Site icon RATB

Birdwatch, contraatacul Twitter la dezinformarea on-line din social media

Twitter isi ia masuri pentru a limita dezinformarea de pe reteaua sa de socializare

Pe masura ce ne bazam tot mai mult pe retele de socializare si pe continutul diseminat prin intermediul lor riscul de a ne confrunta cu dezinformarea creste. Dezinformarea in on-line poate imbraca o multime de forme.

De exemplu, avem fake news, stirile false, care ajung sa fie luate in considerare, desi se bazeaza pe neadevaruri sau adevaruri trunchiate. In afara de fake news mai avem comentarii care au ca singur scop dezinformarea, mai avem informatii scoase din context sau materiale gandite in asa fel incat sa dezinformeze fara ca utilizatorul care citeste sa isi dea seama.

Ai auzit de multe ori despre dezinformare. La televizor, la radio, ai citit despre ea in ziare. Dezinformarea are in centrul sau informatii false sau lipsite de acuratete, gandite in asa fel incat sa induca in eroare un anumit public tinta. In teorie sunt cel putin sapte tipuri de dezinformare.

Avem conexiunile false, un tip de dezinformare in care titlul, fotografiile, capturile nu sustin continutul, sunt despre altceva. Vedem adesea acest exemplu de dezinformare pe retelele de socializare, unde apar fotografii care nu prea au legatura cu ce gasim in articolul promovat.

Dezinformarea e posibila si e simplu de obtinut si cand ai context fals. Continutul original, verificat e dat la sharing insotit de informatii contextuale false. Acest tip vine la pachet cu continutul manipulat, adica informatii sau imagini originale sunt modificate pentru a induce in eroare.

Un alt tip interesant de dezinformare on-line e satira sau parodia. Nu intentionam sa cauzam vreun rau cuiva, insa poate induce in eroare un anumit public. Continutul derutant poate fi si el la un moment dat un tip de dezinformare on-line. Iei un continut si il folosesti ca sa pui intr-o lumina proasta pe cineva. Continutul impostor seama cu varianta continut derutant, numai ca surse legitime sunt „imitate” pentru a da credibilitate unei informatii lipsite de acuratete.

In fine mai avem si continutul fabricat, 100% fals, care are un singur scop: sa induca in eroare si sa faca rau cuiva.

Si cum dezinformarea e prezenta si pe Twitter, o retea de socializare bazata pe mesaje scurte si pe un volum mare de informatii transmise rapid, compania s-a gandit sa o blocheze cumva si sa o controleze. Asa s-a nascut Birdwatch, un program de verificare rapida care are drept obiectiv sa combata dezinformarea prezenta zi de zi pe reteaua de socializare. Deocamdata programul e deschis/open doar unui grup restrans de utilizatori, 1.000 utilizatori, din SUA, scopul sau ultim fiind sa adauge note, comentarii contextuale la toate „tweet-urile”, postarile prezente pe Twitter. Insa pe viitor va ramane open si va fi disponibil pentru si mai multa lume.

Utilizatorii pot sa verifice informatiile gasite pe Twitter, adauga notite pentru a oferi un context, insa aceste informatii care vin din partea utilizatorului nu vor fi vizibile public pe Twitter. Ele nu se vor pierde, vor ramane publice pe site-ul Birdwatch. Notitele vor primi si un rating de la alti utilizatori si vor putea fi „apreciate”.

Postarile problematice pot fi adaugate la Birdwatch, vor fi moderate, cu ajutorul meniului contextual de tip drop-down. Odata ce o postare ajunge sa intre in vizorul Birdwatch un mic binoclu va aparea in dreptul sau in Twitter Timeline. Cu un click pe iconita respectiva se poate vedea intreg istoricul notitelor facute pe postare. Cei care se vor ocupa de aceste postari vor purta numele de „contributori”.

Birdwatch Notes va fi adaugat la sidebar-ul de navigare din Twitter, alaturi de Liste, Topicuri, Bookmarks, Moments.

Inventatorul sau, Jane Manchun Wong, s-a ocupat indeaproape de inventarea acestui mecanism destul de simplu pentru controlul calitatii postarilor de pe Twitter si pentru verificarea lor. Practic instrumentul on-line de adaugare a unui context se bazeaza pe comunitatea uriasa din jurul retelei de socializare, costurile sunt mici daca ne gandim cat de multa lume sta pe Twitter zilnic. Notitele respective din Birdwatch nu vor avea niciun efect asupra modului in care utilizatorii vad postarile sau asupra recomandarilor automate facute de sistemele si de algoritmii din spatele Twitter.

Reprezentantii Twitter au vorbit deja si despre provocarile pe care le-ar putea avea in incercarea de a implementa cat mai bine Birdwatch-ul. S-ar putea sa existe tentative de manipulare, s-ar putea as existe un monopol al unei majoritati formate din utilizatori cu anumite viziuni.

Vor mai fi probleme si legate de distributia utilizatorilor care vor face parte din comunitatea din jurul Birdwatch. Pe toate Twitter si echipa sa le va rezolva pas cu pas pentru un instrument on-line care va combate cat mai bine dezinformarea.

Moderarea crowdsourcing, asa cum se intampla si in cazul Birdwatch nu e ceva nou pentru Twitter. De ceva ani reteaua de socializare are o aplicatie de live streaming, Periscope, bazata in totalitate pe tehnici de crowdsourcing pentru moderearea comentariilor foarte multe din timpul unui streaming live, asta ca sa nu apara abuzurile.

Nu se stie ce se va intampla cu acele postari care aduna prea multe notite, insa s-ar parea ca vor ajunge sa fie revizuite de autori pana la urma sau sterse daca nu sunt in regula din perspectiva Birdwatch.

Toate datele stocate pe Birdwatch, pe site, vor putea fi vizualizate si descarcate sub forma de fisiere TSV, Twitter va adauga si algoritmii care stau in spatele Birdwatch intr-un Birdwatch Guide. Sistemul initial de ranking e de gasit pe pagina GitHub ce apartine Twitter.

Exit mobile version