Boala Ménière, afectiunea urechii interne care ne poate transforma viata intr-un cosmar daca nu e tratata la timp

De-a lungul vietii noastre urechea interna ajunge sa sufere de diverse afectiuni. Printre cele mai grave si mai interesante se afla si boala Ménière. Urechea interna este responsabila cu auzul si cu echilibrul corpului, asa ca orice fel de afectiune la nivelul sau trebuie tratata cu maxima seriozitate. Odata instalata aceasta boala apare vertijul, senzatia de rotire continua desi nu ne rotim si probleme grave cu auzul, tiuti in urechi continuu. Si mai ciudat este ca boala Ménière se localizeaza doar la o singura ureche si nu stim de ea pana cand simptomatologia nu se agraveaza…

Doar in SUA avem peste 615.000 de cazuri diagnosticate deja de boala Ménière, peste 45.000 primind diagnosticul in fiecare an. De regula boala Ménière apare la adultii cu varste intre 40-50+ ani, are forme de manifestare cronice, dar manifestarile sale simptomatologice vor disparea treptat partial si se vor ameliora, dar boala va ramane.

Nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitie bolii Ménière, insa oamenii de stiinta spun ca ar fi vorba de schimbari care apar la nivelul fluidului din tuburile urechii interne. S-ar putea sa fie vorba si despre boli autoimune, despre alergii sau pur si simplu e o cauza genetica ce determina aparitia afectiunii la anumiti indivizi.

Simptomatologia bolii se manifesta sub forma unor episoade sau atacuri si include in cele mai multe cazuri vertij, atacurile durand si 24 de ore, pierderea treptata a auzului, tiutit in urechi, senzatia de urechi infundate continuu, imposibilitatea de a avea o miscare normala, echilibrul lipseste. Pacientii diagnosticati cu boala Ménière au dureri de cap frecvente, stari de rau, greata, varstauri, transpiratie exccesiva cauzata de vertij sever. Mai grav este ca simptomele se manifesta in paralel, cate doua sau trei deodata. Intre episoadele de manifestare a simptomatologiei pacientii sunt perfect normali.

Diagnosticarea e mai dificila pentru ca multe simptome se confunda, sunt si alte boli ale urechii interne care au fix aceleasi manifestari comune. Examinarea atenta si testele de auz sau de echilibru vor duce la punerea unui diagnostic corect doar in spitale si clinici specializate. Audiometria e cel mai simplu test de auz, dar se mai poate prescrie si o electrocleografie, pentru masurarea activitatii electrice din urechea interna. Pentru testarea echilibrului se recomanda de fiecare data electronistagmografia, cu electrozi pozitionati in jurul ochilor ca sa detecteze miscarile oculare. Incercarea de echilibrare duce la miscari ale globului ocular atunci cand urechea interna intra in actiune.

Scleroza multipla si tumorile de la creier pot sa determine simptome asemanatoare bolii Ménière, asa ca vor fi facute si alte teste complexe, RMN la cap, computer tomograf cranian pentru a vedea daca nu exista zone afectate la nivelul creierului.

Tratamente definitive pentru boala Ménière nu exista, dar pot fi prescrise diverse tratamente eficiente in ameliorarea simptomatologiei. De exemplu, se pot prescrie medicamente, cele pentru rau de miscare sunt utile, reduc din simptomatologia asociata cu varsaturile si cu greata, starea de rau pronuntata. Se recomanda si medicamente care previn varsaturile si greata la nevoie.

Se mai pot da si diuretice ca sa se echilibreze nivelul de lichide din corp si urechea interna sa functioneze foarte bine. Unele medicamente se vor injecta in urechea interna pentru a reduce simptomatologia asociata vertijului.

Terapia fizica e o alta solutie pentru a ameliora din simptomatologie. Reabilitatea vestibulara si exercitiile asociate pot sa imbunatateasca simptomele vertijului. Scopul lor este sa invete creierul sa tina cont de diferentele de echilibru intre cele doua urechi.

Se ajunge si la operatii, se apeleaza la procedura sacului endolimfatic ca sa se previna productia de lichide si lichidul existent sa fie drenat cat mai usor din urechea interna.

Schimbarile de dieta pot sa duca la ameliorarea simptomatologiei in anumite situatii. Se vor scoate din dieta sarea, cofeina, ciocolata, alcoolul de toate tipurile, glutamatul monosodic. Consumul normal de apa, cel putin 2-2,5 litri de apa zilnic va preveni retentia de apa peste un nivel acceptat.

Pe langa aceste modificari de dieta putem face si cateva schimbari in viata de zi cu zi. Nu mai facem miscare daca avem vertij, mancam regulat, pentru a mentine un echilibru intre lichidele corporale, avem grija la stres si anxietate si le controlam medicamentos sau prin terapie. Fara fumat si orice fel de alergeni, mai ales daca ai episoade severe ale bolii Ménière.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *