Bibliotecile sunt locuri fascinante daca stii sa le descoperi povestile si… rafturile

O biblioteca este mai mult decat un spatiu unde vii, cauti o carte, o citesti la sala de lectura sau o iei acasa pentru a te bucura de ea cat mai mult timp. Biblioteca este locul in care ai acces la cele mai interesante carti, la cele mai noi aparitii, dar si la carti mai vechi, despre care poate nu ai auzit pana acum.

Dincolo de carti, de informatii si de descoperirea unor autori preferati, unor opere impresionante, bibliotecile sunt si despre arhitectura, despre combinatii de elemente moderne si clasice, despre experienta. Pentru ca asta conteaza cel mai mult cand intri intr-o biblioteca, experienta.

In toata lumea sunt zeci sau sute de biblioteci de toate marimile si cu un fond de carte urias, daca ne gandim la totalul cartilor depozitate si disponibile acolo. In fiecare an mii de oameni vin in biblioteci si imprumuta carti, vin la sala de lectura si citesc, isi iau informatiile necesare, incearca sa gaseasca cele mai bune opere si cele mai interesante. Unii vin si pentru frumusetea locului, pentru originalitatea, pentru arhitectura impresionanta.

Bibliotecile au atras oamenii ca un magnet dintotdeauna. Au reusit ceva ce putine locuri reusesc astazi: sa adune la un loc oameni care sunt implicati in activitati intelectuale si care vor sa cunoasca, sa invete ceva, sa isi imbogateasca cultura generala. Tineri, batrani, copii, toti ajung la biblioteca si pleaca de acolo fericiti ca au putut imprumuta carti sau ca au avut acces la niste volume fascinante.

In lume sunt multe biblioteci care nu uimesc doar prin fondurile de carte si prin numarul de carti bune pe metru patrat, ci si prin constructie si prin conceptul original din spatele lor.

Biblioteca „Levinski Garden”, un catalog al istoriei emotionale. A fost gandita pentru a le folosi refugiatilor si migrantilor din Israel, se afla in afara unui spatiu bine delimitat, in aer liber. Are carti in 15 limbi de circulatie, este intr-un parc unde se aduna multi oameni. Nu sunt usi, pereti, gardieni. Are doua rafturi mari iluminate, unul pentru adulti, altul pentru copii. Cartile, peste 3.500 la numar, sunt protejate de un fel de acoperis aflat deasupra rafturilor.

Interesant este ca toate volumele expuse pe rafturi nu sunt aranjate cum te-ai astepta intr-o biblioteca normala, ele sunt puse una langa alta in functie de emotia transmisa. Fiecare emotie are un cod, o culoare, fiecare raspuns al cititorilor este catalogat sub forma unei benzi colorate. Cartile ajung sa fie catalogate in functie de cum au perceput oamenii lectura…

Biblioteca „Arma de Instruccion Masiva” sau cum sa „ataci” cu ajutorul cunostintelor dobandite. In Argentia un Ford Falcon si masinile in general reprezinta o pagina trista din istoria nationala. Masina a fost condusa de armata si de politia secreta in timpul unei dictaturi groaznice. Un artist local a luat masina si a transformat-o intr-o biblioteca mobila sub forma unui… tanc.

El se tot plimba pe strazile din Buenos Aires si din alte orase unde accesul la biblioteca obisnuita nu exista. Masina de opreste din cand in cand si ofera carti celor care trec pe langa ea. Are peste 900 de titluri interesante si nu are cum sa nu fie observata. Asa un simbol care era asociat cu lucruri foarte rele a devenit un simbol al cunoasterii si o modalitate de a face o fapta buna.

Biblioteca plutitoare din Norvegia. Cand esti printre fiordurile norvegiene te intrebi cum poate lumea sa traiasca in acele locuri. In acele locuri avem chiar si biblioteca, una plutitoare, foarte interesanta, care calatoreste mereu prin comunitatile mai izolate, 250 la numar si incearca sa aduca oamenilor acces la carti foarte interesante.

Din septembrie pana in aprilie vasul plin cu peste 6.000 de carti, cu o mana de bibliotecari circula pe unde nu te astepti doar pentru a da oamenilor sansa sa citeasca ceva. Ideea s-a nascut in 1959 si a fost sustinuta puternic de bibliotecile din cele trei tari pe care le deserveste. Pe langa faptul ca e ceva inedit sa vezi un vas care gazduieste o biblioteca, te gandesti si cat de greu le este celor care stau tot timpul pe vas si asteapta cititorii, cei dornici de cunoastere.

Biblioteca din Stuttgart. E cea mai frumoasa biblioteca din zona, arata ca un store Apple. La exterior are forma unui cub cu niste ziduri aliniate perfect cu punctele cardinale. La interior este de un alb imaculat, cu unghiuri ascutite, are un atrium cu cinci etaje inconuurat de scari si de mobila rectangulara.

De al deschiderea sa din 201, biblioteca a fost vizitata de milioane de oameni fascinati de arhitectura sa deosebita. E o experienta unica sa treci pragul ei, mai ales ca esti intampinat de carti bune, de rafturi foarte interesante si de un interior pe care nu il mai vezi nicaieri.

Micro-Bibliotecile. In multe locuri din lume vedem ladite sau machete pline cu diverse carti in curti sau prin locuri publice. In 2009, Todd Bol a pus o casuta din lemn plina de carti in afara casei sale, dar si un semn care ii indemna pe oameni sa ia o carte.

La cativa ani distanta erau 6.000 de astfel de biblioteci in 40 de tari din jurul lumii. Cam in aceeasi perioada in care Bol dadea un exemplu de mini-biblioteca britanicii reciclau celebrele cabine telefonice rosii si le transformau in mini-biblioteci deschise tot timpul. In Berlin a aparut o padure de carti, cu rafturi facute din copaci doborati.

Copacii au ajuns si pe strazile orasului si sunt plini de carti, fiecare pieton putand lua orice fel de carte doreste. Nu conteaza ce fel de forme iau mini-bibliotecile, conteaza ca oamenii citesc si sunt atrasi de astfel de lucruri interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *