculare, tremur, dureri de articulatii, deficit de atentie, somn care nu te odihneste deloc, pierderea cunostintei.
Desi astenia nu are niste semne foarte clare, diagnosticarea va fi destul de simpla daca ne prezentam la medic cand ne simtim prea obositi, desi nu facem nimic deosebit. Se vor recomanda analize de sange, se vor verifica nivelul de vitamina B12, de folati, de feritina, analize pentru determinarea markerilor care tradeaza inflamatiile ESR si CRP, nivelul de glucoza din sange, de electroliti, se va testa functionarea ficatului si a rinichilor, functionarea tiroidei. Se adauga testele de urina, teste HIV daca sunt suspiciuni de infectare, electrocardiograma, ecocardiograma, toxicologia urinei. Mai multe sfaturi si informatii despre depistarea si tratarea unor boli comune veti gasi si pe internet, pe site-urile de specialitate.
Tratamentele pentru astenie depind in mare parte de cauzele care au dus la aparitia sa. Terapia adjuvanta si consilierea vor ajuta enorm. Se vor utiliza inhibitori selectivi pentru serotonina, se va apela la un specialist in bolile asociate cu somnul, daca apar probleme din cauza odihnei insuficiente.
Pacientii care au astenie din cauza stresului si bolilor psihice vor fi indrumati spre terapie, spre pshiatrie si spre psihologi cu experienta. Antidepresivele se vor adauga pe lista de tratamente pentru astenie, daca e in joc si depresia. Terapia cognitiv-comportamentala da rezultate foarte bune cand sunt cauze psihologice pentru astenia observata. Terapia ocupationala va completa perfect terapia cognitiv-comportamentala.
Antibioticele se vor recomanda doar atunci cand exista infectii ce duc la astenie, iar daca e vorba despre implicarea sistemului imunitar in aparitia asteniei atunci se vor prescrie medicamente specifice, corticosteroizi.
Carentele de vitamine ce duc la astenie se trateaza simplu cu suplimente pe baza de acid folic, fier, vitamina B12, vitamina D.