Diversitatea culturala la locul de munca este extrem de importanta daca vrei productivitate buna si profit pe termen lung

In multinationale sau in companii mai mici diversitatea culturala este o constanta si un lucru firesc deja. Diversitatea culturala este sinonima cu multiculturalismul. Multiculturalism e un termen destul de greu de definit. El se refera in general la o perspectiva in care culturi, rase, etnii, in mod particular cele apartinand unor grupuri minoritare, merita confirmari ale diferentelor in interiorul unei politici culturale dominante.

Diversitatea culturala la locul de munca este de dorit si ofera o multime de avantaje pentru angajati si angajatori.

Importanta diversitatii culturale este recunoscuta si subliniata intr-o era a globalizarii. Diversitatea culturala conduce automat la recunoasterea existentei mai multor culturi, la respectarea diferentelor intalnite la celalalt, la o mai buna valorizare a culturilor din perspectiva particularitatilor lor.

La locul de munca, diversitatea culturala inseamna o echipa in care se vorbesc mai multe limbi, cu oameni de varste diferite, membri proveniti din culturi diferite. Angajatii sunt respectati si recunoscuti pentru interesele, talentele si aptitudinele lor diferite. Incurajarea diversitatii culturale la locul de munca inseamna si primul pas spre un business competitiv la scara internationala si mai eficient.

Ce alte avantaje ofera diversitatea culturala in cadrul locului de munca?

Perspective culturale diverse care pot incuraja creativitatea si inovatia. Cand ai oameni din culturi diverse, cu un background diferit si experienta diferita nu ai decat de castigat pe termen lung. Echipele in care diversitatea culturala este prezenta sunt mai creative, inoveaza, apar ideile bune mai rapid cand ai deja un background cultural mult mai bogat. Plus ca angajatii din diverse tari, care vorbesc limbi diferite, invata unii de la altii si reusesc sa colaboreze mult mai usor pentru obtinerea unui scop comun.

Cunostintele legate de pietele locale transforma un business intr-unul mai competitiv si mai profitabil. Daca ai de gand sa te extinzi si pe alte piete o echipa in care diversitatea culturala este prezenta este cel mai bun inceput pentru o decizie corecta. Orice produs care ajunge pe o piata noua trebuie sa respecte legi, sa se adapteze unui mediu economic necunoscut. Intelegerea culturii, intelegerea limbii si conexiunile locale pot sa transforme dezvoltarea unui business in cea mai simpla sarcina pe care ai avut-o pana atunci. Companiile care au diversitate culturala sau cauta sa o obtina au cu 35% mai multe sanse sa obtina profituri mai mari in urmatoarea perioada.

Targetare mai buna in marketing si calitate mai buna. Materialele si strategiile de marketing sunt mai eficiente cand intelegi cultura si marketingul local. De exemplu traducerea de calitate pentru site-uri, brosuri, si tinand cont si de repere culturale diverse este esentiala. Nu vei face o treaba buna daca nu vei avea si un vorbitor nativ care sa supervizeze aceasta activitate de traducere. Orice element de branding, orice fel de strategie de marketing si de vanzari este mult mai buna cand ai diversitate culturala in cadrul echipei tale.

Gasesti mai usor talente si le retii cand ai diversitate culturala. Diversitatea culturala este de dorit mai ales cand vrei sa ai un proces de recrutarea cat mai usor si mai eficient. Iti gasesti talente si oameni potriviti pentru posturile disponibile foarte simplu cand ai in vedere o diversitatea culturala in companie. Incurajarea diversitatii culturale este o strategie foarte buna pentru orice companie aflata la inceput de drum, dar si pentru companiile care au deja experienta pe piata si vor sa aiba angajati loiali si dispusi sa coopereze mai bine intr-un mediu in care diversitatea culturala este foarte importanta.

Aptitudinile diferite ale angajatilor din diverse culturi permit companiilor sa ofere produse si servicii mai multe si adaptate nevoilor clientilor locali. Spre deosebire de angajarile locale, angajarile care tin de cont de aspectul diversitatii culturale pot avea rezultate mult mai bune, pot fi gasiti oameni cu aptitudini la care nu ai avea cum sa ai acces pe o piata locala. Adaptabilitatea la piata si la cererile venite din partea clientilor este mult mai simpla in momentul in care diversitatea culturala este pe primul plan la angajare. O adaptabilitate buna inseamna si planificare eficienta, dezvoltare si executie mai usoara. Companiile care tin cont de diversitatea culturala au sanse mai mari sa isi gaseasca locul potrivit pe piata si sa aiba profit fix atunci cand au nevoie de el.

Echipele in care avem diversitate culturala sunt mai productive si se descurca mai bine. Problemele care apar in timpul muncii sunt mai usor de rezolvat, productivitatea se imbunatateste cand ai angajati din mai multe culturi. Doar un singur exemplu pe care il stie toata lumea: Google. Acolo avem angajati din toate culturile care colaboreaza excelent si ajuta la dezvoltarea unei companii-mamut care continua sa fie foarte buna pe ceea ce face zi de zi, cu ajutorul diversitatii culturale pe care si-o doreste. Cand ai mai multi angajati care vin din culturi diverse armonia la locul de munca e garantata, rezultatele chiar se vad dupa o perioada destul de scurta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *