Sistemul nostru imunitar ne protejeaza de cele mai multe ori de afectiuni si infectari, de pericolele din mediul extern. El este prima noastra linie de aparare si ne va fi de folos toata viata. Este mai puternic cand suntem mici si tineri si incepe sa nu mai fie asa de eficient pe masura ce inaintam in varsta.
Insa sunt si situatii in care acesta ne poate face rau. Genetica e raspunzatoare de multe dintre aceste situatii, dar suntem raspunzatori si noi si modul nostru de viata. Boala Graves este un exemplu bun de situatie in care sistemul imunitar determina o productie prea mare de hormoni tiroidieni, ducand la hipertiroidism. Boala Graves poate afecta orice persoana, este acuza principala a hipertiroidismului, pacientii cei mai afectati fiind cei de sex feminin si adultii tineri de pana in 40 de ani. Tratamentele pentru Boala Graves isi propun un singur lucru: reducerea cantitatii de hormoni tiroidieni din organism pentru reducerea efectelor asupra tiroidei.
Bolile autoimune sunt foarte periculoase pentru organismul uman. Nu stii ca le ai sau ai ceva banuieli, dar nu le iei in serios si ajungi sa le descoperi prea tarziu. O boala autoimuna apare de multe ori atunci cand sistemul imunitar a avut probleme, pe care nu le-ai rezolvat, si care s-au agravat. Sau poate fi vorba pur si simplu doar de genetica si de niste gene care vor cauza niste comportamente mai deosebite ale sistemului imunitar.
Cele mai frecvente simptome ale bolii Graves sunt anxietatea si iritabilitatea, tremur la nivelul mainilor si al degetelor, sensibilitate prea mare la caldura, transpiratie excesiva, piele umeda mereu. Se adauga pierderea in greutate, marirea glandei tiroide, schimbari in ciclul menstrual la femei, libido scazut si disfunctii erectile la barbati, scaune dese, ochi „bulbucati”, oboseala cronica fara motiv, piele subtire si rosie la picioare, palpitatii.
Cam 30% din toti cei care ajung sa sufere de boala Graves au si manifestari la nivel oftalmologic. La ochi putem avea senzatii neplacute, presiune si durere, pleoape umflate sau retrase, ochi inflamati, roseata, sensibilitate la lumina, pierderea vederii. Uneori apare si o piele ingrosata si foarte rosie, in partea superioara a picioarelor. Toate aceste simptome pot fi foarte usor trecute cu vederea si confundate cu altele banale, pe care stim deja cum sa le rezolvam.
Cauzele aparitiei bolii nu sunt pe deplin cunoscute, dar niste schimbari in functionarea sistemului imunitar uman ar duce la instalarea afectiunii. In boala Graves avem anticorpi produsi intr-o parte a celulei din glanda producatoare de hormoni tiroidieni, respectiv cea din zona tiroidei. De aici si cantitatea prea mare de hormoni produsi in timp. Apar carbohidrati in muschii si tesutul din spatele ochilor, iarasi nu se stie de ce. Nu trebuie sa avem neaparat hipertiroidism ca sa avem manifestari la nivel ocular in cazul bolii Graves.
Factorii de risc pentru boala Graves pot fi istoricul familial, daca a mai avut cineva boala Graves pe linie genetica directa, sexul, femeile ajung sa dezvolte mai rapid boala, varsta, inainte de 40 de ani, prezenta altor boli autoimune-diabetul I, artrita reumatoida. Stresul psihic si emotional pot duce la instalarea bolii, sarcina e si ea pe lista factorilor de risc, la fel si fumatul.
Diagnosticul e simplu dupa teste de sange, testarea glandei tiroide si a nivelului de hormoni tiroidieni, ultrasunete si teste imagistice, CT sau RMN.
Cat despre tratamentul pentru boala Graves, din fericire, sunt mai multe variante prin care putem opri productia de hormoni tiroidieni in exces. Terapia cu iod radiactiv este eficienta, se distrug celulele care influenteaza in rau productia de hormoni, tiroida are nevoie de iod ca sa produca hormoni, tiroida se va micsora in timp si simptomatologia bolii va disparea gradual.
Se prescriu si medicamente pentru tiroida care vor stopa destul de rapid productia foarte mare de hormoni tiroidieni. De asemenea, vom folosi beta blocante pentru a inhiba productia de hormoni tiroidieni, dar se blocheaza si efectele hormonilor asupra corpului uman. Aceste medicamente pot sa ne scape pe moment de ritm cardiac anormal, de tremur, anxietate, iritabilitate si de transpiratie, de oboseala musculara
Se ajunge si la operatii in cazuri grave, se extirpa glanda tiroida, dar dupa operatie e nevoie de suplimente pentru a asigura hormonii necesari produsi inainte de tiroida. Tratamentele dupa operatiile de tiroida sunt pe viata, deci va trebui sa te inarmezi cu rabdare si sa respecti intocmai toate indicatiile medicilor specialisti. Medicamentele si operatiile sunt cele mai bune abordari pentru tratarea cu eficienta sporita a bolii Graves.