Boala celiaca e dificil de diagnosticat si iti poate transforma viata intr-un cosmar permanent

Boala celiaca este considerata o boala autoimuna digestiva caracterizata prin intoleranta la gluten si care se manifesta si pe fond ereditar. Raspunsul imunitar puternic apare la nivelul intestinului subtire imediat ce avem in corp o cantitate mare de gluten.

In timp, aceasta reactie poate duce la imposibilitatea intestinului subtire de a mai absorbi nutrienti si la deteriorarea mucoasei intestinale. Tratamente exista si vizeaza doar ameliorarea simptomatologiei, nu putem scapa de boala celiaca, asa ca, odata ce am fost diagnosticati cu o astfel de boala ne vom chinui cu ea toata viata…

Boala celiaca se manifesta si la copii, si la adulti. Simptomatologia este, din pacate, una generala, greu de diagnoticat fara analize si consult de specialitate multidisciplinar. Cele mai frecvente semne care anunta prezenta unei boli celiace sunt diareea si episoadele diareice frecvente, oboseala cronica aparuta din senin, pierderea in greutate pe o perioada scurta, balonare, gaze intestinale, dureri de stomac, stare de rau, greata, varsaturi, constipatie.

Pe langa aceste simptome se mai pot observa anemii, deficiente de fier grave, pierdere de densitate osoasa, oase „moi”, dermatite, iritatii la nivelul pielii, dureri de cap, probleme ale sistemului nervos, dureri de articulatii, iritatii bucale, functii reduse la nivelul splinei.

La copii vom observa frecvent probleme digestive, diaree cronica, greata, varsaturi, abdomen umflat, balonare, constipatie, culoare schimbata la scaune, pubertate intarziata. In unele cazuri apar simptome neurologice, deficitul de atentie, ADHD-ul, lipsa coordonarii musculare, crize. Iritatiile de la nivelul pielii apar la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, feselor sau la nivelul trunchiului.

Consultul medical e obligatoriu daca toate simptomele descrise se manifesta frecvent si episoadele de manifestare depasesc o perioada de 14 zile. De obicei, boala celiaca apare in familii, deci daca ai un membru al familiei care a avut boala celiaca e bine sa te testezi din timp, indiferent de varsta pe care o ai.

Cauzele bolii celiace sunt adesea de natura genetica. Genele si alimentele care au gluten ar putea contribui la aparitia bolii. Insa cauzele precise raman necunoscute. Infectiile gastro-intestinale, bacteriile ajunse in intestine, hranirea improprie a copiilor, toate pot fi foarte bine cauze ale bolii celiace. Ne putem trezi cu boala celiaca activa si dupa operatii, sarcina, nastere, infectii virale, stres emotional sever. Reactia nefireasca a sistemului imunitar distruge in timp mucoasa intestinului subtire, deci vitaminele, mineralele, alte nutrienti esentiali nu mai sunt absorbiti asa cum trebuie. Nu conteaza cat de mult mananci, nu vei putea sa ai nutrientii de care ai nevoie si vei avea probleme mereu.

Factorii de risc pentru boala celiaca sunt cunoscuti. Istoricul familial, diabetul de tip I, sindromul Down, sindromul Turner, boala tiroidiana autoimuna, boala Addison. Netratata la timp, boala celiaca poate duce la malnutritie, slabirea oaselor, infertilitate si pierderea sarcinii, intoleranta la lactoza, cancer, probleme ale sistemului nervos.

In cazuri rare poate aparea si boala celiaca refactara. Intestinul subtire nu mai reuseste sa se vindece singur, asta desi avem dieta fara gluten. Daca trec sase luni fara gluten si tot ai simptomele asociate bolii celiace ar putea sa fie nevoie de teste suplimentare si de investigatii amanuntite.

Diagnosticarea bolii celiace este destul de simpla. Foarte multi pacienti nu stiu ca au o astfel de afectiune, insa doua teste banale de sange pot sa identifice prezenta sa. Testarea serologica este o analiza excelenta, in care se vor cauta anticorpi in sange care indica prezenta unei reactii imunitare la gluten. Se adauga testarea genetica pentru prezenta antigenilor HLA-DQ2 si HLA-DQ8. E important ca aceste doua teste sa fie facute inainte de a trece la un regim fara gluten.

Daca ambele rezultate sunt pozitive si ai boala celiaca vei mai face o endoscopie obisnuita, dar si una cu o capsula speciala pentru a se vedea tot intestinul subtire. Daca apar iritatii ale pielii se vor analiza cu un microscop special.

Tratamente care sa te scape de boala celiaca nu exista. Trebuie sa ai o dieta fara gluten, sa te feresti de orice contine gluten, sa citesti cu atentie etichetele produselor si sa identifici si produsele care in aparenta nu au gluten, dar il gasesti imediat daca esti atent la compozitia lor. Conservantii, vitaminele si mineralele luate fara rost de la farmacie, suplimentele nutritionale, produsele pentru buze, pasta de dinti, apa de gura, toate pot avea gluten in compozitia lor.

Medicul specialist poate totusi recomanda anumite vitamine, in anumite concentratii si doze. Aici discutam despre cupru, folati, fier, vitaminele B, vitamina D, vitamina K sau zinc. Monitorizarea stricta a starii de sanatate si a tratamentelor date pentru ameliorarea simptomatologiei asociate sunt esentiale, asa ca vizitele la medic vor fi cat se poate de dese.

Daca se tine o dieta stricata fara gluten copiii vor avea simptome suportabile in sase luni, dar adultii vor reveni la o viata aproape normala in cativa ani…

Cand tot revin simptomele de-a lungul anilor poti face si endoscopie cu biopsie ca sa vezi daca intestinul subtire s-a vindecat. Se vor recomanda si steroizii daca sunt inflamatii intestinale si intestinul este afectat de boala celiaca mai mult decat ti-ai inchipuit. Pentru dermatite se vor prescrie creme, alifii speciale si medicamente care pot reduce din manifestarile cutanate care vi la pachet cu boala celiaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *