Boala Morgellons afecteaza pielea pacientilor si e foarte greu de diagnosticat in mod corect

Boala Morgellons este o afectiune rara caracterizata prin aparitia de fibre sub piele sau din rani care se vindeca foarte greu. Apar imediat senzatii neplacute de intepaturi, arsuri la nivelul pielii, simptomatologia nu dispare si poate dura cateva saptamani, luni, afectand calitatea vietii. Cauzele sale nu sunt pe deplin cunoscute, asta pentru ca in lumea medicala se vorbeste despre probleme pur psihologice sau despre infectii cauzate de anumite tipuri de virusuri.

In fiecare an peste 19.000 de cazuri de boala Morgellons sunt diagnosticate, cu 300.000 de cazuri doar in SUA. Pacientii care sunt predispusi la acest tip de afectiune sunt cei care au avut sau au boala Lyme.  Si cei care s-au infectat cu H. Pylori sau pacientii de sex feminin vor face parte din categoria de pacienti care se vor prezenta simptomatologie asociata bolii Morgellons.

Fibrele care apar pot fi rosii, verzi, albastre, albe, negre, iar la microscop arata ca niste fibre de imbracaminte. Aceste fibre au generat multe controverse. Ele sunt produse de organism din colagen si cheratina. Senzatiile neplacute pot ramane pentru saptamani intregi si se pot acutiza pe masura ce boala evolueaza.

Simptomele seamana de multe ori cu semnele bolii Lyme: oboseala cronica, insomnia, durerile de incheieturi, senzatia de mancarime, depresia, anxietatea, dificultati de concentrare, pierderi de memorie pe termen scurt. Confuzia e si mai mare pentru ca nu s-a ajuns la un consens in privinta cauzelor aparitiei acestei boli. Se crede ca am putea avea de-a face cu o cauza psihologica, un raspuns organic la anumite probleme psihologice, dar foarte bine poate fi vorba de o infectie ce a dus la aparitia bolii. Nu s-a ajuns nici pana astazi la un consens, medicii si oamenii de stiinta incearca in continuare sa inteleaga de unde porneste, de fapt, aceasta afectiune foarte greu de depistat la timp si de tratat asa cum trebuie.

De la prima sa identificare si diagnosticare corecta, in anii 1600, boala Morgellons nu a putut fi „descifrata” in totalitate. O boala a pielii care aparea mai ales la copii, Morgellons, implica fire de par si viermi iesiti din piele, de aici si dezbaterile din jurul originii sale. De multe ori pacientii din trecut au crezut ca au pielea infectata cu paraziti. Si de aici au aparut si ipotezele potrivit carora boala Morgellons este o afectiune care are si o latura psihologica, psihica. Si e, intr-un fel, de asteptat sa apara si manifestari pe latura psihologica si psihica, mai ales ca simptomatologia bolii este una ciudata si foarte greu de trecut cu vederea. Cu toate astea, s-ar putea ca latura psihologica sa fie, uneori, mai puternica decat cea infectioasa, dar nimeni nu poate spune nimic in aceasta directie…

Boala rara despre care discutam in acest articol are mai multe etape ale manifestarii. La inceput apar leziuni, fibre, limitate doar la o zona a corpului si prezente timp de trei luni in momentul diagnosticarii. A doua etapa se manifesta prin multiple aparitii de leziuni, fibre in mai multe zone de pe corp. In fazele mai avansate ale bolii leziunile si fibrele exista de mai bine de sase luni si sunt limitate la o singura zona mare a corpului. Extinderea leziunilor si fibrelor este posibila in aproape orice zona a corpului. Celulele din zonele afectate devin anormale, apar leziuni si rani uneori, in functie de severitatea afectiunii.

Tratamentele pentru boala Morgellons nu exista. Imposibilitatea intelegerii bolii si naturii sale, controversele din jurul diagnosticarii, toate au dus la imposibilitatea de a avea un tratament corect si eficient impotriva afectiunii amintite. Se pot administra medicamente pentru infectii, pentru mancarime, dar si medicamente pentru boli psihice, pentru anxietate, depresie. Terapia si supravegherea de catre un specialist psihiatru vor putea fi puse in practica daca medicul crede ca boala a aparut pe un fond psihic si psihologic problematic. Se va incerca, de asemenea, prevenirea oricaror leziuni la nivelul pielii afectate si reducerea disconfortului pe care il simte pacientul.

O relatie stransa cu medicul de familie si cu specialistii poate ajuta la gasirea unor tratamente adecvante pentru boala Morgellons atunci cand aceasta se afla in stadii incipiente. E nevoie de rabdare, de curaj, de incercari cu diverse tratamente pentru a ajunge mereu la cele mai bune rezultate. Tratamentele pentru imbunatatirea starii de spirit si pentru evitarea depresiei, anxietatii ar putea fi cea mai buna abordare in cazul aparitiei simptomatologiei.

Lasă un răspuns