Vremurile in care ne jucam pe PC sau pe jocuri video de dimineata pana seara au apus. Acum avem console de gaming si, mai nou, VR Gaming. Consolele de gaming inca mai sunt populare, dar viitorul este cu siguranta al jocurilor in Realitate Virtuala. Popularitatea foarte mare a primelor jocuri in VR a dus la aparitia unor variante excelente a celor mai bune jocuri pe PC, asa ca ne putem juca linistiti jocurile copilariei si in VR.
VR Gamingul este un concept destul de nou, care permite jucatorilor, gamerilor sa aiba experienta imersive, o perspectiva inedita asupra intregului univers al jocului. Participantii experimenteaza si influenteaza mediul jocului prin intermediul unor dispozitive pentru VR, casti si accesorii diverse, fixate in zona mainilor sau a picioarelor, in cazul celor mai simple. Avem chiar si costume complete pentru VR Gaming, senzori sofisticati, controllere de mana. Avantajele aduse de VR Gaming sunt uriase fata de generatiile anterioare de dispozitive pentru gaming si asta ofera putere si mai mare acestui trend in plina ascensiune.
Jocurile in VR pot fi jucate pe sisteme dedicate, pe console de gaming specializate sau folosindu-ne de un laptop sau un PC de gaming foarte puternic. In VR Gaming putem avea si Realitate Augmentata, Realitate Mixta, asa ca putem avea multe elemente din joc plasate direct in mediul real in care se afla jucatorul. Si experienta e una unica daca ajungem la acest nivel de combinare a realitatilor cunoscute. Termeni precum vedere 3D, interactiune metamorfica au devenit deja banali astazi si orice fel de gamer inrait ii cunoaste si i-a testat deja.
Ceea ce face VR Gamingul este sa gaseasca acele instrumente si tehnologii care ar putea „pacali” creierul pentru experiente cat mai autentice. In loc sa vezi o lupta pe un ecran 2D, nu ar fi mai bine daca ai fi in mijlocul actiunii? Asa si-au spus si creatorii de jocuri cand au vazut ca industria intrase intr-un oarecare declin.
Cei mai avantajati de introducerea Realitatii Virtuale in lumea gamingului sunt jucatorii cu experienta, dar si cei amatori. Pentru ei avantajele sunt din ce in ce mai multe. Cateva dintre ele le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Experienta imersiva. E cel mai important avantaj. Nimic nu se compara cu jucatul unui joc in Realitatea Virtuala. Continutul video 360 si partea grafica foarte densa si bine pusa la punct pot transforma complet experienta de gaming. Simti ca faci parte din realitatea jocului, joci cu mai mare placere cand esti implicat „direct”, vezi un feedback imediat al actiunilor tale si esti dispus sa interactionezi mai mult cu lumea respectiva.
Un nou nivel de interactiune. Prin prezenta unor controllere la nivelul mainii sau chiar al picioarelor interactiunea in Realitatea Virtuala este din start alta. Poti sa controlezi si sa modifici realitatea, mediul din joc dupa cum doresti. In curand vei putea sa ai o interactiune prin intermediul tuturor simturilor si experienta in joc va fi total diferita de una normala, cu orice fel de consola tipica de gaming.
Continutul e de o calitate mai buna. Continutul jocurilor de aventura, din shootere, din simulatoare este mult imbunatatit prin prezenta realitatii virtuale. Rolul obisnuit al utilizatorului este din ce in ce mai important, el ajunge sa controleze continutul, sa il influenteze din ce in ce mai mult. Realitatea Virtuala a fost cel mai bun lucru ce s-ar fi putut intampla creatorilor de continut. Cu ajutorul ei continutul nu doar ca e si mai bun si mai atractiv, dar este si mai usor de adaptat cerintelor gamerilor moderni.
Poti explora lumi noi mai usor. Intri mai usor in noi universuri, explorezi noi scenarii si intalnesti personaje fictionale mult mai apropiate de realitatea ta. Reprezentarile 3D si gradul foarte mare de interactivitate a acestor lumi din jocuri transforma fiecare experienta intr-una foarte reala. Toate lucrurile care ti se par suprarealiste in realitate le poti experimenta in jocurile in VR.
Scapi mai usor de calorii cu VR Gamingul. Spre deosebire de jocurile clasice, unde stateai pe canapea si te jucai, cel mult miscai din degete si cam atat, in Realitate Virtuala te misti, faci diverse trucuri ca sa castigi si sa treci la nivelul urmator. Nu ai cum sa stai intr-un loc, lungit pe canapea, te obliga sa te misti bine in timpul jocurilor atat de bine construite. Da, nu faci cine stie ce exercitii sportive, dar te misti prin camera, pui in functiune toata musculatura principala ca sa iti atingi obiectivele, si asta e foarte bine pentru tine.
Nu te mai uiti la un ecran ore in sir. Intreaga experienta de gaming din jocurile in Realitate Virtuala apar in fata ochilor si nu mai stai in fata ecranelor de tot felul. Experienta de joc e dinamica, nu mai obosesti asa de tare, treci mai usor de ecran si faci parte din lumea care ti se dezvaluie dupa ce dai un „Start Game”.
Copiii care se joaca in Realitate Virtuala sunt mai expresivi. Copiii care nu sunt atat de expresivi au doar de castigat daca aleg sa se joace astfel de jocuri interesante. Totul e sub control in lumea lor virtuala din joc, au mai mare incredere in ei cand reusesc sa treaca de un anumit nivel, dar au si un sentiment de mandrie cand se descurca in joc, mai ales cand au castigat unul foarte greu. Asa expresivitatea lor se imbunatateste si copilul va reusi sa comunice mai bine si sa se integreze in societate ceva mai usor.