Inima este poate cel mai important organ din corpul uman. Ea pompeaza sangele in tot corpul si ne ajuta sa traim si sa ne dezvoltam normal. Fara o inima sanatoasa sufera tot organismul, ne simtim rau, creierul nu mai poate functiona corect nici el. In momentul in care inima incepe sa aiba probleme de functionare e clar ca ne confruntam cu bolile cardio-vasculare.
Bolile cardiovasculare sunt niste tulburari de functionare ale inimii si ale vaselor de sange. Cele mai dese tipuri de boli cardiovasculare sunt cele coronariene, aterosclerotice, aparute ca urmare a depozitelor progresive de grasime, placi, fluxul de sange catre inima este redus mult. Tratarea bolilor cardiovasculare este deosebit de importanta daca vrem sa fim sanatosi toata viata.
Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare ar putea fi: fumatul, alimentatia plina de grasimi, nesanatoasa, sedentarismul, colesterolul marit netratat la timp, hipertensiunea arteriala, nivelul prea mare al glucozei din sange, excesul de greutate si obezitatea, dar si stresul si imbatranirea. Cauza frecventa a bolilor de inima e ateroscleroza, alaturi de bolile arterelor coronare si malformatiile inimii.
Care sunt cele mai frecvente boli cardio-vasculare si la ce varste apar?
Dintre toate bolile cardio-vasculare intalnite in randul pacientilor, cele mai frecvente sunt:
– Bolile coronariene – afecteaza vasele de sange care alimenteaza inima, apar la pacientii cu varsta peste 40 de ani, insa au fost situatii cand au fost observate si la pacientii tineri, cand au existat factori de risc crescuti, fumat, diabet, antecendente familiale;
– Accidentul vascular cerebral – presupune intreruperea circulatiei sangelui la nivelul creierului, mor celulele cerebrale din cauza unei astfel de boli cardio-vasculare. Pacientii peste 55 ani de ani au risc crescut de dezvoltare a AVC-urilor, dar la orice varsta poate sa apara un AVC, la persoane tinere, daca exista hipertensiune arteriala netratata, diabet, afectiuni grave ale inimii;
– Insuficienta cardiaca – inima nu mai e in stare sa pompeze sange suficient pentru intreg corpul. Apare frecvent la pacienti peste 65 de ani. Riscul de insuficienta cardiaca creste daca exista hipertensiune arteriala, boli arteriale coronariene, afectiuni de valva cardiaca;
– Hipertensiune arteriala – creste presiunea arteriala din artere. Apare la orice varsta, riscul mai mare e la pacientii peste 65 de ani, dar o vedem si la pacientii tineri;
– Aritmia – tulburari ale ritmului cardiac, apare adesea la pacientii peste 60 de ani, dar si la tineri, mai ales daca exista probleme cu inima si circulatia sangelui in organism.
Tensiunea diastolica mare – ce reprezinta, ce simptome are si cum o tratam?
La orice aparat de masurare a tensiunii arteriale vom vedea doua valori, tensiune sistolica si tensiune diastolica. Tensiunea diastolica reprezinta presiunea pe care sangele o are asupra peretilor vaselor de sange atunci cand se relaxeaza. Daca valorile sunt peste 90 mmHg discutam despre Tensiune diastolica mare. De ce apare tensiunea diastolica marita? Pentru ca in organism au aparut diverse afectiuni la nivelul arterelor, al inimii sau la nivelul rinichilor, al sistemului endocrin. Vasele de sange nu se mai relaxeaza deloc intre doua contractii ale inimii.
Simptomele tensiunii diastolice mari ar putea fi: durerile de cap, vertijul, ametelile, transpiratia in exces, palpitatiile, insomniile, crampele musculare, amorteala, furnicaturi la extremitati, concentrare dificila, probleme cu memoria, tulburari de vedere, sangerari de la nivel nazal sau vaginal, urinari frecvente.
Cum tratam tensiunea diastolica marita? Incepem cu schimbari ale stilului de viata, dieta sanatoasa, multe legume, fructe proaspete, cereale integrale, carne slaba, fara grasimi saturate si mult sodiu, se reduce si consumul de sare, se mentine greutatea corporala, exercitiile fizice regulate sunt importante. Fara alcool in exces si fumat, fara excese alimentare de niciun fel.
In completarea unui regim alimentar echilibrat se vor administra si medicamente, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante receptori de angiotensina, vasodilatatoare, blocante de calciu, diuretice, beta-blocante, toate pentru scaderea tensiunii arteriale.
Bauturi care cresc tensiunea – ce trebuie sa eviti?
Daca te confrunti cu tensiunea arteriala crescuta ar trebui sa eviti urmatoarele bauturi:
- Alcool in exces – alcoolul poate conduce la cresterea tensiunii destul de rapid, asa ca e bine sa renunti la el daca ai probleme cu tensiunea diastolica marita;
- Bauturi care contin multa cofeina – cafea sau ceai negru, acestea ar fi bauturile de evitat cand ai tensiunea crescuta, asta pentru ca ele cresc si mai mult, temporar, tensiunea arteriala;
- Bauturi cu zahar – sucuri pline de zahar, acestea ar fi cele mai periculoase bauturi cand ai tensiunea arteriala marita. Se inlocuiesc cu apa plata, apa cu vitamine;
- Bauturi energizante – au multa cofeina, stimulanti, toate cresc tensiunea arteriala;
- Bauturi izotonice – au clorura de sodiu si bicarbonat de sodiu, rehidrateaza organismul, la hipertensiune nu ai voie sa consumi mult sodiu.
Scaderea tensiunii arteriale fara medicamente este posibila?
Suplimentele naturale ajuta la scaderea tensiunii arteriala fara medicamente si da, tensiunea arteriala poate fi scazuta eficient si cu ajutorul unor tratamente naturiste. Va dura ceva mai mult timp sa obtii efectele dorite, dar vei constata cu siguranta o ameliorarea a simptomelor. Iata doar cateva suplimente naturale recomandate si sigure pentru scaderea tensiunii arteriale fara medicamente, pe care le gasiti la preturi bune si in oferta siteului NutraExpert.ro:
- Coenzima Q10 – antioxidant natural care poate scadea tensiunea arteriala cu eficienta dovedita;
- Ulei de peste – are omega-3, acizi grasi esentiali, ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
- Extract de usturoi – scade eficient tensiunea arteriala crescuta in timp;
- Hibiscus si ceai de hibiscus – infuzie si suplimente pentru scaderea tensiunii arteriale marite;
- Magneziu – mentine tensiunea arteriala in limite normale;
- Arginina – aminoacid ce relaxeaza vasele de sange, scade tensiunea arteriala;
- Extract de frunze de maslin;
- Vitamina D – deficienta de vitamina D duce la cresterea tensiunii arteriale, deci o cantitate suficienta va scadea tensiunea arteriala;
- Ceai verde si suplimente pe baza de ceai verde;
- Ceai de paducel – regleaza ritmul cardiac si circulatia sangelui e normala, scade tensiunea arteriala;
- Capsulele Tonerin – sunt excelente pentru scaderea tensiunii arteriale, asigura buna functionare a inimii si a sistemului circulator.
Alimente care scad tensiunea diastolica si pe care le recomandam
Pe langa suplimentele alimentare putem scadea usor tensiunea crescuta si cu o serie de alimente care scad tensiunea diastolica si pe care le recomandam:
- Iaurt neindulcit, fara multa grasime;
- Fructe de padure proaspete;
- Sfecla;
- Cartofi dulci;
- Varza, spanac, kale;
- Peste gras-macrou, somon, ton;
- Cereale integrale, ovaz in special;
- Banane;
- Kiwi;
- Citrice;
- Nuci si seminte, seminte dovleac, de floarea-soarelui, chia, nuci, migdale;
- Legume proaspete, linte, fasole, naut, mazare;
- Oua;
- Morcovi;
- Ulei de masline;
- Rosii, broccoli;
- Condimente, sofran, usturoi, piper negru, chili, oregano, curcuma, busuioc, ghimbir, cardamon;
- Cartofi;
- Carne slaba, de pui, vita nu foarte grasa, curcan;
- Branza slaba;
- Patrunjel si in general orice verdeata proaspata de sezon, nepregatita termic prea mult.