Suntem obisnuiti deja cu fobiile si cu fricile puternice care aparent nu au un motiv intemeiat. O fobie mult mai complexa si mai greu de gestionat este atelofobia. Atelofobia se manifesta ca o teama coplesitoare de imperfectiune. Cei care sufera deja de atelofobie ajung sa se judece pe ei insisi, isi impun obiective nerealiste, sunt suparati si iritati de greselile din trecut sau de greselile care ar putea sa apara in viitorul lor.
De la atelofobie se ajunge rapid la anxietate extrema, la depresie sau la stima de sine scazuta si la atacuri de panica. Tratamente pentru atelofobie exista, sunt eficiente, dar doar daca aceasta este diagnosticata la timp, inca de la aparitia primelor simptome.
Inca de la inceput trebuie sa distingem intre atelofobie si atichifobie, adica teama de esec. In cazul atelofobiei nu exista aceasta frica de esec, nu te temi ca vei esua in vreo activitate, e doar teama mult prea puternica de imperfectiune. E o diferenta mare intre perfectionism si atelofobie. Perfectionismul este doar o trasatura a personalitatii umane, iti impui standarde foarte inalte si incerci sa iti atingi obiective complicate, sa fii cel mai bun dintre cei buni mereu. Atelofobia este teama de defecte, pana la urma, daca le putem numi asa, de imperfectiuni ce ar putea sa apara sau au aparut in anumite situatii.
Pacientul care are atelofobie evita toate situatiile in care crede ca ar putea sa faca o greseala, pe care nu le controleaza deloc, toate devin amenintari pentru el. Teama puternica afecteaza de cele mai multe ori toate aspectele vietii pacientului.
Atelofobia este des intalnita, fobiile sunt comune in randul tinerilor, dar si al copiilor, al adultilor moderni, fetele si femeile par sa fie cele mai afectate de fobii de tot felul.
Cauzele atelofobiei nu sunt pe deplin intelese. S-ar putea sa fie vorba despre un episod traumatic din trecut, de istoricul familial legat de anxietate si de fobii, de alte boli psihice, de prezenta altor fobii puternice si afectiuni ce au in centrul lor anxietatea, dar si de perfectionismul impus. Si genetica poate juca un rol important aici, desi nu s-a reusit pana acum demonstrarea implicarii factorilor genetici in aparitia atelofobiei.
Simptomatologia atelofobiei este foarte variata si include simptome fiziologice si psihice. Astfel putem avea: furie si iritabilitate extrema, burnout, oboseala, tristete si depresie, detasare emotionala de altii din jur, imposibilitatea de a accepta criticile, incapacitatea de a te concentra pe ceva in afara de teama coplesitoare, pesimism, atacuri de panica, frisoane, stare de rau, ameteli, transpiratie excesiva, palpitatii, greata, respiratie ingreunata, tremuraturi, probleme digestive.
Diagnosticarea atelofobiei este complicata. Se vor evalua simptomele, se vor pune intrebari legate de teama de imperfectiune, se va stabili prezenta unor simptome tipice descrise anterior, in special anxietate pronuntata pentru inceput. Istoricul medical si familial e important aici, se vor recomanda si analize de sange si vizite la psiholog si psihiatru pentru un diagnostic. Diagnosticul e clar daca: eviti situatii in care ai putea sa faci greseli, daca ai simptome care nu dispar si se mentin peste sase luni, daca suferi de anxietate si de teama de a nu dezamagi pe cei din jur mai mereu, daca ai probleme acasa, la munca, din cauza fricii de imperfectiune, ai tulburari de personalitate, ai probleme psihice evidente, PTSD, abuzezi deja de alcool sau de droguri ca sa scapi de teama prea puternica.
Tratamentele pentru atelofobie dau rezultate si exista, ele combina de multe ori multe discipline si implicarea mai multor medici este singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Se pleaca de la terapie cognitiv-comportamentala, schimbarea gandirii legate de imperfectiune, se identifica ce anume genereaza anxietatea si toate simptomele atelofobiei. Se continua cu terapia prin expunere, vezi ce determina fobia si te expui voit la factorii declansatori ca sa stii ce ai de facut. Se pot administra si medicamente pentru reducerea simptomatologiei ce tine de depresie, anxietate, se iau antidepresive, medicamente pentru anxietate, sedative, beta-blocante.
Alaturi de toate aceste tratamente se va recomanda si o schimbare a stilului de viata, dieta mai sanatoasa, exercitii fizice regulate, renuntarea la gandirea negativa, yoga, meditatie.
Nu ai cum sa previi atelofobia, dar poti sa iei atitudine si sa actionezi ca sa reduci impactul sau asupra vietii tale. Sa ai mereu un sistem de suport, prieteni, familie, sa nu consumi cafea, alcool in exces, sa mergi la terapie si sa discuti mereu despre tot ce te framanta, sa eliberezi orice fel de ganduri legate de frica de imperfectiune din mintea ta.
Si cel mai important lucru: la primele semne clare care anunta prezenta atelofobiei sa mergi la medic si la specialisti pentru diagnosticare si tratamente, terapiile de care ai nevoie atat de mult ca sa treci mai usor peste simptomele ce se vor manifesta in viitorul apropiat. Doar asa stii ca ai o viata normala, o sansa la o viata normala si poti sa tii sub control atelofobia si tot ce inseamna ea.