Sistemul circulator e vital pentru sanatatea noastra, asa ca functionarea sa ar trebui sa fie una cat mai eficienta si mai corecta. Doar ca alimentatia sau stilul de viata, anumite anomalii genetice vor duce la aparitia unor blocaje la cele mai importante vase de sange, arterele. In momentul in care obstacolele formate ingusteaza arterele discutam despre boala arteriala periferica.
Boala arteriala periferica este o afectiune cronica caracterizata prin ingustarea si blocarea arterelor care transporta sange oxigenat si nutrienti de la inima in corp, vizate fiind cele de la membrele inferioare. Arterele de la picioare transporta oxigenul si nutrientii odata cu sangele de la inima spre maini si picioare.
Arterele au sisteme speciale care previn sangele sa se coaguleze si permit un circuit normal si constant al sangelui prin ele. Doar ca, de multe ori, colesterolul sau alte substante din sange ajung sa blocheze circulatia sangelui si se acumuleaza la nivelul peretilor arteriali. Se discuta adesea de ateroscelorza in legatura cu boala arteriala periferica. In jurul acestor depozite din artere se pot forma cheaguri de sange, arterele se ingusteaza si mai mult. Si asa apar gangrenele la nivelul degetelor, picioarelor.
Simptomatologia tipica pentru boala arteriala periferica este durerea de la picioare care incepe sa fie tot mai mare cand mergem sau facem exercitii fizice, dar dispare cand ne odihnim. Musculatura picioarelor nu primeste suficient sange si de aici durerea. De multe ori odata cu acesta boala apare si inflamatia la picioare, labele picioarelor, iar in cazurile severe se discuta despre amputare si cangrene agravate.
Sunt doua sisteme de catalogare a bolii arteriale periferice, Fontaine si Rutherford. Daca ne luam dupa sistemul Fontaine avem asimptomatic, claudicatie usoara, moderata spre severa, durere ischemica cand ne odihnim, ulceratii si cangrene.
Primele simptome sunt durerile, asadar, dupa care crampele, disconfortul accentuat la picioare, zona fesiera, dar doar cand pacientul e activ. Alte simptome tipice ar fi: senzatie de arsursa, durere si furnicaturi mai ales in timpul noptii, senzatie de rece la nivelul talpilor, picioarelor, roseata decolorare piele, infectii frecvente la nivelul pielii si tesutului moale, inflamatii la picioare care nu mai trec deloc.
Multe dintre aceste simptome apar tarziu in viata, atunci cand arterele se ingusteaza pana la 60%.
Cea mai grava urmare a bolii arteriale periferice este amputarea membrelor, mai ales daca pacientul are si diabet. Daca ajungi la ateroscleroza la picioare si alte parti ale corpului vor fi afectate.
Cauza frecventa a acestei afectiuni este ateroscleroza, care duce la ingustarea arterelor si la crearea zonelor cu obsacole formate din colesterol sau alte substante acumulate la nivelul peretilor arteriali.
Factorii de risc pentru boala arteriala periferica sunt multi, dar cel mai important pare sa fie fumatul, riscul e mai mare si cu 400% daca fumezi, boala apare si cu 10 ani mai devreme. Se adauga diabetul, varsta, peste 50 de ani, rasa, afro-american, istoricul medical, familial, genetic, hipertensiunea, colesterol rau cu valori ridicate, obezitatea abdominala, probleme cu sangele si coagularea, boala de rinichi.
Si daca ai fost diagnosticat cu afectiunea amintita vei ajunge sa suferi si de boala coronariana, care vine la pachet cu risc de infarct, atac de cord, AVC.
Diagnosticarea bolii arteriale periferice e simpla. Medicul specialist va examina pacientul, va observa istoricul medical, va face teste specifice, ABI, PVR, ultrasunete vasculare pentru a determina stadiu bolii si problemele care au dus la instalarea sa. Uneori e nevoie si de o angiograma pentru a depista blocajele arteriale.
Controlul colesterolului si exercitiile fizic pot sa amelioreze si sa te scape de simptome si de boala, asta daca te tii de dieta si de programul de exercitii.
Cat despre tratamente, se incepe cu o schimbare completa a stilului de viata, a dietei, se continua cu medicamente si cu diverse proceduri. Doua scopuri are medicul ce va tratata boala arteriala periferica, reducerea riscurilor cardiovasculare, imbunatatirea vietii pacientului si ameliorarea durerii din timpul mersului.
Schimbarile de la nivelul stilului de viata ar fi: renuntarea la fumat, consumul de fibre mai multe, grasimi sanatoase, sodiu, fara uleiuri hidrogenate, prajeli, alimente foarte grase, exercitii fizice regulate, miscare permanenta, controlul tensiunii arteriale, diabetului, colesterolului cu valori mari, mentinerea nivelului stresului cat mai scazut, mentinerea igienei mainilor si picioarelor pentru evitarea infectiilor.
Se vor administra la recomandarea medicului specialist medicamente pentru hipertensiune, pentru colesterol, pentru diabet, dar si aspirina pentru a evita blocajele mari la nivelul arterelor.
E obligatoriu sa mergi pe jos cel putin 30-60 minute pe zi, in fiecare zi, cu pauze cand apare durerea.
Exista si tratamente chirurgicale cu rezultate bune. Discutam despre angioplastie, montarea de stenturi, crearea unui bypass, realizarea unei aterectomii.
Recuperarea dupa tratamente depinde mult de tipul tratamentului, se poate ajunge si la spitalizari. Daca au fost facute operatii recuperarea dureaza si 6-8 saptmani.
Prevenirea bolii arteriale perificere e simpla: iti mentii o greutate optima, eviti zaharul in exces, grasimile in exces, consumi cel putin cinci portii de fructe proaspete, legume pe zi, renunti definitiv la fumat, nu renunti la exercitiile fizice.
Cu cat depistezi mai repede prezente bolii arteriale periferice, cu atat vei avea sansa sa te recuperezi rapid si sa ai o viata normala. Progresul bolii e diferit, depinde de multi factori, de la locul formarii depozitelor de colesterol sau alte substante pana la starea de sanatate generala de dinaintea aparitiilor primelor simptome.