Site icon RATB

Avantajele educatiei private si importanta ei

Educatia privata poate fi raspunsul la un viitor al educatiei bazat pe performanta si pe formarea unor elite

Ai auzit de multe ori de scoli private si de invatamant privat. Educatia privata este „la moda” in multe tari, inclusiv la noi. In scolile private elevii invata mult mai bine decat in invatamantul de stat, au acces la mai multe resurse si la o pregatire mai buna, la profesori care stiu ce e mai bine pentru ei.

In plus, in scolile private gasesti mereu o alternativa la o programa scolara prea stufoasa prezenta in sistemul de stat. Educatia in sistem privat are mai multe avantaje, de ele bucurandu-se parinti, copii, prefosori, in egala masura.

Scolile private sau independente sunt sustinute fara implicarea sau asistenta statului sau a autoritatilro locale. Putem avea scoli primare, gimnaziale, colegii, licee, dar si universitati private. Ca sa intri intr-o institutie de invatamant privat trebuie sa platesti taxe anuale, dar calitatea invatamantului si a programelor gandite pentru elevi este una excelenta. Pana la urma scolile private sunt acolo ca sa adauge valoare educatiei copilului si sa il pregateasca pentru viata viitoare, cat se poate de bine.

Si daca tot am amintit de valoare, ce poate adauga scoala privata vietii si formarii copilului din 2020? Oportunitati mai multe si mai complexe de dezvoltare din punct de vedere educational, clase mai mici, cu un numar limitat de copii pentru a putea avea o invatare, predare cat mai bine orientate spre fiecare elev.

Parintii se implica mai mult in procesul de educatie al copilului si ajuta scoala privata, copii au un mediu sigur in care invata, se simt bine la scoala. Profesorii sunt implicati 100% si ii ajuta pe copii sa se dezvolte din toate punctele de vedere. Copiii au acces la activitati extracurriculare si la resurse mai multe pentru o invatare aplicata eficienta.

Avantajele scolilor private si sistemului de invatamant privat vor fi mereu mai multe si mai importante decat cele oferite de sistemul de invatamant de stat. Nu ai cum sa te „lupti” cu tot ce propun scolile private, nu ai nici finantarea necesara si nici calitatea programelor de studii adaptate pentru vremurile in care traim si vor trai copiii nostri. E vorba de investitii continue in sistem, de noi proiecte si idei implementate, dar si de multa ambitie si dedicare din partea tuturor actorilor implicati. Care ar fi, pe scurt, avantajele la care facem referire?

1. Admitere selectiva. La scolile din sistemul clasic de invatamant sunt admisi toti elevii, fara niste criterii clare folosite la admitere. La scolile private admiterea e foarte stricta si se tine cont de niste criterii clare, nu toata lumea poate intra la scoala privata.

Da, e vorba si de costuri, nu isi permite oricine invatamantul privat, insa copiii sunt alesi si in functie de potentialul lor si de posibilitatile de dezvoltare pe parcursul studiilor. Si cand ai admitere selectiva de la inceput ai si copii buni, ai calitate mai buna in privinta invatarii, ai si timp mai mult ca profesor pentru fiecare elev si stii ca vei avea rezultatele dorite de fiecare data.

2. Fonduri mai multe si mai bune pentru diverse activitati. Spre deosebire de scolile de stat, care se bazeaza pe fonduri de la guverne, cele private au propriile fonduri si nu exista restrictii in folosirea lor. Asa se dezvolta o curricula mai buna, programele de invatare sunt unele mai bune, superioare, tocmai pentru ca se utilizeaza resursele necesare oricand e nevoie de ele. Si cand sunt mai multi bani ai si invatamant de calitate, ai copii care vor avea un mediu perfect pentru dezvoltare si formare si actul educational va fi unul eficient si perfect pentru nevoile lor.

3. Profesori mai buni. Stim deja ca la scolile de stat avem profesori prost platiti, mai putin calificati pentru meseria pe care o fac. La scolile private avem doar profesori foarte buni, nu sunt angajati decat cei care au si facultate si masterat, specializari, calificative foarte bune si experienta suficienta in predare.

Asta e cel mai important pentru educatia copiilor, sa ai la catedra profesori care pot sa ofere o alternativa reala la scoala de stat. Ei sunt sustinuti sa participe mereu la cursuri de pregatire si formare, sa gaseasca metode excelente de predare si de implicare a copiilor in actul educational. Se merge pe performanta si pe atingerea unui anumit nivel de intelegere a sistemului de invatamant pentru cele mai bune rezultate la catedra.

4. Atentie acordata fiecarui copil in parte. Scolile private reusesc sa acorde atentie fiecarui copil in parte, clasele nu au un numar mare de copii, asa profesorul se poate ocupa individual de fiecare in parte. Profesorii isi dau seama de talentele si de abilitatile fiecarui copil in parte, il pot evalua mai usor si ofera o educatie personalizata in functie de nivelul la care se afla fiecare.

Asa sansele copiilor vor fi mai mari atunci cand vor termina scoala, invatarea va urma un curs firesc pentru fiecare in parte si copilul va pleca din scolile private cu o baza suficient de buna pentru a putea intra pe o piata a muncii foarte competitiva.

5. Relatia dintre scoala privata si familia copiilor este foarte importanta. Parintii stiu mereu ce se intampla la scoala, ce invata, discuta cu administratia scolilor si impreuna incearca sa gaseasca cele mai bune solutii la problemele intampinate. Parintele va avea incredere mai mare in scoala, va incerca sa gaseasca cele mai bune metode de a sprijini scoala privata pentru a asigura copilului cel mai bun mediu de dezvoltare si de invatare.

Exit mobile version